Følg direkte: Mellomvalget i USA

 • Tirsdag ble det holdt mellomvalg i USA. Samtlige 435 medlemmer i Representantenes hus sto på valg. Det gjorde også 35 av 100 senatorer.
 • Tellingen tyder på at republikanerne overtar flertallet i Representantenes hus. I Senatet står det nå om tre mandater.
 • Dersom republikanerne får kontroll på ett eller begge kamre i Kongressen, vil partiet trolig starte etterforskninger mot president Biden. Det vil også bli vanskeligere for ham å gjennomføre politikken sin frem mot presidentvalget i 2024.
 • Her kan du se resultatene.
Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om mellomvalget og amerikansk politikk? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • Kjetil Hanssen
  DEL
  Trump frister givere med besøk på Mar-a-Lago tirsdag
  Givere fristes med et besøk på Mar-a-Lago.

  USAs tidligere president Donald Trump bruker nå sitt eget løfte om en «stor kunngjøring» tirsdag til å samle inn penger.

  Han har hintet om at han da vil varsle at han stiller til valg igjen. Kunngjøringen skal skje i hans hjem i Florida, Mar-a-Lago. Nå bruker han dette i sin innsamling av penger. Organisasjonen hans sier at de som gir penger, er med i en trekning om å få besøke ham på Mar-a-Lago.

  «Denne dagen blir historisk, og dette er din sjanse til å være der og snakke med president Trump rett etter hans kunngjøring», heter det i en e-post.

  Trumps politiske komiteer har rundt 900 millioner kroner på konto. Dette er penger som først og fremst kan bidra til valgkamp for andre enn ham selv. Ifølge Politico har han imidlertid slitt etter ransakelsen av Mar-a-Lago i sommer: Kostnadene ved å samle inn penger er blitt nesten like store som beløpet de samler inn.

 • NTB
  DEL
  Trump går til angrep på DeSantis
  Tidligere president Donald Trump speider ut over publikum mens han taler i residensen Mar-a-Lago. Foto: Andrew Harnik

  Tidligere president Donald Trump går til frontalangrep på Florida-guvernør Ron DeSantis som seiler opp som mulig presidentkandidat etter valgskredet tirsdag.

  På sitt eget sosiale medium Truth Social kaller Trump DeSantis en middelmådighet med gode medierelasjoner og beskylder ham for manglende lojalitet.

  Det virker som det var et svar DeSantis ga journalister, som har vakt Trumps harme.

  – Fake News spør ham om han stiller opp hvis president Trump stiller opp, og han sier: «Jeg fokuserer kun på guvernørvalgkampen, jeg ser ikke inn i fremtiden». Når det kommer til lojalitet og klasse, er ikke det riktig svar, sier Trump.

  Trump sier også at DeSantis kan takke ham for sin politisk fremgang. Han sier at han fikk orden på DeSantis' valgkamp som han hevder hadde raknet helt.

  Trump har den siste uken flere ganger gått løs på DeSantis og blant annet begynt å kalle kalt ham Ron DeSanctimonious, Ron den skinnhellige.

  Hverken Trump eller DeSantis har sagt om de stiller til presidentvalget om to år, men Trump har varslet at han neste tirsdag vil komme med «en meget stor nyhet».

 • NTB
  DEL
  Murdoch snur ryggen til Trump
  Rupert Murdochs News Corp er i ferd med å snu ryggen til Donald Trump, som kalles taper. Foto: Richard Drew / NTB

  Mediene til den mektige mediemogulen Rupert Murdoch ser ut til å ha snudd ryggen til Donald Trump og kaller ham en taper med dårlig dømmekraft.

  Bare noen få dager før tidligere president Trump ventes å erklære at han stiller til valg igjen om to år, kaller Wall Street Journal ham Det republikanske partiets største taper og peker på partiets svake resultater ved valget tirsdag.

  Også en annen avis i Murdochs medieimperium News Corp, tabloiden New York Post, la skylden på Trump for at partiet ikke vant mer overbevisende. Samtidig omtalte Fox News hans rival, Florida-guvernør Ron DeSantis, i glødende vendinger.

  «Den største vinneren i mellomvalget var uten tvil Floridas guvernør Ron DeSantis, som sto for et valgskred som tar pusten fra en. Og den største taperen? Donald Trump», skriver Fox-spaltist Liz Peek.

