Israel jazzet opp Trump-velkomst etter saudisk glitter og stas

Etter den storslagne velkomsten USAs president Donald Trump fikk i Saudi-Arabia, oppjusterte Israel sin velkomst. Trump landet litt før halv tolv norsk tid.

USAs president Donald Trump taler under velkomstseremonien på Ben Gurion-flyplassen like etter ankomsten til Israel mandag.
Søndag deltok et militært korps i øvelser på Ben Gurion-flyplassen før ankomsten til USAs president Donald Trump mandag.

I Saudi-Arabia ble Trump i helgen tatt imot med all pomp og prakt det sunnimuslimske kongedømmet kunne mønstre, og presidenten ble tildelt landets høyeste sivile utmerkelse.

Kong Salman møtte selv Trump på flyplassen til en kaffemottagelse.

Jagerfly i formasjon etterlot rød, blå og hvite røykstrimer over himmelen og Trumps limousin ble eskortert av ryttere inn til palasset.

Ifølge israelsk TV hadde israelerne egentlig planlagt en enkel mottagelse med statsminister Benjamin Netanyahu og enkelte andre, før Trump skulle bli skysset videre med helikopter til et møte med president Reuven Rivlin.

Donald og Melania Trump kom til Israels Ben Gurion-flyplass mandag formiddag.
Les også

Trump blant muslimske ledere i Saudi-Arabia: Sammen kan vi ikke feile. Ingen kan slå oss

Les også

Forsker om Donald Trumps tale: – Saudi-Arabia har en ideologi som ligner på IS, og det er ganske fjernt fra det Trump ønsker

Oppmøteplikt for ministre

Men etter den pompøse mottagelsen hos saudiene oppjusterte også Israel sin velkomst med taler og litt mer stas, melder israelske medier.

Søndag øvet blant annet et militærkorps på flyplassen.

Ifølge flere aviser hadde enkelte statsråder som ikke ville få håndhilse på Trump, tenkt å skulke oppmøtet på flyplassen. På det ukentlige regjeringsmøtet søndag ga imidlertid statsminister Netanyahu klar beskjed til ministrene om at alle hadde å innfinne seg – det var oppmøteplikt.

– Vi har ikke gylne palasser

I den engelskspråklige utgaven av Yedioth Ahronoth ønsker Eitan Haber i et innlegg den amerikanske presidenten velkommen. Han påpeker at Israel hverken har «gylne palasser, fargerike kamel-opptog eller banker som vil dusje ham med penger».

– Vi har ingenting å tilby deg, bortsett fra dette: Verdier som menneskerettigheter, grunnleggende demokratiske lover og en vestlig utkikkspost i Midtøsten, skriver Haber, kjent for sine bånd til tidligere statsminister Yitzhak Rabin.

Israelske og amerikanske flagg pryder Jerusalems fasjonable Kong David-hotell der Donald Trump skal bo.

Da Trump landet på Ben Gurion-flyplassen i Tel Aviv mandag formiddag, skapte han historie med det som etter alt å dømme er den første direkteflyvningen fra Saudi-Arabia til Israel.

Vanligvis flyr fly som tar av fra de to land heller ikke over det andre landets luftrom.

– Du kom fra Riyadh til Tel Aviv. Jeg håper at en dag skal en israelsk statsminister kunne fly fra Tel Aviv til Riyadh, sa Netanyahu til Trump på flyplassen.

Besøker Klagemuren

Trump skal som første sittende amerikanske president besøke Klagemuren i Jerusalems gamleby. Dette er det helligste stedet i jødedommen, men området er omstridt. Muren ligger på territorium Israel erobret i 1967, og det er ikke anerkjent av det internasjonale samfunn som en del av Israel.

Mandag kveld skal Trump spise middag hos Netanyahu. Tirsdag besøker han palestinernes president Mahmoud Abbas i Betlehem. Etter et par korte museumsbesøk tirsdag ettermiddag reiser Trump videre til Vatikanstaten.