USA sendte milliontilbud til skip med iransk olje. – Vi har gode nyheter.

ISTANBUL (Aftenposten): Iran håner USA: – Piratvirksomhet slo feil. Da prøver de seg med utpressing.

Adrian Darya seiler under iransk flagg og frakter ifølge amerikanerne 2,1 millioner fat olje for den iranske Revolusjonsgarden.

Forsøkte amerikanerne å bestikke kapteinen på en oljetanker full med iransk olje? Det hevder Iran. Amerikanerne sier de forsøker å hindre at inntekter fra oljesalg finansierer terror.

Dette er det vi vet så langt.

Brian Hook, sjefen for det amerikanske utenriksdepartementets Iran-avdeling, sendte i forrige uke en e-post til den indiske kapteinen på oljetankeren Adrian Darya 1.

I e-posten ble kapteinen tilbudt flere millioner dollar for å seile til en havn der amerikanerne kan ta skipet i arrest, meldte Financial Times onsdag.

Adrian Darya frakter 2,1 millioner fat olje for den iranske revolusjonsgarden, ifølge amerikanerne. De tror oljen er på vei til Syria. Oljetankeren ble stanset av myndighetene i Gibraltar 4. juli, men fikk seile videre 15. august.

En av mannskapet tar et bilde av skipssiden til Adrian Darya 1. Skipet fikk nytt navn mens det lå i arrest i Gibraltar.

Tilbudt flere millioner dollar

– Jeg skriver til deg med gode nyheter, startet e-posten fra Hook, ifølge Financial Times. For at ikke kapteinen på oljetankeren skulle tro at dette var en variant av et Nigeria-brev, hadde amerikanerne oppgitt et telefonnummer til det amerikanske utenriksdepartementet.

Hook skal ha fulgt opp med en ny e-post der han skriver at «med disse pengene kan du få ethvert liv du kunne ønske deg og ha en god alderdom». Han skal også ha advart om at dersom han ikke tok imot tilbudet, «så vil livet bli mye vanskeligere for deg».

Les også

Iran løslater syv besetningsmedlemmer fra britisk tankskip

Oljetankeren med den iranske oljen het Grace 1 da den ble innbrakt av Gibraltar. Nå har den skiftet navn.

Havnet på amerikansk sanksjonsliste

Det amerikanske utenriksdepartementet bekreftet torsdag at de sendte e-postene.

– Vi har henvendt oss til flere skip og rederier, sa en talskvinne til AFP.

Den indiske kapteinen på Adrian Darya valgte å ignorere tilbudet fra amerikanerne. Dermed havnet både han og skipet hans fredag i forrige uke på amerikanernes sanksjonsliste.

Det fikk den iranske utenriksministeren Javad Zarif til å anklage amerikanerne for utpressing.

– Etter å ha mislyktes med piratvirksomhet, så henfaller amerikanerne til utpressing, skrev han på Twitter.

Hevder iransk nettverk forsyner Syria med olje

Onsdag denne uken fulgte det amerikanske finansdepartementet opp med å innføre sanksjoner mot et nettverk av firmaer, skip og personer som under den iranske Revolusjonsgardens ledelse angivelig forsyner Syria med iransk olje for milliarder av kroner.

USA tilbyr samtidig 135 millioner kroner i premie for opplysninger som kan ødelegge for Revolusjonsgardens pengestrøm.

Sanksjonene er siste ledd i Donald Trumps strategi om «maksimalt press» mot Iran. USA har allerede innført sanksjoner mot Revolusjonsgarden fordi de etter amerikanernes mening sprer terror i Midtøsten.

Les også

Deler av Bahamas ligger nærmest i ruiner etter orkan. Noen steder er alle hus borte.

Iran vil forbedre anriking av uran

Donald Trump trakk i mai i fjor USA fra atomavtalen med Iran. USA innførte i stedet harde sanksjoner som er i ferd med å strupe Irans oljehandel.

Iran valgte i utgangspunktet å fortsette å forholde seg til atomavtalen de inngikk med USA, Kina, Russland, Storbritannia, Frankrike og EU i 2015. Men i mai i fjor varslet de at dersom ikke noe ble gjort for å redde Irans økonomi, så ville de ta skritt for å fjerne seg fra atomavtalen.

Onsdag sa Irans president Hassan Rouhani at Iran vil ta enda et skritt bort fra atomavtalen. Nå vil de utvikle sentrifuger som kan gjøre det mulig å anrike uran raskere. Det vil i så fall gjøre det mulig for Iran raskere å kunne fremstille uran med våpenkvalitet til produksjon av atomvåpen.