Fem grunner til at Belgia er blitt et arnested for terrorister

BRUSSEL (Aftenposten): For femte gang i løpet av to år har et terrorangrep i Europa forgreninger til Belgia.

Belgias regjering innrømmer at de ikke har kontroll med situasjonen i bydelen Molenbeek.

Landet har også flest fremmedkrigere i forhold til folketallet på drøye 11 millioner. Ifølge de sist oppdaterte tallene til terrorforsker Pieter Van Ostaeyen har rundt 520 belgiere hittil reist til Syria eller Irak for å krige. 120 er kommet tilbake, mens 60–70 er blitt drept.

Hvorfor produserer lille Belgia så mange terrorister og fremmedkrigere? Her er fem mulige grunner til det:

1. Kronglete organisering av politi og myndigheter

Etterretningsmyndigheter i Europa har lenge sett på Belgia som et svakt punkt i kampen mot terrorisme. Flere eksperter peker på at organiseringen av Belgia med mye selvstyre, ulike språk og dårlig samarbeid mellom regionene, gjør antiterrorarbeid vanskeligere.

– Belgia er en føderalstat. Det er alltid en fordel for terrorister. I Nederland, som er mer sentralisert, er det mye vanskeligere å forsvinne fra radaren ved å forflytte seg ti kilometer, sier professor Edwin Bakker ved universitetet i Leiden til Reuters.

De blodige angrepene på tirsdag ble fulgt opp med jubel og nye trusler på sosiale medier.

Les også

Slik feiret IS det dødelige angrepet

Også på lokalt nivå ligger det mye ansvar i små enheter. Selv om Brussel bare har 1,2 million innbyggere, er byen delt opp i seks politidistrikter og 19 kommuner.

– New York er en by med 11 millioner. Hvor mange politidistrikter har de? Ett, sier innenriksminister Jan Jambon, som nå ønsker reform.

Forsker Montasser Alde'emeh mener at fragmenteringen av Belgia også skaper problemer knyttet til identitet. Han viser til at andre land har klart å integrere muslimene bedre, fordi de har sterke strukturer eller identiteter, mens det i Belgia ikke finnes en tydelig nasjonal identitet.

2. Enkelt å få tak i våpen

Det antas at våpenlangere i Brussel skaffet kalasjnikovene som ble brukt i angrepet på Charlie Hebdo i januar, terrorforsøket på et tog mellom Brussel og Paris i august og under aksjonen i Paris. Gatene rundt Brussel-stasjonen Gare du Midi er et kjent våpenmarked. Prisen på en AK-47 ligger på rundt 800–1000 euro, ifølge eksperter.

– Belgia er en av hovedårene for illegalt våpensalg i Europa fordi vi har en stor gruppe mennesker fra Balkan. 90 prosent av våpnene på svartebørsen kommer fra krigen i Jugoslavia, sier Claude Moniquet, direktør i tenketanken European Strategic and Security Centre, til kanalen RFI.

Mer om Molenbeek:

Les også

Denne bydelen i Brussel produserer terrorister - igjen og igjen

3. Karismatiske og godt organiserte ekstremister

En annen viktig faktor er at islamistorganisasjonene i Belgia har vært godt organiserte med smarte og karismatiske ledere, mener Øyvind Strømmen. Han har skrevet bøker om ekstremisme og bodd i Belgia i flere år.

– Jeg tror enkeltpersoner spiller en betydelig rolle i dette. Organisasjonen Sharia4Belgium med lederen Fouad Belkacem i spissen, har klart å rekruttere mye bredere enn lignende organisasjoner i andre europeiske land, sier han.

Nasjonale og regionale aviser i de fleste av verdens land har onsdag tung dekning av terrorangrepene i Brussel tirsdag.

Les også

Her er verdens førstesider om Brussel-terroren

Organisasjonen hadde sitt utspring i byen Antwerpen, men rekrutterte siden også på steder som Molenbeek i Brussel. Videoer på YouTube ble brukt i tillegg til rekruttering på gaten.

– Belkacem er ingen dum mann. Han skriver godt og har en evne til å overbevise, sier Strømmen.

Forskeren Pieter Van Ostaeyen har vist at en god del av Belgias Syria-farere har vært medlemmer i Sharia4Belgium. Det er også blitt trukket linjer mellom organisasjonen og personer som deltok i terrorangrepet i Paris. I februar ble Sharia4Belgium erklært for å være en terrororganisasjon i det belgiske rettssystemet og lederen ble dømt til fengsel i 12 år.

4. Fattigdom og arbeidsledighet

Belgia er blant landene i Europa med størst gap mellom arbeidsdeltagelsen til innvandrerne og resten av befolkningen, viser tall fra OECD.

Kun 53 prosent av utenlandskfødte personer i arbeidsalder er i jobb i Belgia — noe som er 17 prosent under nivået for resten av befolkningen som ligger på 64 prosent.

I Molenbeek er arbeidsledigheten blant unge nær 40 prosent. Mange bor i små leiligheter og tilbringer mye tid ute på gaten. Lokale beboere forteller Aftenposten at de ser unge blir kontaktet på gaten av folk som jobber for radikale organisasjoner.

– Både i Antwerpen og Brussel finnes det bydeler med et tydelig ghettopreg der kriminaliteten er stor. Dette er noe helt annet enn det vi har noe sted i Norge. Det er ganske åpenbart at det bør tas på alvor, sier Strømmen.

Hun er det første bekreftede offeret etter terroren i Brussel.

Les også

Tvillingmor drept under terrorangrepet i Brussel

5. Segregerte områder – lett å forsvinne

I enkelte nabolag i Molenbeek er inntil 80 prosent av befolkningen muslimer med samme etniske bakgrunn.

– Deler av Brussel har områder der politiet har liten kontroll. Dette er veldig segregerte steder der folk ikke føler at de er en del av den belgiske staten, sier professor Bakker til Reuters.

Da er det også vanskeligere for politiet å få tips om suspekt aktivitet. Eksperter trekker frem flere eksempler på utenlandske terrorister som har brukt Molenbeek som en arena for å skaffe seg et nettverk og planlegge angrep.

Molenbeek-beboer Abdeloahabe (46), som ikke vil stå frem med fullt navn, mener det er lett å "forsvinne" i bydelen for dem som ønsker det.

– Det bor mange muslimer her og det er lett å gli inn i gatebildet uten å stikke seg ut for dem som planlegger å gjøre noe dumt, sier han til Aftenposten.

Få med deg det som skjer i verden. Følg Aftenposten Verden på Facebook.

IMG_1811_doc6n5h3wpbrvoxfiwzh1t.jpg