Verden

IS har ødelagt flere kulturminner i oldtidsbyen Palmyra

Terrorgruppen IS fortsetter å ødelegge kulturarv. Nå har de gått løs på flere monumenter i oldtidsbyen Palmyra i Syria, melder statlige syrike medier.

Krigen i Syria har satt spor i byen som flere ganger har blitt erobret og gjenerobret av IS.
  • Caroline Enge
  • NTB

Tetrapylon, et av de meste kjente monumentene i oldtidsbyen Palmyra skal ha blitt ødelagt av IS, melder blant andre Reuters.

I tillegg er fasaden på det romerske amfiteateret i byen ødelagt, opplyser leder for det syriske direktoratet for antikviteter og museer, Maamoun Abdulkarim til nyhetsbyrået.

En russisk general skal nylig ha hevdet at IS hadde planer om å sprenge det romerske teateret i lufta, ifølge NTB.

  • Her kan du lese mer om hvorfor IS ødelegger verdensarven: Det kan virke som meningsløs vandalisme. Det er trolig velregissert krigsstrategi.
Tetrapylon er en klassisk type romersk byggverk, og et av de viktigste monumentene i verdensarvbyen Palmyra.

Henrettelser ved museumsområde

Torsdag skal minst 12 gisler ha blitt henrettet av terrorgruppen i byen, ifølge Syrian Observatory for Human Rights (SOHR). Gislene var lærere, statsansatte og opprørere. Fire av gislene ble halshugget og resten skutt, ifølge eksilgruppen.

Noen av henrettelsene skal ha skjedd ved et museumsområde nær ruinene, skriver BBC.

Slik så det romerske amfiteateret ut like etter at IS ble drevet ut av Palmyra i 2016.
Amfiteateret ble brukt som scene under en markering for hedre ofrene for krigen i Syria i mai 2016.

IS gjenvant kontrollen over byen for andre gang i desember, etter å ha blitt tvunget ut av syriske regjeringsstyrker i mars.

Da hadde de kontrollert området siden 2015, da syriske regjeringsstyrker med støtte fra russiske luftstyrker tok Palmyra tilbake første gang.

Også tidligere har terrorgruppen knust kirker, gravsteder, kunstskatter og ruiner i området, til historikere og arkeologers store fortvilelse.

Palmyra er bygget i flere stiler fra ulike sivilisasjoner i det første og andre århundre, og ruinbyen har stått på Unescos verdensarvliste siden 1980.

– Ytterliggående islamister drept i Syria

Konflikten fortsetter på flere kanter i Syria. Fredag meldte SOHR at over 40 medlemmer av den ytterliggående islamistiske opprørsgruppa tidligere kjent som Nusrafronten, er drept i flyangrep.

Angrepene skal ha skjedd i Aleppo-provinsen i den nordlige delen av landet torsdag.

Jabhat Fateh al-Sham, som tidligere het Nusrafronten og var offisielt tilknyttet al-Qaida, skal ha blitt rammet av angrepene. Hvem som utførte dem, er ikke kjent. Både Syras regjering, Russland, og de USA-ledede flystyrkene i Syria har stått bak angrep mot Jabhat Fateh al-Sham den siste tiden.

Opprørsgruppen er ikke omfattet av våpenhvilen som trådte i kraft i Syria i slutten av desember.

Les også

  1. - IS sprengte triumfbuen i Palmyra

  2. FN bekrefter: 2000 år gammelt tempel ødelagt i Palmyra

  3. I Syria vokser det frem en generasjon uten utdanning. Hvem skal bygge landet? | Gjermund Clausen-Bekkelien

Les mer om

  1. Krigen i Irak og Syria
  2. Syria