  Etter å ha støttet ham gjennom hele hans presidentperiode fra 2017 til 2021 har Fox ikke helt snudd ryggen til Trump. Men selv nettverkets største stjerne, Tucker Carlson, kritiserer Republikanernes ledelse for det svake valgresultatet og legger skylden delvis på Trump.

  Murdochs News Corp-medier er noen av de mest innflytelsesrike kildene til nyheter for USAs konservative og legger ikke skjul på sin åpne støtte til Republikanerne og sin forakt for Demokratene.

 • NTB
  DEL
  Kotek vant guvernørvalget i Oregon
  Foto: Dave Killen / NTB

  Demokraten Tina Kotek vant valget som guvernør i Oregon mot en republikaner og en uavhengig tidligere demokrat.

  Opptellingen tok lang tid, og Kotek vant med rundt 47 prosent mot 43,5 prosent til utfordreren Christine Drazan. Uavhengige Betsy Johnson kapret rundt 9 prosent.

  Kotek og Maura Healey, som er nyvalgt guvernør i Massachusetts, blir USAs to første åpent lesbiske guvernører.

 • Tor Arne Andreassen
  DEL
  Kongressvalget er ennå ikke avgjort. Dette er grunnen.
  Kevin McCarthy vil gjerne bli speaker i Kongressen. Det vil ta tid før ha vet om han har majoriteten bak seg. Foto: J. Scott Applewhite

  De endelige resultatene fra det amerikanske mellomvalget lar vente på seg. I valget til nytt Representantenes hus ligger det ifølge RealClearPolitics foreløpig an til at Republikanerne har sikret seg 210 av representantenes de trenger for å få flertall, mens Demokratene har 192. Demokratene kan ikke tape mer enn fem for å beholde flertallet.

  Eksperter har spådd at Republikanerne ligger an til 220, to flere enn flertallet, men det er fortsatt svært usikkert.

  Det kan ta mange dager før vi vet utfallet av valget. Årsaken er poststemmene. Flere delstater lar folk poste stemmene sine helt frem til selve valgdagen. Deretter tillater noen delstater, slik som Nevada, at man teller stemmer som kommer i posten hele fire dager etter valgdagen. I California er det enda verre, der teller man stemmer som kommer frem opptil syv dager etter valgdagen.

  Når det er jevnt, må man vente på poststemmene før man med sikkerhet kan kåre en vinner.

  Les mer om valget til Representantenes hus her.

 • NTB
  DEL
  Omkamp i Georgia: – Blir som en skyttergravskrig
  Demokratenes guvernørkandidat Stacey Abrams tapte sitt valg, men er en stemmesanker av rang. Hun kan få en viktig rolle i omkampen i Georgia. Foto: John Bazemore / AP / NTB

  Det er duket for en knallhard omkamp om ett senatssete i delstaten Georgia. Det kan avgjøre hvem som får kontroll over Senatet.

  Valgkampen i Georgia har allerede vært stygg. Den svært kontroversielle republikaneren Herschel Walker er utfordrer. Han oser av skandale og er anklaget for vold, psykiske problemer og for å ha betalt minst to kvinner for å ta abort.

  Nå forlenges valgkampen frem til 6. desember siden ingen kandidater fikk over 50 prosent. Samtidig blir valget viktigere enn noen gang, siden det trolig er her det avgjøres hvem som får flertall i Senatet.

  – Det vil bli som en skyttergravskrig fra første verdenskrig hvor begge sidene pøser inn enormt med mannskaper og penger, uten at noen klarer å flytte fronten merkbart, sier statsviter Hilmar Mjelde ved Norce-instituttet til NTB.

 • NTB
  DEL
  Trump om valget: Litt skuffet, men fortsatt en stor seier
  En plakat med bilde av Donald Trump i Pennsylvania, en av delstatene der Trumps kandidat i senatsvalget tapte. Foto: Carolyn Kaster / AP / NTB

  Donald Trump sier han er litt skuffet over mellomvalget, men sier likevel at det var en seier.

  Republikanerne ser ut til å sikre seg kontroll over Representantenes hus, men det ble ikke den store seieren mange ventet seg. Både målinger og politiske tyngdekrefter som sier at partiet til den sittende presidenten skal tape mellomvalget, antydet en stor nedtur for Demokratene.

  – Selv om valget på noen måter var skuffende, var det fra mitt personlige ståsted en veldig stor seier, sier Trump i en uttalelse på sin plattform Truth Social ifølge The Hill.

