Nazihets, trusler og gatekamper. Britene stålsetter seg for den tøffeste brexituken hittil.

BRUSSEL (Aftenposten): Politiet har i helgen vært i alarmberedskap etter at Labour-aktivister røpet kjente politikeres privatadresser på Twitter.

Storbritannias statsminister Boris Johnson får gjennomgå både i parlamentet og i gatene utenfor. Brexitmotstanden har hardnet kraftig til.

Storbritannia stålsetter seg for den kanskje mest dramatiske brexituken noensinne. I helgen har det kokt i gatene over hele Storbritannia.

Gateprotestene er ventet å øke i styrke utover uken.

Tirsdag kommer Parlamentet sammen etter ferien. Da har politikerne tre dager på å forsøke å stoppe Boris Johnsons «politiske kupp». Deretter blir Parlamentet suspendert igjen frem til 14. oktober.

Dette er de tre mest sannsynlige måtene politikerne kan stoppe «a no deal brexit». Se faktaramme:

Dramatisk helg

Det har gjennom helgen vært masseprotester over hele Storbritannia: BBC melder om protestmarsjer i over 30 byer, deriblant Manchester, Leeds, York, Belfast, Glasgow og London.

London sto stille under protestene lørdag. Broer, veier og trafikk ble blokkert.

I London blokkerte demonstranter Waterloo bridge og hindret trafikken forbi Trafalgar Square. Demonstranter blokkerte også inngangen til Buckingham Palace og Downing Street, hvor statsministeren holder til.

Les også

Aftenposten mener: Boris Johnson gjør vondt verre i Storbritannia

Nye trusler mot Rees-Mogg

Protestbølgen tok en alvorlig vending fredag. Da tvitret en lokal Labour-politiker privatadressen til det konservative parlamentsmedlemmet Jacob Rees-Moggs og oppfordret demonstranter til å møte opp hjemme hos familien.

Jacob Rees-Mogg er en av de sterkeste forkjemperne for at Storbritannia skal forlate EU uten en avtale. Hans stil og form provoserer, og han er et hatobjekt for mange EU-tilhengere.

Tweeten ble etter hvert slettet, men da hadde den allerede blitt retweetet flere tusen ganger.

Aktivistene tvitret også flere andre kjente politikeres privat- og kontoradresser.

Fredag blokkerte de kontoret til tory-politikeren Alex Chalks i Cheltenham. Da han forsøkte å forlate kontoret, ble han omringet av demonstranter.

«Din far er forferdelig»

Det er ikke første gang den konservative brexit-motstanderen blir oppsøkt hjemme. Sist det skjedde fikk barna hans gjennomgå:

– Din far er en forferdelig person- «a horrible person» -skrek demonstrantene.

Nå er han blitt utsatt for nye trusler. Rees-Mogg har hus både i London og i Somerset, som er hans valgkrets. Labour-polikeren Howard Simpson, som sendte ut tweeten, bor i samme valgkrets.

Politiet bekreftet at de denne helgen har hatt ekstra forsterkninger utenfor hans og andre politikeres privatadresser flere steder i Storbritannia.

Les også

– Jeg er en gammeldags far. Jeg er i grunnen gammeldags på alle mulige måter.

Denne helgen har politiet nok en gang vært i alarmberedskap etter brexitbråk over hele Storbritannia.

Corbyn har oppfordret til protester

Labour-leder Jeremy Corbyn har også selv oppfordret til masseprotester landet rundt. I tillegg har Labours to aktivistgrupper, Momentum og Defend our Democracy oppfordret til å møte opp på politikernes privatadresser.

Ingen tvil om hvem som får skylden for brexitkaoset som råder i Storbritannia.

Frykter det verste kan skje

For tre år siden, bare uker før folkeavstemningen i 2016, ble Labour-politiker og EU-tilhenger Jo Cox drept på åpen gate i utkanten av Leeds. Hun var en av Labours viktigste kort i kampen for å forbli i EU.

Drapet på Labour-politikeren Jo Cox i 2016, rett før folkeavstemningen om brexit, preger fortsatt britene.

Etter drapet på Jo Cox i 2016 ble alle politikerne i Underhuset tilbudt ekstra sikkerhetstiltak i sine private hjem, inkludert panikk-knapper og ekstra låser.

Da den forrige brexit-fristen gikk ut i 29. mars, hardnet frontene til igjen.

https://www.aftenposten.no/verden/i/OnKyKV/Nazihets-og-dodstrusler-Na-frykter-britiske-politikere-at-denne-tragedien-kan-skje-igjen

En rekke episoder skaket opp britene.

Anna Soubry er lenge blitt truet og hetset. Hun er EU-tilhenger og har meldt seg ut av det konservative partiet.

Flere politikere har snakket åpnet om radikaliseringen som har skjedd rundt brexit og at de har begynt å ta sine forholdsregler.

Soubry har tidligere sagt at hun er redd for å bli dyttet foran T-banen:

– Når jeg er i London og tar undergrunnen står jeg alltid innerst på perrongen, med ryggen mot veggen. Det fordi jeg er redd for å bli dyttet ut på sporene, sier hun.

Tidligere brexitminister, David Davis forteller at han går rundt med et kamera montert på kroppen for å kunne dokumentere trusler og utskjellinger.

Retorikken hardner til

Søndagens britiske aviser bekrefter bildet av en tøff uke i vente. I et eksklusiv intervju med The Sunday Times advarer Boris Johnson sine egne om å gå sammen med opposisjonen for å forhindre en «no-deal brexit».

Samtidig publiserte The Sunday Telegraph en stor kronikk, skrevet EUs sjefforhandler, Michel Barnier. Han bekrefter igjen at det er uaktuelt å gjenåpne skilsmisseavtalen eller endre den omstridte avtalen om grensen mellom Irland og Nord-Irland, slik Johnson ønsker. Men han gjentar at EU vil diskutere løsninger med britene, etter at avtalen er signert.

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.