Amerikanske medier: Comey ba om mer penger for å etterforske Trumps Russland-koblinger like før han fikk sparken

Den sparkede FBI-sjefen James Comey ønsket en betydelig opptrapping av etterforskningen av Trump-kampanjens bånd til Russland.

James Comey ble utnevnt til FBI-direktør av Barack Obama i 2013. Stillingen er egentlig et åremål på ti år, noe som er ment å skjerme FBI-sjefen fra politisk press. Tirsdag fikk han overraskende sparken av president Donald Trump.

The New York Times bygger på informasjon fra tre ulike tjenestemenn med kjennskap til forespørselen. Også The Washington Post melder det samme, basert på to anonyme kilder.

The Times’ kilder opplyser at James Comey ba om en «betydelig økning» i midler og mannskap for å etterforske den russiske innblandingen i den amerikanske valgkampen.

Comey kom med forespørselen under et møte med visejustisminister Rod J. Rosenstein forrige uke.

Også medlemmer av Kongressen ble orientert om at Comey hadde bedt om mer penger til etterforskningen, skriver nyhetsbyrået AP, som også skriver at de har egne kilder på informasjonen.

FBI etterforsker om det var forbindelser mellom Trumps valgkampapparat og russerne som, ifølge amerikansk etterretning, hacket Det demokratiske partiet og forsøkte å påvirke valget.

Trump: – Vil takke meg

Den mektige og omstridte FBI-sjefen fikk sparken tirsdag. Avskjedigelsen kom på anbefaling fra Rosenstein og justisminister Jeff Sessions, ifølge Det hvite hus.

Donald Trump forsvarte onsdag sparkingen av FBI-sjef James Comey både på Twitter og i et møte med journalister i Det ovale kontor.

«Når ting roer seg, kommer de til å takke meg», skrev Trump i en av flere Twitter-meldinger onsdag der han forsvarte beslutningen.

Flere har stilt spørsmål ved om Comey måtte gå fordi han gravde for dypt i de påståtte båndene mellom Russland og Trump.

– Han gjorde ikke en god jobb, sa presidenten onsdag til pressen i Det hvite hus.

Vurdert sparking i et halvt år

Både republikanere og demokrater i Kongressen har uttrykt sterk bekymring for sparkingen. Flere krever nå at Trump må gå med på at det utnevnes en uavhengig spesialetterforsker for å granske den russiske innblandingen i valget.

Pressetalskvinne Sarah Huckabee Sanders sier at Trump har vurdert å sparke Comey helt siden han vant valget 8. november i fjor.

Presidenten har imidlertid rost Comey ved flere anledninger de siste månedene, og under valgkampen skrøt Trump av hans håndtering acv Clinton-saken etter at Comey gjenåpnet etterforskningen 11 dager før valget.

Både FBI, som har ansvaret for å forhindre utenlandsk etterretningsvirksomhet i USA, og Representantens hus og Senatet undersøker nå om det var forbindelser mellom Trump-leiren og russerne.

Det hvite hus' talskvinne Sarah Huckabee Sanders sier det ikke er behov for en uavhengig spesialetterforsker, slik flere senatorer og kongressmedlemmer har tatt til orde for.

Pence støtter Trump

Trump tok en riktig avgjørelse på et riktig tidspunkt, mener visepresident Mike Pence om sjefens avsettelse av Comey. Pence troppet onsdag opp i Kongressen og forsvarte presidentens overraskende beslutning om å sparke FBI-direktøren, skriver NTB.

Visepresidenten mener avgjørelsen ikke kan knyttes til granskingen av kontakter mellom Trumps valgkampapparat og Russland.

Visepresident Mike Pence sier at Comey hadde mistet det amerikanske folks tillit og sier Trump har utvist «sterkt og besluttsomt lederskap».

Omstridt FBI-sjef

Comey har fått kraftig kritikk fra alle kanter det siste året for sin håndtering av etterforskningen av Hillary Clintons bruk av privat e-post da hun var utenriksminister.

FBI etterforsker også om det var bindinger mellom Trump-kampanjen og Russlands forsøk på å påvirke presidentvalget i fjor. Comey bekreftet i mars at byrået etterforsker kretsen rundt Trump, og at etterforskningen startet allerede sommeren 2016.

Før sparingen tirsdag rettet FBI på en setning Comey kom med under ed i Senatet forrige uke. FBI-sjefen sa da at Huma Abedin, en av Clintons mest betrodde medarbeidere, hadde sendt «hundrevis og tusenvis» av e-poster til sin ektemanns datamaskin. Det stemte derimot ikke, ifølge AP.