USA: – Regimet i Syria gjennomfører massedrap på fanger

Det syriske regimet har drept tusenvis av innsatte i et fengsel ved Damaskus og brenner likene for å skjule forbrytelsen, ifølge USA.

Dette satellittbildet viser bygningen fra fengselskomplekset Saydnaya som amerikansk UD mener skal ha blitt gjort om til et krematorium. Ifølge amerikanske myndigheter er det svarte området på bygningens tak et område der snøen har smeltet, noe som skal underbygge at det brukes til å kremere døde fanger.

Midtøsten-sjefen i USA utenriksdepartement, Stu Jones, la frem anklagene mandag.

Ifølge Jones har det syriske regimet drept flere tusen innsatte i Saydnaya-fengslet, som ligger nær den syriske hovedstaden Damaskus. 50 fanger blir hengt hver dag, ifølge Jones.

Likene brennes for å skjule forbrytelsen, sa toppdiplomaten, som la frem bilder som angivelig viser at det er bygget et krematorium i fengselet.

Amerikansk UD viser til endringer på fengselets bygninger siden 2013, og påpeker blant annet at nye satellittbilder viser hvordan snøen har smeltet på et definert område av taket, noe som ifølge Jones underbygger at det er her krematoriet ligger.

Ubetinget støtte

– Assad-regimet har utført disse grusomhetene og andre, med tilsynelatende ubetinget støtte fra Russland og Iran, sa Jones under fremleggingen, skriver The Washington Post.

Informasjonen skal ha kommet fra menneskerettighetsgrupper, samt «etterretningsvurderinger», opplyste USAs toppdiplomat i Midtøsten. Samtidig kritiserte Jones Russlands rolle i Syria.

– Russland har enten hjulpet eller sett bort fra det regimet har gjort. De har latt massemord, bombing av sykehus, og andre grusomheter skje, sa Jones.

Slik ser Saydnaya-fengselet ut fra luften. Bygningen til høyre for fengselet skal ha blitt bygget om til et krematorium.

Under møtet mellom Russlands utenriksminister Sergei Lavrov og USAs utenriksminister Rex Tillerson skal amerikanske myndigheter ha oppfordret russerne til å «utøve sin store innflytelse over det syriske regimet».

Syriske myndigheter har nektet at flere tusen skal være hengt i Saydnaya-fengslet.

«Slakterhuset»

Amnesty kom i februar med en rapport der de mente å kunne påvise at regimet skal ha henrettet mellom 5.000 og 13.000 personer ved henging på fem år i det aktuelle fengselet.

Saydnaya-fengselet, som har fått kallenavnet «slakterhuset», kontrolleres av militæret i Syria.

En tidligere militær fotograf fra det syriske regimet smuglet ut tusenvis av bilder som viste døde fanger i syriske fengsler. Disse bildene ble stilt ut i FN-bygningen i New York i 2015.

I perioden 2011 til 2015 skal 20–50 personer ha blitt hengt hver uke.

Syriske myndigheter har avvist rapporten fra Amnesty International. I en uttalelse fra det syriske justisdepartementet står det at rapporten «er fullstendig usann og har som formål å skade Syrias rykte i internasjonale fora».

Amnesty: Rystende

Amnesty International har lenge vært klar over forholdene ved Saydnaya-fengselet, og andre syriske fengsel, sier Gerald Folkvord, politisk rådgiver i Amnesty International Norge, til Aftenposten.

– Anklagene fra amerikanske myndigheter er rystende, og de minner de ekstreme forholdene Amnesty avslørte i februar, sier Folkvord.

Amnesty kan foreløpig ikke verifisere bildene som uttalelsene fra USA bygger på. Folkvord mener tiden er inne for at USA og Russland legger press på Assad-regimet.

– Dagens anklager er med på å understreke hvor mye det haster at uavhengige observatører gis tilgang til syriske fengsler, sier han.