  Flere eksperter har pekt på Trump som en av taperne, ettersom hans kandidater i flere vippestater gikk på nederlag. Det kan koste partiet kontrollen over Senatet.

  – Fake News-pressen og deres partner, Demokratene, gjør alt de kan for å tone ned seieren. En fantastisk jobb fra virkelig fantastiske kandidater, skriver Trump.

  Ifølge CNN har han vært mer kritisk i kulissene. Der har han kalt kandidatene svake, ifølge kanalen.

 • NTB
  DEL
  USA-ekspert: Kan ta dager før valget er avgjort
  Valget i Nevada ligger an til å bli jevnt, men Republikanerne har en foreløpig ledelse. Foto: Gregory Bull / AP / NTB

  Det kan ta flere dager før valget i flere viktige vippestater i USA er avgjort, sier USA-ekspert Sofie Engli Høgestøl.

  Det er allerede klart at det blir omkamp i senatsvalget i Georgia. Samtidig er Arizona og Nevada ikke avgjort. Republikanerne trenger seier i to av disse for å ta Senatet.

  – I Nevada venter man fortsatt på poststemmer. Der vet man heller ikke hva slags stemmer man venter på, de har endret valgreglene så alle kan stemme via post. Alle må ha levert poststemmen innen valgdagen, så må de telles opp innen lørdag, sier Høgestøl.

  – Arizona og Nevada kan det ta noen dager før vi vet utfallet i. En del valg i underhuset kan det også ta en del dager før vi har svaret på, sier hun.

  Republikanerne ser ut til å sikre seg et flertall i Representantenes hus, mens det er helt åpent hvem som tar Senatet.

  – Det blir ikke en bølge, men et lite skvulp i underhuset som sikrer at de får det flertallet de ønsket der. Men det blir mye knappere enn de hadde ønsket, sier Høgestøl.

 • NTB
  DEL
  Avdød politiker ble gjenvalgt i USA

  Demokraten Anthony «Tony» DeLuca ble gjenvalgt til sitt mandat i delstatsforsamlingen i Pennsylvania tirsdag. Den uvanlige ved dette: han døde 9. oktober.

  – Selv om vi er svært lei oss for tapet av representanten Tony DeLuca er vi stolt av at velgerne fortsetter å vise ham sin tillit, skriver Pennsylvania-demokratene i en tweet.

  Anthony DeLuca hadde sittet i delstatsforsamlingen siden 1983 da han døde av kreft 9. oktober i år. På forhånd var det klart at hans død ville utløse et suppleringsvalg. Likevel valgte velgerne i Pittsburghs forsteder DeLuca på ny framfor hans eneste utfordrer, fra et mindre parti.

  Det er ikke uvanlig at valg til delstatsforsamlinger og lokale poster i USA foregår uten kandidat fra ett av de to store partiene.

 • Gunnar Kagge
  DEL
  Stemte for riksrett mot Trump, vant valget

  Etter stormingen av kongressen i 2022 stemte ti republikanere for å etterforske Donald Trump og stille ham for riksrett.

  Tirsdag ble to av dem gjenvalgt. Dan Newhouse fra Washington og David Valadao fra California får fortsette i kongressen.

  De åtte andre ble enten presset ut allerede i nominasjonsvalget, eller de trakk seg.

 • NTB
  DEL
  Biden uttaler seg om mellomvalget klokka 22
  USAs president Joe Biden skal uttale seg om mellomvalget onsdag kveld. Foto: Craig Ruttle / AP / NTB

  USAs president Joe Biden skal uttale seg om mellomvalget onsdag ettermiddag amerikansk tid, onsdag kveld norsk tid.

  Det skal holdes en pressekonferanse klokka 22 norsk tid.

  – Demokrati skjer ikke ved en tilfeldighet. Vi må forsvare, styrke og fornye det, skriver Biden på Twitter etter et overraskende godt valg for Demokratene.

  – Jeg har mer å si i ettermiddag, men takk til valgmedarbeiderne som jobbet gjennom natta for å sikre vår hellige stemmerett. Og til de millioner som brukte stemmen sin.

 • Gunnar Kagge
  DEL
  Mannen Trump la for hat vant valget

  For to år siden insisterte Brad Raffensberger på at Joe Biden vant presidentvalget. Raffensberger var administrasjonsminister i Georgia. I den jobben har han ansvar for å avvikle valg.

