Verden

Nå tror senatorene på en løsning

NEW YORK (Aftenposten): En avtale i Kongressen kan være innen rekkevidde, tror ledende senatorer fra begge partier. Det kommer i så fall i siste liten.

Harry Reid og Mitch McConnell forlot Senatet i Washington omringet av reportere etter gårsdagens forhandlinger.
  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg
    Aftenpostens korrespondent i USA

To uker etter at deler av det amerikanske statsapparatet stengte ned fordi politikerne ikke klarte å bli enige om et budsjett, kan en løsning endelig være i ferd med å meisles ut.

Mandag slo lederne for både republikanerne og demokratene i Senatet an en positiv tone etter flere dager med intense forhandlinger.

– Vi har hatt en god dag. Vi har gjort store fremskritt og ser frem til å utvikle dette videre, sa Mitch McConnell, republikanernes leder i Senatet.

– Vi har hatt svært stor fremgang. Vi er ikke i mål ennå, men vi har kommet veldig langt. Nå må bare alle være tålmodige sa Harry Reid, som leder demokratenes delegasjon i Kongressens øvre kammer.

Obama advarer

Den tålmodigheten bør ikke vare lenge. Allerede torsdag går fristen ut for å oppnå en avtale om å heve det såkalte gjeldstaket – noe som vil gjøre det mulig for USA å betale for de tiltakene Kongressen allerede har vedtatt.

Les også

«Brannstiftere», «anarkister» og «jihadister»

Klarer ikke politikerne å bli enige om dette, vil USA stå i fare for å mislykkes i å betale deler av statsgjelden, noe som ikke har skjedd på 220 år. – Det kan få en ødeleggende effekt på økonomien vår, sa president Barack Obama i en kommentar i går.

Helsereformen i sentrum

Budsjettstriden har i løpet av disse siste to ukene gått over til også å omhandle diskusjonen om gjeldstaket. En avtale mellom partiene vil etter all sannsynlighet omfatte begge problemstillingene.

Og i sentrum av konflikten: Barack Obamas helsereform. Flere republikanere er valgt inn i Kongressen delvis fordi de har lovet å bekjempe denne reformen, og nekter derfor å vedta et budsjett som finansierer denne reformen. Demokratene, på sin side, vil ikke gå med på å vedta et budsjett der helsereformen ikke er inkludert.

Gårsdagens møter mellom McConnell og Reid ga indikasjoner på at begge parter nå er på glid.

Utsetter diskusjonen

Flere amerikanske medier meldte sent mandag om en avtale som forlenger Finansdepartementets mulighet til å låne penger til 7. februar og at de statsansatte skal få betalt frem til midten av januar.

Dermed vil politikerne få mer tid til å diskutere. Avtalen som nå utarbeides skal sørge for at partene blir enige om en mer langsiktig plan for statsbudsjettet innen 13. desember, ifølge en senatskilde The New York Times har snakket med.

Les også

Obama og Biden til haste- møte om budsjettkrisen

Avtalen inkluderer trolig ingen store endringer i helsereformen, ifølge avisen. Den positive tonen fra Reid og McConnell blir ansett som viktige fordi situasjonen har virket fastlåst så lenge. Det er også en indikasjon på at Senatet nå har tatt på seg oppgaven å finne en løsning på konflikten etter at den i lang tid har ligget mest i Representantenes hus.

Skylder på republikanerne

Svært mange amerikanere er oppgitt over kranglingen i Kongressen. Og republikanerne ser ut til å få mesteparten av skylden for at budsjettet ikke er kommet i havn.

Ledelsen i partiet blir ansett som svakt fordi de ikke griper inn overfor den lille gruppen av såkalte tea party-politikere, som er langt mer radikale i sitt syn på helsereformen enn de mer moderate republikanerne som utgjør brorparten av partiets kongressmedlemmer.

En ny måling i The Washington Post viser at hele 74 prosent av amerikanerne mener at republikanerne har håndtert budsjettkrisen dårlig – en kraftig økning fra 63 prosent for to uker siden.

Samtidig mener 61 prosent at demokratene har gjort en dårlig jobb i saken. President Obama, som er demokrat, slipper heller ikke unna hard kritikk. 42 prosent mener at han har håndtert budsjettkrisen på en god måte, mens 53 prosent mener det motsatte.