Disse mysteriene gjenstår i Khashoggi-saken

ISTANBUL (Aftenposten): Tyrkisk politi arbeider nå ut fra en teori om at Jamal Khashoggis levninger kan ha blitt oppløst i syre.

Venner av den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi holder bilder av ham foran Saudi-Arabias konsulat den 25. oktober.

Tyrkias påtaleansvarlige la onsdag frem sin første offentlige fremstilling av måten de mener journalisten Jamal Khashoggi ble drept på i Saudi-Arabias konsulat i Istanbul.

Dette er det vi nå vet:

Bevisene tyder på at Jamal Khashoggi ble kvalt umiddelbart etter at han kom til konsulatet, ifølge førstestatsadvokat Irfan Fidan. Påstander om at han ble torturert, ser altså ikke ut til å stemme.

Tyrkisk og saudiarabisk påtalemyndighet er enige om at drapet var planlagt.

Den saudiarabiske statsadvokaten Saud al-Mojeb blir kjørt vekk fra Saudi-Arabias konsulat den 30. oktober. Tre dager denne uken har han vært i samtaler med sin tyrkiske kollega.

15 saudiarabiske agenter hadde kommet til konsulatet for å møte Khashoggi. Disse agentene og tre andre er blitt arrestert i Saudi-Arabia. Fem saudiarabiske tjenestemenn har fått sparken.

Saudi-Arabias påtaleansvarlige, sjeik Saud al-Mojeb, har vært i Tyrkia i tre dager for samtaler med sin tyrkiske kollega.

– Til tross for våre gode intensjoner har det ikke kommet noe ut av samtalene, skriver den tyrkiske påtalemyndigheten.

Les også

Israa er 28 år. Mandag risikerer hun å bli dømt til døden. Tiden er inne for å isolere det brutale Saudi-Arabia | Hana al-Khamri og Ali Adubisi

Jamal Khashoggi gikk gjennom denne døren inn til Saudi-Arabias konsulat i Istanbul den 2. oktober. Han ble drept umiddelbart, ifølge den tyrkiske påtalemyndigheten.

Dette er de gjenstående mysteriene:

Hvilke bevis har man for at drapet var planlagt?

Den tyrkiske påtalemyndigheten sier Khashoggi ble kvalt umiddelbart. Men hvordan kan de bevise at det var planlagt?

Kan det utelukkes at mennene tok strupetak på Khashoggi for å pasifisere ham, og at han døde ved et uhell? Det var dette Saudi-Arabia hevdet da de måtte innrømme drapet.

Hvor er det blitt av liket?

Tyrkisk påtalemyndighet mener liket ble «partert og ødelagt». Den saudiarabiske påtalemyndigheten tilbakeviser nå at agentene som drepte Khashoggi, hadde en lokal partner i Istanbul som tok seg av liket.

Tyrkiske myndigheter arbeider nå ut fra en teori om at levningene ble løst opp i syre, ifølge Washington Post.

Kronprins Mohammed bin Salman er så mektig at mange tviler på at han kan ha vært uvitende om planene for Khashoggi.

Hvem ga ordren til drapet på Khashoggi?

Saudiarabiske myndigheter hevder mennene som reiste til Istanbul, ikke hadde fått klarering fra ledelsen i Saudi-Arabia.

Landets mektige kronprins Mohammed bin Salman har kalt drapet en fryktelig forbrytelse og lovet at gjerningsmennene vil bli stilt til ansvar.

Ifølge tyrkiske og amerikanske medier har imidlertid flere av de mistenkte i saken tette forbindelser til kronprinsen.

Amerikansk etterretning skal ha fanget opp opplysninger om at kronprinsen beordret en operasjon for å lokke Khashoggi til Saudi-Arabia, ifølge Washington Post.

Forloveden til Khashoggi, tyrkiske Hatice Cengiz, har stått frem i flere intervjuer de siste dagene.

Kronprinsen har en så mektig stilling at mange tviler på at noe skjer uten at han har gitt klarsignal.

– Det er «ekstremt usannsynlig» å tenke seg at avgjørelsen ikke ble tatt av Mohammed bin Salman, sier professor Bjørn Olav Utvik ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk ved Universitetet i Oslo.

Mohammed bin Salman har fra før et rykte for å drive en impulsiv intervensjonspolitikk. Han kalles arkitekten bak Saudi-Arabias krigføring i Jemen. Saudi-Arabia er anklaget for krigsforbrytelser. Det hevdes at han kidnappet statsministeren i Libanon og satte flere hundre rikinger i «fengsel» i et femstjerners hotell. Han lar kvinner kjøre bil, men fengsler kritikere.

USAs forsvarsminister Jim Mattis har sammen med USAs utenriksminister tatt til ordre for våpenhvile i Jemen, der kronprins Mohammed bin Salman og Saudi-Arabia har kriget i tre og et halvt år.

Hvilke konsekvenser får drapet politisk?

USA tok denne uken initiativ til å få slutt på krigen i Jemen, hvor Saudi-Arabia har vært involvert i tre og et halvt år. USA forsøker å utnytte Khashoggi-saken, ifølge The New York Times.

Saudi-Arabia kan også bli tvunget til å avslutte blokaden av rivalen Qatar.

USA har regnet med støtte fra Saudi-Arabia når de 5. november skal innføre oljesanksjoner mot Iran. Et svakere forhold mellom USA og Saudi-Arabia kan forstyrre dette.