  Han er republikaner, men nektet å bøye seg da Donald Trump forlangte at han endret resultatet. Raffensberger avviste blankt at det var juks eller feil som gjorde at Biden vant.

  Dermed ble han en hatfigur blant Trumps ivrigste tilhengere.

  Tirsdag vant han gjenvalg, og om to år har han igjen ansvaret for å avvikle presidentvalget.

 • Gunnar Kagge
  DEL
  Alt tyder på omkamp i Georgia

  Demokraten Raphael Warnock leder opptellingen om senatssetet fra Georgia, men alt tyder på at det går mot omkamp 6. desember.

  Klokken 18.40 norsk tid var nær 95 prosent av stemmene talt opp. Warnock hadde 49,4 prosent, mens republikaneren Herschel Walker hadde 48,5 prosent. Libertanianeren Chase Oliver fikk 2,1 prosent.

  Associated Press sa at resultatet fortsatt er usikkert.

  Georgias valglov sier at vinneren må ha minst 50 prosent. Derfor må trolig Warnock og Walker forberede seg på omkamp.

 • NTB
  DEL
  Toppdemokrat erkjenner nederlag i New York
  Patrick Maloney klarte ikke å berge seier i kongressvalget i New York. Foto: Seth Wenig / AP / NTB

  Demokraten Patrick Maloney erkjenner at han har tapt kampen om en plass i Representantenes hus til republikaneren Mike Lawler.

  Maloney leder valgkampapparatet til Demokratene i Huset. Han sier at motstanderen vant på redelig vis. Det gir en ny seier til Republikanerne i kampen om Huset, som de ser ut til å få kontroll over.

  – Jeg liker ikke å tape. Men motstanderen min vant, og han vant på redelig vis. Det betyr noe. Jeg kommer ikke til å klage på dette, sier Maloney ifølge CNN.

  Han sier også at han har snakket med president Joe Biden, og at resultatet i mellomvalget bør være oppmuntrende for ham, selv om Demokratene ser ut til å tape kontroll over minst ett av Kongressens to hus.

 • Gunnar Kagge
  DEL
  «Valgfornektere» tapte valg

  Flere republikanere som arbeidet mot å godkjenne valget av Joe Biden for to år siden har tapt forsøkene på å bli valgt i år.

  Vanligvis er det ikke stor oppmerksomhet om hvem som blir administrasjonsminister i delstatene. I mange stater er det disse som organiserer valg, derfor var det viktig for demokratene å vinne.

  Ifølge The Guardian har det lyktes i flere stater, som Michigan, New Mexico og Minnesota.

  I andre stater med spennende valg om denne posten pågår fortsatt opptellingen.

 • NTB
  DEL
  Republikanerne på vei mot seier i «Huset»
  Kongressbygningen i USA. Det er makten over dette huset alt står om. Foto: J. David Ake / AP / NTB

  Kampen om Representantenes hus i Kongressen er ikke avgjort, men alt tyder på at Republikanerne kaprer flertallet der. Ifølge CNN har de erobret ti seter fra Demokratene, som bare har «stjålet» fire seter tilbake. Republikanerne trenger å ta akkurat seks eller mer.

  NBC News anslår at Republikanerne ender med 220 seter – noe som er to mer enn det som kreves for flertall.

  – Det betyr at det blir veldig lite politikk de neste årene. Washington har ofte vært i en fastlåst stilling, og alt tyder på at det vil skje igjen, sa professor Stephen J. Farnsworth ved University of Mary Washington til NTB valgnatten.

 • NTB
  DEL
  Republikanerne tok senatsseieren i Wisconsin
  Ron Johnson har vunnet senatsvalget i Wisconsin. Foto: Mike Roemer / AP / NTB

  Republikaneren Ron Johnson berget seieren i senatsvalget i Wisconsin, der Demokratene hadde håp om en seier.

  Det melder CNN og NBC.

  Johnson har sittet i Senatet siden 2011, men ble utfordret av Mandela Barnes. Han ga Johnson hard kamp om seieren, og Demokratene håpet at de kunne erobre en seier.

  Utfallet påvirker ikke sammensetningen av Senatet, og Republikanerne må fortsatt vinne to av de tre vippestatene som gjenstår, for å få flertall.

