Er norgesbesøket egentlig en sjarmoffensiv før brexit?

Den britiske kongefamilien har vært flittige gjester på kontinentet det siste året. Kongeekspert mener årsaken er brexit.

Britene hadde akkurat startet vanskelige forhandlinger om utmeldelse av EU da prins William og hertuginne Kate besøkte Tyskland og forbundskansler Angela Merkel i fjor sommer.

Neste uke kommer britenes prins William og hertuginne Kate til Norge for å snakke med Skam-skuespillere og barnehagebarn som griller pølser og går på ski.

A-laget blant kongelige i verden, den britiske kongefamilien, har vært på offisielle besøk i en rekke sentrale europeiske land det siste året. Det har britisk presse beskrevet som en sjarmoffensiv før landet melder seg ut av EU.

Da William, Kate og barna George og Charlotte besøkte Tyskland i fjor, kalte avisen Süddeutsche Zeitung dem «Hennes majestets hemmelige våpen».

De har også vært i Frankrike og Polen. Prins Harry har vært på besøk hos dronning Margrethe i Danmark, prins William har vært i Finland, mens prins Charles og hertuginne Camilla var i Italia i fjor vår.

Besøkene, som skjer på oppdrag fra det britiske utenriksdepartementet, ses på som en måte å styrke forholdet til sentrale EU-land i en tid der britene forhandler om å forlate unionen.

Richard Fitzwilliams, som har kommentert det britiske kongehuset i en årrekke, er ikke i tvil om at også besøkene til Norge og Sverige neste uke er del av en slik sjarmoffensiv.

– Hele poenget med disse er knyttet til brexit, sier Fitzwilliams til Aftenposten.

Han sier at situasjonen rundt EU-utmeldelsen er preget av stor usikkerhet, og at det er en kaotisk situasjon i britisk politikk.

– Budskapet er at uansett hva politikerne gjør, så ønsker vi å ha gode forbindelser til landene i EU. Å sende de kongelige på tur er en måte å styrke dette på, sier Fitzwilliam, som kaller dette et eksempel på «myk makt».

Hertuginne Kate er gravid i sjette måned, og det er ikke kjent om hun kommer til å dra på flere turer før fødselen.

Fitzwilliams sier at det å sende de britiske kongelige på tur betyr mye oppmerksomhet, som vil være positivt både for det britiske paret og for vertslandet. Det underliggende er at «politikere kommer og går, men de kongelige består».

– Men Norge er jo ikke medlem av EU?

– Norge har en spesiell status, og det er spesielt interessant når Storbritannia skal forlate EU. Det er en del i Storbritannia som ser til Norge når vi skal melde oss ut.

– Mer populære enn politikerne

Aftenposten kjenner imidlertid til at det fra norsk hold blir sett på som et besøk helt uten politiske over- eller undertoner. Bortsett fra under middagen, er det ikke lagt opp til at de kongelige møter norske politikere.

Men førstelektor i engelsk ved Universitetet i Agder, Jan Erik Mustad, er ikke i tvil om at besøkene har sammenheng med brexit, selv om han påpeker at det ikke er den eneste grunnen til at de kommer.

– Det er helt åpenbart. Dette er nasjonsbygging for Storbritannia etter brexit, sier Mustad.

Han sier at det ikke er første gang de kongelige kjøres frem på et tidspunkt der politikerne er upopulære.

– Akkurat i denne situasjonen er det viktig å selge landet. Det er ikke så mange som er mer populære enn disse akkurat nå, sier Mustad om William og Kate.

Det er første gang det unge prinseparet besøker Norge. I pressemeldingen fra det britiske kongehuset står det om turen til Norge og Sverige at «Storbritannia har omfattende forbindelser med begge land, og de kongelige høyhetene ser frem til å bygge varige vennskap med folkene i både Sverige og Norge».

«Skam»-skuespillerne Josefine Frida Pettersen (Noora, fra venstre), Ulrikke Falch (Vilde), Iman Meskini (Sana) og Ina Svenningdal (Chris) skal møte de kongelige, sammen med «Skam»-skuespillerne Tarjei Sandvik Moe (Isak) og Carl Martin Eggesbø (Eskil).

Hertugparet av Cambridge, som er deres offisielle titler, skal først besøke Stockholm. Der skal de møte skuespillerne Stellan Skarsgård og Alicia Vikander, gå på brosteinsgater i Gamla Stan og se på bandy.