Verden

Trump langer ut mot enda en partikollega

Donald Trump langer ut mot enda en av sine partikolleger og medkandidater. Denne gang var det Lindsey Graham som fikk unngjelde.

ta792f20-5AX6sP3Dlz.jpg
  • Reuters
  • Ntb
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

På et valgmøte tirsdag i South Carolina, som er senator Grahams egen hjemstat, kalte Trump ham en idiot og leste opp mobilnummeret hans.

Trump sa han hadde hørt at Graham nylig kalte ham en «jackass» i et intervju, og han fortalte at Graham for flere år siden ringte ham for å få tilgang til Fox News og be om et valgkampbidrag.

— Jeg spør meg, hvem er denne fyren? Er han en tigger, sa Trump.

— Han ga meg nummeret sitt, og jeg har funnet kortet. Jeg vet ikke om det er riktig nummer, så vi kan jo prøve, sa han videre og leste det opp.

Han fortsatte med å kalle Graham en lettvekter, som ikke ville greie å få seg en jobb i privat sektor. Grahams kontor bekreftet etterpå at nummeret var riktig.

Rammer også andre

På samme møte latterliggjorde han også en annen rival, tidligere Texas-guvernør Rick Perry, som har kritisert Trump for å ha fornærmet senator John McCain.

— Perry gjør det dårlig på målingene. Han tok på seg briller så folk skulle tro at han er smart. Men det funker bare ikke, folk ser gjennom brillene, sa Trump.

Og til slutt tok han for seg Jeb Bush, som han kalte en svak forhandler.

— Hvem vil dere se forhandle med Kina - Trump eller Jeb. Eller Trump eller Hillary, sa han med henvisning til demokratenes kandidat Hillary Clinton.

Trump har utløst raseri i partiet for latterliggjøringen av rivalene, og han vakte en storm av protester for nedsettende kommentarer om Mexico og mexicanske innvandrere da han erklærte seg som presidentkandidat.

I helgen utløste han protester fra både republikanere og demokrater, som krigsveteranen John Kerry, for å si at han ikke synes respekterte McCain, som satt fem år i vietnamesisk fangenskap, er den krigshelten han framstilles som.

Mange liker ham

Mange av partiets velgere har likevel åpenbart likt det de hører. Mandag viste en meningsmåling at Trump hadde tatt ledelsen blant de republikanske kandidatene med 24 prosent, dobbelt så mye som nummer to og tre, Scott Walker og Jeb Bush.

Kritikken av McCain gikk likevel for langt for noen, og på en ny måling tirsdag har Bush tatt ham igjen. De to ligger statistisk sett likt med 17 og 18 prosent.

Bakgrunnstall viser at Trump får størst oppslutning fra lavt utdannede velgere med lav inntekt. Noen av dem sier hans klare tale er et friskt pust i forhold til andre politikere de mener er for forsiktige.

Noen sier også at de liker hans suksess som forretningsmann, og at hans enorme formue gjør at han ikke er åpen for å bli kjøpt, til forskjell fra andre kandidater som må be om pengegaver fra rike givere.

På den annen side er ingen av de republikanske kandidatene så mislikt som ham. Ifølge en måling i forrige uke sier 62 prosent at de aldri kunne tenke seg å stemme på ham som president.

Mister kontrakter

New Yorks borgermester Bill de Blasio sa tirsdag at måten Trump har fornærmet både McCain og mexicanerne på, gjør at hjembyen hans i fortsettelsen ikke ønsker å ha noen forretningsmessige forbindelser med ham.

De Blasio sa han ikke vet om det er mulig å bryte eksisterende kontrakter, men at det iallfall ikke vil bli inngått nye.

Også de høyrevridde tabloidavisene i New York, som New York Post og Daily News, har vært nådeløse i kritikken av Trump etter McCain-fornærmelsene.

Fra før har han mistet en rekke kontrakter etter kommentarene om Mexico, der han beskyldte Mexico for å sende sine verste borgere til USA og kalte mexicanske innvandrere kriminelle voldtektsmenn og narkohandlere.

TV-kanalene NBC, Univision og mexicanske Televisa har alle kansellert Miss Universe-showet og talkshowet hans, og stormagasinet Macy's har kuttet forbindelsen.