 • NTB
  DEL
  Jevnt løp i vippestatene Georgia og Nevada
  Demokraten Raphael Warnock leder i senatsvalget i Georgia, men forspranget er knapt. Foto: AP / NTB

  Demokratenes kandidater til Senatet leder knapt i Georgia og har et solid forsprang i Arizona, men ligger an til å miste Nevada, viser foreløpige resultater.

  I Georgia er 96 prosent av stemmene telt opp og demokraten Raphael Warnock har 49,2 prosent oppslutning, ifølge CNN.

  Forspranget til republikanernes utfordrer Herschel Walker, som har 48,7 prosent, er imidlertid bare på 18.000 stemmer.

  Dersom ingen av dem får over 50 prosent av stemmene, må det holdes en ny valgrunde i delstaten 6. desember.

  I Nevada er 80 prosent av stemmene talt opp, og republikanernes utfordrer Adam Laxalt leder nå med 49,9 prosent mot demokraten Catherin Cortez Masto som har fått 47,2 prosent. Det er bare i underkant av 23.000 stemmer som skiller de to.

  Ifølge valgfunksjonærer kan det ta dager før de siste stemmene i Nevada er telt opp og registrert ettersom svært mange velgere har benyttet seg av muligheten til å avgi poststemme.

  Alle stemmer som er poststemplet senest på valgdagen, er gyldige, så sant de er mottatt senest lørdag. Først da vil det endelige resultatet i Nevada dermed være klart.

  Republikanerne må vinne både i Georgia og Nevada for å få flertall i Senatet, mens Demokratene beholder flertallet om de berger en av delstatene.

  I Arizona er 67 prosent av stemmene talt opp, og demokraten Mark Kelly ligger med 51,9 prosent oppslutning foreløpig an til å beholde plassen i Senatet.

  Republikanernes utfordrer Blake Masters har fått 45,9 prosent og ligger drøyt 110.000 stemmer bak.

 • Tor Arne Andreassen
  DEL
  Nevada-resultat kan drøye i flere dager

  Det kan ta flere dager før vi vet hvem som har vunnet valget til Senatet i delstaten Nevada, ifølge den republikanske kandidaten Adam Laxalt.

  - Dessverre må vi vente en lang natt og kanskje noen dager før alle stemmene er blitt talt opp, sa Laxalt ifølge The Washington Post.

  Klokken 10.20 onsdag morgen norsk tid ledet Laxalt med 49,5 prosent av stemmene mot 47,5 til demokraten Catherine Cortez Masto. Da var 73 prosent av stemmene talt opp og utfallet fremdeles usikkert.

  Dersom republikanerne vinner Nevada, vil resultatene i Arizona og Georgia avgjøre hvem som får kontroll over Senatet. Demokraten Mark Kelly ligger an til å vinne i Arizona. I Georgia ser det ut til å gå mot omvalg. Idet mer enn 95 prosent av stemmene er blitt talt opp, så har ingen av kandidatene oppnådd minst 50 prosent av stemmene.

  Georgias valglov sier at dersom ingen kandidater får 50 prosent, så blir det omvalg mellom de to fremste kandidatene. Dermed kan det drøye til 6. desember før vi vet hvem som får kontroll over Senatet.

 • Tor Arne Andreassen
  DEL
  Hverken rød eller blå bølge i Texas
  Republikaneren Greg Abbott hadde ingen problemer med å bli gjenvalgt til guvernør i Texas. Foto: David J. Phillip

  Det politiske landskapet ser ut til å forbli omtrent som før i Texas, en av USAs mest folkerike delstater.

  Demokratene ser nok en gang ut til å være uten sjanser til å vinne politiske stillinger som gjelder for hele delstaten.

  Republikanerne har lyktes med å tiltrekke seg noen flere stemmer fra hispanics, men ikke nok til å vinne noen særlig flere seter i Kongressen, melder The New York Times.

  - Den røde bølgen kom ikke, sier kongressrepresentant Mayra Flores. Hun er republikaner og ble kjent tidligere i ved å vinne et spesialvalg til tradisjonelt demokratisk sete i Representantenes hus tidligere i år. Nå har hun imidlertid tapt denne plassen igjen.

  Beto O’Rourke, en demokratisk kjendis med en tendens til å tape store valg, gikk på nok en smell. Han tapte kampen om å ta guvernørstillingen fra republikaneren Greg Abbott.