Sveriges statsminister utelukker ikke å sette inn militæret mot gjengkriminaliteten

Den sosialdemokratiske regjeringslederen Stefan Löfven utelukker ikke å sette inn militæret mot den omfattende gjengkriminaliteten, men møter motbør fra flere kanter.

Sveriges statsminister Stefan Löfven.
  • Eirik Husøy

Jimmie Åkesson, partileder for ytre høyre-partiet Sverigedemokraterna, tok initiativet til å sette inn militæret mot den organiserte kriminaliteten i svenske forsteder, under onsdagens partilederdebatt.

Han ga alle andre partier skylden for hvordan det står til i Sverige i dag, ifølge Svenska Dagbladet.

Forslaget fikk kritikk fra både høyre og venstre, men Socialdemokraternas partileder og sittende statsminister, Stefan Löfven, utelukket derimot ikke slike tiltak.

– Det er ikke førstevalget mitt når det gjelder tiltak. Men vi trenger å se flere myndigheter samarbeide for å knekke gjengkriminaliteten. Det viktigste for meg er beskjeden til de organiserte kriminelle om at dere ikke har noen plass i vårt fellesskap, sa den svenske statsministeren, ifølge Aftonbladet.

Les også

Eksplosjon ved politistasjon i Malmö

Mye gjengvold

I Sverige lades det nå opp til valgkamp. 9. september 2018 skal det velges nye representanter til å fylle de 349 setene i Riksdagen. Derfor er også temperaturen skrudd opp, og det er om å gjøre å sanke stemmer for svenske partier.

Men det ser ut til å være bred politisk enighet om at det er store problemer med gjengkriminalitet i Sverige.

– I fjor var det 300 skyteepisoder, og 40 mennesker døde. Det nye året er blitt innledet med nye skyteepisoder. Vi ser kriminelle med total mangel på respekt for menneskelig liv. Det er en fryktinngytende utvikling som jeg er fast bestemt på å snu, sa Löfven under debatten, ifølge Svenska Dagbladet.

Senest onsdag kveld ble to menn pågrepet etter en eksplosjon ved politistasjonen i Rosengård i Malmö. Politiet mener eksplosjonen var direkte rettet mot dem.

Regionpolitisjef Carina Persson sier at angrepet er «fullstendig uakseptabelt».

– Kveldens hendelse viser at vi må fortsette å jobbe intensivt i kampen mot de grove lovbruddene. Vi kommer aldri til å gi etter for kriminaliteten, sier hun.

– Dette er enda et alvorlig angrep mot politiet, men også mot menneskene vi er her for å beskytte, sa Persson på en pressekonferanse i Malmö torsdag formiddag.

Heftig debatt i Riksdagen

– Det her er ikke manuset til en dystopisk kriminalhistorie. Det her er Sverige i 2018, sa Moderaternas leder Ulf Kristersson under debatten. Han beskrev scener hvor kriminelle skyter og kaster håndgranater «som om det var krig», ifølge Svenska Dagbladet.

Men både Vänsterpartiets leder, Jonas Sjöstedt, og Miljöpartiets leder, Isabella Lövin, advarte mot å piske opp for mye redsel og fremmedfrykt i debatten.

– Det er klart vi har et problem, men det viktige er at vi snakker om de konkrete problemene, og ikke omtaler det som at det holder på å undergrave hele det svenske samfunnet, for det stemmer ikke, sa Lövin til TT etter debatten.

Les også

Politiet mener han leder en kriminell storfamilie. Likevel bruker de ham som problemløser i den svenske forstaden.

Justisministeren: Militæret har ikke kompetanse

Når det gjelder bruk av militære mot kriminelle, møter statsminister Stefan Löfven motbør i sitt eget parti. Justisminister Morgan Johansson mener dette er helt uaktuelt.

– Vi har de politiressursene som trengs for å stanse denne volden, sier han til det svenske nyhetsbyrået TT.

Justisminister Morgan Johansson.

Han påpeker at militæret ikke har kompetanse til å håndtere denne type situasjoner.

– Dessuten er det slik at for å kunne klare å håndtere denne typen situasjoner, så trenger man å ha kompetanse til dette. Politiet har en unik kompetanse til å håndtere gjengkriminalitet, og det har ikke militæret.

En annen innflytelsesrik sosialdemokrat, Karin Wanngård, sier hun ble forbløffet over Löfvens åpne dør for militærbruk mot gjengene, og hun viste til tidligere uvettig bruk av militærmakt mot egen befolkning.

– Vi har en trist historie fra Ådalen i 1931, der man satte inn militæret, og slikt skal vi ikke holde på med i Sverige, sa Wanngård.

Ådalen 1931 referer til en arbeidskonflikt som endte i tragedie da fem mennesker ble drept av soldater under politiets kommando.

Også opposisjonsleder Ulf Kristersson, leder i Moderaterna, mener det vil være ufornuftig å bruke militæret mot sin egen befolkning.

– Se til at politiet får bedre forutsetninger for å gjøre sitt viktige arbeid, men ikke bland sammen militær og politi, sa han.

Moderaternas leder, Ulf Kristersson, vil ikke bruke militæret mot gjengkriminelle i Sverige.