Brexitsamtalene på randen av sammenbrudd

Forhandlingene mellom EU og Storbritannia om en skilsmisseavtale er kastet ut i full krise etter mislykkede hastemøter søndag.

Storbritannias Brexit-minister Dominic Raab (t.v.) og EUs forhandlingsleder Michel Barnier hadde hastemøte søndag.
  • NTB

Forhandlingene blir nå stanset frem til EUs toppmøte førstkommende onsdag. Det får NTB bekreftet fra flere sentralt plasserte kilder på EU-siden.

Stansen betyr at det ikke vil bli holdt noen nye forhandlingsmøter mellom EU og Storbritannia før toppmøtet. Det vil heller ikke bli publisert noen nye avtaleutkast, slik EU hadde planlagt å gjøre i forbindelse med toppmøtet.

Et forberedende møte med utsendinger fra EUs medlemsland som var planlagt mandag kveld, er dessuten avlyst.

Hastemøte i Brussel

Forhandlingskrisen kommer etter at Storbritannias brexitminister Dominic Raab søndag hastet av gårde til Brussel for å holde ekstraordinære samtaler ansikt til ansikt med EUs forhandlingsleder Michel Barnier.

– Ettersom flere store spørsmål fortsatt står uløst, deriblant spørsmålet om Nord-Irland, er det tatt en felles beslutning om at samtaler ansikt til ansikt er nødvendige før EU-toppmøtet, sa en talsperson for den britiske regjeringen i forkant av samtalene.

Ambassadørene fra EUs medlemsland ble umiddelbart etterpå briefet om samtalene av Barniers nestkommanderende Sabine Weyand.

Hennes budskap var at det fortsatt ikke er enighet om skilsmisseavtalen.

Skal briefe EU-lederne

Barnier selv bekrefter på Twitter at flere spørsmål ennå ikke er løst, til tross for intense samtaler.

Den hardeste nøtten er fortsatt spørsmålet om hvilke ordninger som skal gjelde på grensen mellom Irland og Nord-Irland.

Barnier skal etter planen delta på EU-toppmøtet onsdag kveld for å oppdatere stats- og regjeringssjefene om status i forhandlingene.

Det er også ventet at den britiske regjeringen snarlig vil møtes for å diskutere situasjonen, kanskje allerede mandag formiddag.

Politisk press

Bakteppet er en situasjon der statsminister Theresa May og hennes konservative regjering er under et voldsomt politisk press på hjemmebane i Storbritannia.

Statsministeren risikerer opprør i Parlamentet, der både konservative brexitforkjempere og nordirske unionister frykter at May og hennes støttespillere skal bøye seg for det de mener er uakseptable krav fra EUs side.

Storbritannias tidligere brexitminister David Davis, som i sommer trakk seg fra regjeringen i protest mot Mays brexitstrategi, skriver i avisen The Sunday Times at de siste planene hennes er «fullstendig uakseptable».

Han oppfordrer nå regjeringsmedlemmene til å vise sin «kollektive styrke» og stoppe henne.