Høyesterett gir grønt lys for å gi ut Trumps skattemeldinger

Nå får demokratene i kongressen grønt lys til å titte Donald Trump i skattekortene.

Tidligere president Donald Trump har varslet at han vil stille til valg i 2024.

Det er en komité i Representantenes hus som har bedt om å få se skattemeldingene til den tidligere presidenten. Den er langt fra alene i det ønsket. Nå får de også muligheten. Reuters var først ut med å melde at Høyesterett har gitt tommel opp til innsyn i Trumps skattemeldingene.

Det er et betydelig nederlag for den tidligere presidenten, som lenge har nektet å vise de frem. Sent i oktober anket han en annen kjennelse om utlevering fra en lavere rettsinstans.

Trump har flere ganger hevdet at ønskene om å se skattemeldingene hans er politisk motiverte. Pådriverne er motstanderne hans i Kongressen, mener han.

Trump var den første presidenten siden 80-tallet som ikke gjorde skattemeldingene sine tilgjengelig for allmennheten. Selv om han lovet det under valgkampen i 2016.

Også påtalemyndigheten har fått grønt lys

Det har blitt stilt mange spørsmål om Trumps skattemeldinger. Blant gjengangerne:

  • Har Trump blåst opp verdien av egne selskaper for å få gunstigere vilkår på lån og forsikringer?
  • Har han oppgitt for lav verdi på eiendommene og eiendelene sine for å spare skatt?

Demokratene har forsøkt å belyse Trumps økonomi siden de fikk kontroll i Representantenes hus i 2019. Da var Trump fortsatt president.

Samme år startet også statsadvokaten i Manhattan en etterforskning av Trump. Trump organization har hovedkvarter i New York.

Også denne etterforskningen har tidligere fått rettens tillatelse til å se Trumps skattemeldinger. Siden den gang har saken trenert i klager og anker.

Les også

Trump hadde to grunner til å tyvstarte valgkampen. Det er slett ikke sikkert han får det som han vil.

Oppsiktsvekkende kjennelse

Komiteens etterforskning er en ny snubletråd før Trump stiller som kandidat i presidentvalget i 2024. Han avslørte planen om å stille til valg igjen allerede i forrige uke.

Siden da har flere ting skjedd. Han har falt i unåde hos Rupert Murdoch, den mektige mediemogulen som blant mye annet eier Trumps favorittkanal, Fox News.

Tirsdagens kjennelse fra Høyesterett var også enstemmig. Det er oppsiktsvekkende, da tre av dommerne bak den ble valgt ut til Høyesterett av nettopp Trump.

Tidligere har dommere utnevnt av Trump stått i veien for utlevering av skattemeldingene.

Høyesteretts avgjørelse kom også overraskende på. Tvisten om Trumps skattemeldinger har stått mer eller mindre helt stille der siden 1. november.

Trumps håp er at komiteen som etterforsker ham, snart får ny ledelse. Republikanerne sikret seg et knapt flertall i Representantenes hus i mellomvalget 8. november. Dermed tar de også over etterforskningskomiteen i januar.