Norske Ocean Viking på vei mot Libya. Målet: å redde liv

Norske Ocean Viking er på vei mot Libya-kysten igjen. Målet: å redde liv.

I forrige måned ble 356 personer reddet fra havsnød av det norske skipet Ocean Viking, som drives av Leger Uten Grenser og SOS Méditerranée. Nå har skipet satt kurs for kysten av Libya igjen.

– Ocean Viking har nettopp forlatt Marseille, klare til å gjenoppta livreddende operasjoner til havs, meldte Leger Uten Grenser (MSF) på Twitter.

Det norske redningsfartøyet blir drevet av MSF og organisasjonen SOS Méditerranée. I forrige måned reddet de 356 personer, blant dem over 100 mindreårige, fra synkende båter utenfor kysten av Libya.

Italia og Malta nektet først skipet å legge til kai, men etter to uker fikk de 356 om bord slippe i land på Malta. Da hadde seks andre EU-land sagt seg villige til å behandle asylsøknadene deres.

Mandag kveld var de på vei tilbake.

– Over 760 personer prøvde å flykte fra Libya over sjøen de siste fire dagene. Minst 37 av dem druknet da en båt sank, melder Leger Uten Grenser, og oppgir dette som grunnen til å reise ut igjen.

Tysk fartøy beslaglagt av Italia

Mandag ble et tysk redningsfartøy beslaglagt etter å ha tatt seg inn i italiensk farvann uten tillatelse for å sette i land 100 personer som åtte dager tidligere var reddet fra havsnød utenfor kysten av Libya.

– Jeg krever en trygg havn, sa kaptein Claus-Peter Reisch fra redningsskipet Eleonore, da han mandag snakket med de italienske havnemyndighetene.

– Nei. Nei. Stopp motoren, nektet myndighetene.

Da den tyske kapteinen trosset myndighetene, ble båten beslaglagt. Skipet var operert av organisasjonen Lifeline.

– Nå er vi trygt i havn, tvitret kapteinen etterpå, og oppfordret givere til å bidra til innkjøp av ny båt.

Redningsbåten Mare Jonio, som i forrige uke plukket opp 99 mennesker i havsnød, meldte mandag at italienske myndigheter «av helsemessige årsaker» har gått med på å slippe de siste 31 om bord i land.

– Deres reise er over, endelig kan det skimtes et snev av medmenneskelighet i horisonten, tvitret det italienske Mediterranea-kollektivet, som opererer båten.

Justis-, beredskaps- og innvandringsminister Jøran Kallmyr (Frp)

Sterkt kritisk

Justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr (Frp) er sterkt kritisk til redningsoperasjonene og mener at redningsfartøyene med sitt nærvær oppmuntrer mennesker til å legge ut på havet i skrøpelige farkoster.

– Vi har hele tiden vært tydelige på at det er Leger Uten Grenser og SOS Méditerranée som har skapt denne situasjonen, sier Kallmyr.

Migranter på dekket til norske Ocean Viking utenfor Sør-Italia i august.

Forferdelige forhold

– Ingen data bekrefter direkte sammenheng mellom redningsbåter og antall krysningsforsøk, lyder svaret fra MSF.

Det norske skipet Ocean Viking hadde byttet mannskap i Marseille i Frankrike før det la ut i retning Libya.

– Skipet setter kurs for det sentrale Middelhavet, der mennesker på flukt fra Libya fortsetter å drukne i sin søken etter trygghet, tvitrer MSF.

I begynnelsen av august tok Kallmyr til orde for at de som reddes, bør settes i land igjen i Libya eller Tunisia.

Dette reagerte Leger Uten Grensers styreleder Karine Nordstrand sterkt på.

– Vi vil aldri returnere mennesker til Libya. Vi vet hvilke forferdelige forhold i Libya disse menneskene flykter fra. Vi vet at situasjonen er så desperat at de føler at deres eneste sjanse for å overleve er å flykte over havet, sa hun.

  • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.