Verden

Tsunamivarsel avblåst etter jordskjelv med styrke 7,9 ved Alaska

Et tsunamivarsel ble sendt ut etter et kraftig jordskjelv med styrke 7,9 i havet utenfor Alaska. Et par timer senere ble alarmen avblåst.

  • Tarjei Kramviken

Skjelvet hadde en styrke på 7,9, en dybde på rundt 10 kilometer under havbunnen og skjedde klokken 10.31 norsk tid.

Episenteret ligger omtrent 280 kilometer sørøst for øya Kodiak i den amerikanske delstaten, ifølge jordskjelvobservatoriet US Geological Survey.

I byen Kodiak på øya av samme navn gikk tsunamisirenene av kort tid etter jordskjelvet. Befolkningen forberedte seg på en mulig tsunami, og evakuerte. Nå har tsunamisenteret i USA og Canada avblåst alarmen.

Ikke meldt om ødeleggelser

Etter at anslåtte tidspunktet for at en eventuell bølge skulle treffe øya Kodiak hadde passert, opplyste myndighetene i Alaska at det ikke var meldt om ødeleggelser.

– Vi har ikke sett noe ennå eller fått noen rapporter om noen bølge, sier løytnant Tim Putney i Kodiak-politiet til nyhetsbyrået AP.

tsunami sirens going off in kodiak after the earthquake, i usually only ever hear the weekly siren test at 2pm on w… https://t.co/Uv8SmBrATU

«Tsunamifare langs kysten. Gå opp i høyden eller reis inn i landet», het det i en melding som ble sendt ut til alle mobiltelefoner i Alaska etter skjelvet.

Tsunamivarsel

Tsunamivarselet gjaldt kysten av Alaska og British Columbia i Canada.

Det ble også sendt ut et «tsunami watch», en svakere advarsel med fargekoden gul, for hele stillehavskysten av USA fra storbyen Seattle og sørover.

Tsunamivarselet gjelder hele Alaskabukten og vestkysten av Canada og USA.

Les mer om

  1. Alaska