Verden

Flere jordskjelv rammer Italia, metroen evakuert i Roma.

Sentrale deler av Italia er rammet av flere jordskjelv. Kringkasteren RAI melder om skader på bygninger.

Elever og lærere står utenfor Machiavelli ungdomsskole i Roma etter at den ble evakuert på grunn av de tre jordskjelvene som kom i løpet av en time onsdag. Foto: Massimo Percossi / TT / NTB Scanpix

  • Christina Pletten
  • NTB
  • Lene Skogstrøm
    Journalist

Det første skjelvet onsdag klokken 10.25 skal ha hatt en styrke på mellom 5,3 og 5,6. Tyske eksperter opplyser at et nytt skjelv, omtrent like kraftig, rammet området rundt 50 minutter senere. Deretter ble et tredje skjelv utløst, ifølge nyhetsbyrået Reuters, med en styrke på 5,5. Ytterligere et fjerde skjelv kom klokken13.33 nord for Montereale, med styrke 5.2.

Et skilt på T-banen på Termini stasjon i Roma opplyser om at linje A og B er stengt fordi man vil sjekke infrastrukturen etter de tre jordskjelvene. Foto: Massimo Percossi / TT / NTB Scanpix

Episenteret lå like ved området som fortsatt sliter med å komme seg etter flere kraftige skjelv i fjor, og skal være på 10 kilometers dybde.

– Alle er utendørs. Det er kaldt og det blåser, forteller Lina Mercantini i landsbyen Ceselli i Umbria, til nyhetsbyrået Reuters.

– Det er veldig skremmende. Det tar aldri slutt. Vi skjelver fremdeles.

Byen hennes ligger 80 kilometer fra skjelvets episenter.

Rystelsene kunne kjennes i regionene Abruzzo, Lazio og Marche.

Et klokketårn fra 1300-tallet i fjellandsbyen Amatrice var blant flere bygg som raste sammen.

Også i landsbyen Accumoli raste bygninger sammen. Begge stedene var blant de hardest rammede da 299 mennesker mistet livet i et skjelv for et knapt halvår siden.


– Ingen døde

Denne gangen er det ikke kommet meldinger om tap av menneskeliv.
– Heldigvis ser det ikke ut til å være noen dødsfall, sier statsminister Paolo Gentiloni, som onsdag besøkte Berlin.

Også i Roma, 100 kilometer unna, merket innbyggerne det første skjelvet onsdag.

I hovedstaden ble undergrunnsbanen midlertidig stengt og utenriksdepartementet evakuert.

Det er satt i gang gang evakueringer, blant annet av skoler, skriver kringkasteren RAI. I disse områdene er mange skoler allerede stengt på grunn av snøvær.

Et jordskjelv drept rundt 300 personer i august her områdene rundt byen Amatrice. Nå blir Italia rammet av nye skjelv. Foto: Emiliano Grillotti / Ap / NTB Scanpix

Helikoptre satt inn

Italienske myndigheter har satt inn helikoptre for å undersøke skadeomfanget.

Mye av regionen er begravd under snø. Strømmen er borte og flere veier ufremkommelige, noe som gjør transport og nødhjelp vanskelig. det er foreløpig ikke meldt om personskade.

– Noen områder har ikke strøm på grunn av snøen, og selv mobiltelefoner virker ikke. Snøen er to meter høy i noen områder, fortalte Sante Stragoni, ordfører i Acquasanta Terme, til Reuters. Byen ble hardt rammet av jordskjelvene 24. august.

En hotellansatt i en av byene nær episenteret, Giuseppe Di Felice, sier at folk ikke kan komme seg ut av husene sine. - Det er apokalyptisk, legger han til.

Italia rammes av jordskjelv igjen og igjen. Her er grunnen.

Nesten 300 drept

Italia ble rammet av flere sterke skjelv i året som gikk. Det verste var i slutten av august. Da ble 299 personer drept i områdene rundt byen Amatrice i det sentrale Italia.

Tusenvis ble hjemløse og historiske bygninger raste sammen. Flere skjelv rammet området i oktober.

Les mer om

  1. Italia
  2. Jordskjelv
  3. Roma