Hundretusener av demonstranter i London krevde ny brexit-avstemning

Flere hundre tusen brexit-motstandere demonstrerte i London lørdag med krav om at det må holdes en ny folkeavstemning.

London-ordfører Sadiq Khan (i midten) var en av flere hundre tusen mennesker som demonstrerte mot brexit og for at det skal holdes en ny folkeavstemning om britisk EU-medlemskap.

Ifølge arrangørene deltok mellom 650.000 og 700.000 i People's Vote March, som gikk fra Hyde Park og gjennom Londons gater til Westminster.

London-politiet vil ikke bekrefte antallet, men ifølge britiske medier var lørdagens massemønstring trolig den største demonstrasjonen i byen på 15 år.

Kravet fra demonstrantene var krystallklart: Det må holdes en ny folkeavstemning om brexit fordi den type brexit som ble forespeilet før folkeavstemningen i 2016, ikke på noen som helst måte ligner på den avtalen som det forhandles om nå.

Blant dem som deltok i marsjen, var London-ordfører Sadiq Khan fra Labour.

– De eneste alternativene fra statsministeren som ligger på forhandlingsbordet nå, er enten er en dårlig brexit-avtale eller ingen brexit-avtale i det hele tatt, sier Khan til BBC.

– Det er lysår unna det som ble lovet for to og et halvt år siden, påpeker han.

Hundretusenvis av demonstranter marsjerte i sentrum av London lørdag med krav om at det må holdes en ny folkeavstemning om brexit.

Ville stemt annerledes

Mange briter som for to år siden stemte for å gå ut av EU, sier de ville ha stemt annerledes dersom de hadde visst hva de reelle kostnadene ville bli.

– Jeg mener folk ble villedet, sier Peter Hancock, som eier sin egen lille bedrift.

– Vi ønsker å bli i EU, vi kan ikke se noen fordeler av å gå ut, legger kona hans Julie til.

Også mange studenter og andre ungdommer som ikke var gamle nok til å stemme i folkeavstemningen i 2016, deltok i lørdagens protestaksjon.

En brexit-motstander deltar i demonstrasjonen utenfor parlamentsbygningen i Westminster i London. Foto: AP / NTB scanpix

– Uaktuelt med ny folkeavstemning

Statsminister Theresa May har imidlertid hele tiden vært klar på at det er uaktuelt å holde en ny folkeavstemning om brexit.

Samtidig som brexit-motstanderne holdt sin massemønstring, samlet Nigel Farage, en av de fremste lederne for kampanjen for å få Storbritannia ut av EU, brexit-tilhengere til en mønstring i Harrogate.