Verden

Flyktninger vil storme grensen etter rykte på sosiale medier

Hundrevis av flyktninger strømmet til grensen mot Makedonia søndag, etter å ha hørt et rykte om at de skulle tvinge seg gjennom ved hjelp av Røde Kors.

Et rykte om at grensen til Makedonia skulle tvinges opp endte i en protest foran gresk politi, i byen Idomeni søndag. Foto: Darko Vojinovic

 • Christina Pletten

Hundrevis av flyktninger strømmet til grenseovergangen ved Idomeni nord i Hellas søndag, etter at et rykte hadde gått om at grensen skulle "tvinges opp". Det melder den greske avisen Kathimerini.

Hjelp fra Røde Kors

Greske myndigheter er i gang med å evakuere over 11000 mennesker som bor i de provisoriske flyktningeleirene ved grensen, skriver Kathemerini. Balkan-landene nord for Hellas stengte grensene sine tidligere i måneden, og dermed satte en stopper for flyktningeruten gjennom Europa.

Flyktningene sang, ropte og bar plakater med slagord som «vi vil ikke utøve vold, vi vil bare over grensen,» ifølge en korrespondent for AFP som var på stedet.

Det skal ha versert et rykte blant flyktningene om at grensen ville bli tvunget opp ved hjelp a internasjonale journalister og Røde Kors, sa en ung mann til Athens News Agency. Flere andre flyktninger bekrefet at de hadde kommet til grenseovergangen fordi de hadde lest ryktet på sosiale medier.

For to uker siden døde tre afganske flyktninger da en gruppe forsøkte å ta seg over grensen ved å svømme over en elv.

Stanset flyktninger fra Myanmar

Et tyrkisk kystvaktskip stanset søndag 350 flyktninger på vei til Lesbos, melder nyhetsbyrået AFP. De fleste var fra Myanmar.

Flyktningene var fordelt på fem forskjellige båter. De ble stanset og plukket opp i sjøen utenfor Dikili, en liten by i Izmir-provinsen. Flyktningene ble overlevert til tyrkisk politi.

— Det er en planlagt massakre mot muslimer i landet vi kommer fra, sa en av migrantene, ifølge den lokale avisen Dogan.

Muslimer fra Myanmar

Det kan bety at flyktningene er fra den forfulgte muslimske minoriteten rohyingha, vest i Myanmar. De har lenge blitt utsatt vold og undertrykkelse, og har blitt nektet grunnleggende menneskerettigheter i det buddhiststyrte landet. Internasjonale organisasjoner har gjentatte ganger slått alarm om situasjonen for rohyinghaene.

I fjor ble flere hundre båtflyktninger fra denne minoriteten plukket opp i havet utenfor Myanmar i gamle, rustne skip. Mange av rohyinghaene har prøvd å flykte til nabolandet Bangladesh.

Antall flyktninger som kommer båtveien til de greske øyene har falt betraktelig siden avtalen mellom EU og Tyrkia om retur av flyktninger ble inngått 20. mars.

Her kan du lese reportasjene fra Hellas da Aftenpostens korrespondent Silje Rønning Kampesæter og fotograf Jan T. Espedal nylig var på Lesbos:

 1. Les også

  Osam (27) og Nisreen (19) kom noen timer for sent til Europa

 2. Les også

  Strid om lukkede mottak fører til at FN sier stopp

 3. Les også

  Menneskesmuglerne lyver for flyktningene

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Familien trodde de var trygge i gresk farvann. Da kom kystvakten og tauet dem ut igjen.

 2. VERDEN

  Full forvirring om asylstrøm fra Tyrkia

 3. VERDEN

  Tyrkia plukker opp tusenvis av migranter. Antallet er blitt doblet siden i fjor.

 4. VERDEN

  Etter fem år i sammenhengende migrantkrise, er grekerne på Lesbos lei. – Nå får noen andre overta.

 5. VERDEN

  Asylkrisen i Hellas blir stadig verre. Kraftig økning i antall båter fra Tyrkia.

 6. VERDEN

  Nektes å søke asyl. Plasseres på militært transportskip.