Samlingspartiet vant valgthrilleren

Finnene har valgt sin neste statsminister. Det konservative Samlingspartiet og partileder Petteri Orpo er vinneren.

Samlingspartiets Petteri Orpo ble valgets nummer én.

Samlingspartiets Petteri Orpo, sosialdemokraten Sanna Marin eller Sannfinnenes Riikka Purra. Alle tre har kjempet en innbitt kamp for å bli Finlands neste statsminister.

Litt før 21.45 søndag kveld erklærte Petteri Orpo valgseier. Samlingspartiet, som tilsvarer norske Høyre, er valgets vinner.

Sittende statsminister Sanna Marin erkjente nederlaget en snau time senere.

Samlingspartiet, Socialdemokraterna (Arbeiderpartiet) og Sannfinnene (et høyrepopulistisk parti) har alle vaket rundt 20 prosents oppslutning før valget.

Det partiet som er størst, får i første omgang oppdraget med å danne regjering.

Da stemmene var talt opp, hadde Samlingspartiet 48 mandater.

Sannfinnene fikk 46.

Som nummer tre kom Sanna Marins Socialdemokraterna med 43 mandater.

Finlands statsminister Sanna Marin fra Socialdemokraterne tapte valget. Hun kan likevel fortsatt bli en del av regjeringen.

Dette er mest sannsynlig nå

Det går altså mot maktskifte i Finland.

– Det ble en stor seier. Vi skal fikse Finland. Vi kommer til å forhandle fram en ny koalisjonsregjering, sier Orpo søndag kveld.

Alle de tre største partiene gikk frem i valget. Også Sanna Marin og Socialdemokraterna. Partiene som sitter i dagens regjering med Socialdemokraterna, gikk derimot kraftig tilbake.

Valganalytikere mener det nå er størst sjanse for et regjeringssamarbeid mellom Samlingspartiet og Socialdemokraterna. Finland er ikke preget av blokkpolitikk i samme grad som Norge og Sverige.

Høyrepopulistiske Sannfinnene har en lenger vei til makten. Det ville de hatt også om de skulle ha blitt størst.

Forskjellen på enkelte spørsmål er stor mellom Sannfinnene og Samlingspartiet. Derfor blir et samarbeid på høyre fløy vanskelig. Mange partier har også nektet å samarbeide med Sannfinnene – som altså vil slite med å være del av noe flertall.

Orpo: Folket vil ha endring

48 mandater til Samlingspartiet er ti flere mandater enn partiet har i dag. Høyrepopulistiske Sannfinnene øker med 7 mandater når de ender med 46 mandater. Socialdemokraternas 43 mandater innebærer en økning på 2 mandater.

Samlingspartiets leder Petteri Orpi kommenterte resultatene fra forhåndsstemmene slik til TV-kanalen Yle:

– Det er tydelig at folket vil ha endring. Vår politikk har støtte i befolkningen. Kvelden er lang og hva som helst kan skje, sier han.

Det partiet som er størst, får i første omgang oppdraget med å danne regjering. I Finland utgjør forhåndsstemmene rundt 40 prosent av avgitte stemmer. Det endelige valgresultat er ventet å komme etter klokken 23 i kveld.

Dagens regjering ledes av Marin. Flertallsregjeringen består også av Centerpartiet, De grønne, Svenska folkpartiet og Vänsterförbundet.