På det som skulle være brexit-dagen, gikk Theresa May på nytt nederlag. Dette skjer nå.

I dag skulle britene forlatt EU. I stedet stemte Underhuset ned Theresa Mays brexitavtale for tredje gang.

Theresa May prøvde å appellere til politikernes hjerter, men det hjalp ikke. Hun ble ikke hørt.

Like før klokken 16 ble det klart: Theresa May klarte ikke å få flertall for sin brexitavtale. 286 stemte for avtalen, mens 344 stemte mot.

Dette øker faren at britene kræsjer ut av EU 12. april. Både markedene og EU reagerte umiddelbart: Pundet falt og det blir krisemøte i Brussel 10. april.

Dramatikken skjer på dagen da britene etter planen skulle ha forlatt EU, 29. mars. Statsminister Theresa May hadde lagt sin stilling i potten og sagt at hun ville gå av dersom Underhuset sa ja til skilsmisseavtalen hun har fremforhandlet med EU. Men det hjalp ikke. Skilsmisseavtalen som alt har vært stemt ned med stor margin to ganger, ble nok en gang vraket.

Theresa May advarer parlamentsmedlemmene før avstemningen.

– For dårlig tid

Denne gangen fremmet hun en nedstrippet versjon der kun selve utmeldelsen skulle stemmes over, og ikke det som kalles den politiske erklæringen for videre samarbeid med EU.

– Jeg vet at dette er en vanskelig avgjørelse, sa May.

– På dette historiske øyeblikket er det viktig å sette ansvaret for det britiske folket først, sa May.

– Hvis du vil ha brexit, er dette øyeblikket, var Mays innstendige oppfordring til parlamentet.

Regjeringsadvokat Geoffrey Cox åpnet debatten fredag morgen med å si at dette var siste sjanse til å sikre en ryddig utmeldelse av EU innen tidsfristen.

Da nederlaget var klart, sa statsminister Theresa May at konsekvensene av Underhusets vedtak er alvorlige. I utgangspunktet skal Storbritannia nå forlate EU 12. april. EU-kommisjonen sier i en uttalelse at en «no deal»-exit 12. april er et sannsynlig scenario.

– Det er om bare 14 dager. Det er ikke nok tid til å bli enige, lage lovgivning og ratifisere en avtale. Og samtidig sier Underhuset at det ikke vil forlate EU uten avtale. Så vi må finne en måte fremover, sa May.

En motstander av brexit veiver EU-flagget mens et tog av brexit-tilhengere marsjerer langs Themsen i London fredag. I dag skulle en to uker lang marsj fra Sunderland komme frem til London for å feire utmeldelsen. Men fortsatt er det helt uklart når britene forlater EU.

Hva skjer nå?

I forrige uke fikk Storbritannia to frister av EU: Den ene muligheten var å vedta skilsmisseavtalen denne uken og forlate EU 22. mai. Nå har den falt.

Det andre alternativet, som nå står igjen, var å forlate EU 12. april. Det betyr enten at de må forlate EU uten noen avtale den dagen, eller be om en lengre utsettelse som betyr at de må gjennomføre EU-valget i mai, et valg britene vil unngå.

Fredag sa EUs sjefsforhandlinger Michel Barnier at britene må fortelle EU hva de vil innen 12. april.

Barnier sa at faren for at britene forlater EU uten noen avtale har økt, men poengterte samtidig at ingen ønsker at dette skal skje.

Det er ventet at parlamentet alt på mandag vil starte med nye avstemninger. Tanken er at de skal gå gjennom alle mulige alternativer på nytt og bruke eliminasjonsmetoden for å komme frem til noe det kan bli flertall for.

– Speaker, jeg er redd vi har nådd grensene for denne prosessen i Underhuset, sa May i ettermiddag.

– Huset har sagt nei til «no deal». Det har sagt nei til «ingen brexit». På onsdag sa det nei til alle mulighetene som lå på bordet, sa hun.

Et annet alternativ er at britene ber om en lengre utsettelse på hele utmeldelsen og må gjennomføre valg til EU-parlamentet i mai. Det kan i så fall bety at brexit utsettes i mange måneder eller et år.

Samtidig er det mange konservative politikere som mener at det er mulig å skaffe nye innrømmelser fra EU. Dette har Theresa May utelukket så langt.

Dagens nederlag i Underhuset betyr at det fremdeles er helt uklart hva som skjer med brexit.

Les også

Nyhetsanalyse: Fredag skulle britene forlate EU, ta kontrollen tilbake og feire friheten. Hvorfor gikk det så galt?

Dominic Raab var med på å forhandle frem brexitavtalen, men syntes den ble så dårlig at han gikk av som statsråd. Nå vil han stemme for den.

Skiftet mening

Det var ventet at en del som tidligere har stemt ned skilsmisseavtalen, ville støtte den i dag, rett og slett fordi de frykter at alternativet er at Storbritannia forblir i EU. Men det ble ikke mange nok.

Tidligere utenriksminister Boris Johnson var en av flere brexit-forkjempere som stemte for avtalen, selv om han mener den er dårlig og har sagt at den gjør Storbritannia til en «vasallstat».

Også tidligere brexit-minister Dominic Raab, som forlot regjeringen i protest mot avtalen, ville stemme for den. Han begrunnet det med at han ville unngå lengre utsettelser på brexit og EU-valg i Storbritannia i mai. Han frykter at alternativet var at det ikke ville bli noen utmeldelse i det hele tatt.

Nordirer sier fortsatt nei

Men det nordirske partiet DUP, som den konservative regjeringen er avhengig av, sa nok en gang nei. Partiets parlamentsmedlem Sammy Wilson sa de ikke kunne tillate noe som kan skille Nord-Irland fra resten av Storbritannia. De frykter av skilsmisseavtalen ville bety at Nord-Irland blir bundet til EU på ubestemt tid.

Avtalen som ble debattert i dag, handlet kun om hva slags forhold britene skal ha til EU i en overgangsperiode på et par år, blant annet at grensen mellom Nord-Irland og Irland forblir åpen. Forhandlingene om britenes endelige forhold til EU har ikke engang startet.