Verden

Hugo Chávez - elsket og hatet

Seks år etter at Hugo Chávez forsøkte å ta makten i landet i et militærkupp, seiret den kontroversielle kandidaten i presidentvalget i 1998.

 • Lars Inge Staveland

Han hadde da sittet to år i fengsel for kuppforsøket, og startet Bevegelsen for den femte republikken. På kort tid bygget Chávez seg opp som et radikalt alternativ til de to partiene som hadde byttet på å styre landet i flere tiår. Han er inspirert av frigjøringshelten Simon Bolivar, og hevdet å være arvtager til en "boliverianske sosial revolusjon".

I desember 1998 tok han makten på en bølge av misnøye mot landets politiske elite, og skaket de mektige økonomiske interessene i landet.

Han lovet å revolusjonere landet sosialt, og sa han ville gå etter det han kalte Venezuelas oligarker.

Siden den gang har Chávez vært elsket og hatet. Han styrte Venezuela mye lenger enn det grunnloven egentlig tillot. Grunnloven ble imidlertid endret, Chávez mente det var nødvendig for å fortsette landets revolusjon.

Besøk av Ahmedinejad

Chávez ble kjent for sin fargerike lederstil, med ukentlige TV-opptredener i programmet Alo Presidente (Hallo president).

I 2002 ble han fjernet fra makten i et par dager i et militærkupp. Da han kom til makten var han styrket, og to år senere vant han en folkeavstemning om han skulle fortsette i presidentstolen. I 2006 vant han presidentvalget på nytt.

Chávez var en sterk og uttalt motstander av USA, som han hevdet sto bak kuppforsøket mot ham i 2002. Han hadde stadig besøk av sin gode venn Fidel Castro og statsledere som Irans Mahmoud Ahmedinejad.

"Djevelen"

Chávez ønsket å forene regionen og få en slutt på innflytelsen fra Washington en gang for alle, skriverThe New York Times i sin nekrolog.

Og han sparte ikke på kruttet: ”Det amerikanske imperiets ambisjoner setter selve menneskehetens overlevelse på spill”, sa han i en tale i FN i 2006. I den samme talen kalte han president George W. Bush ”djevelen”.

Langt på vei lyktes han i ambisjonene om å stikke kjepper i hjulene for amerikansk innflytelse. Han bidro økonomisk til Cuba, områdets eneste kommunistiske stat, og allierte seg med andre energieksportører som Ecuador og Bolivia, og jublet da også de utviste amerikanske ambassadører, slik han selv hadde gjort.

Chavéz nasjonaliserte også utenlandskeide selskaper, inkludert oljeindustri eid av store amerikanske selskaper som Exxon Mobil.

I 2009 møtte han president Barack Obama, og forholdene mellom de to landet bedret seg.

Ga tapt for kreften

Venezuela er regionens største oljeeksportør, men til tross for Chávez's reformer, lever store deler av befolkningen i fattigdom. Reformer for å sikre han utdanning og et helsevesen for alle har gjort at han har beholdt støtten fra landets fattige.

I oktober ifjor fikk vant han sitt siste presidentvalg. Det skjedde halvannet år etter at han først sa at han ble behandlet for kreft. Siden den gang har Chávez flere ganger erklært seg selv som frisk, men kreften har kommet tilbake.

Februar 2012 reiste han til Cuba for ny behandling. Et bilde tatt fra sykesenga der han sitter mellom sine to døtre, ble det siste bildet publisert av han i live.

Da han kom tilbake til Venezuela, la han ut denne meldingen på Twitter:

«Vi har ankommet Venezuela. Takk, Gud! Takk, mitt elskede folk! Vi fortsetter behandlingen her».

Kilder: BBC, Reuters

 1. Les også

  Amerikanske diplomater utvises fra Venezuela

 2. Les også

  Hugo Chávez' liv i bilder

Det siste bildet av Hugo Chávez, Han ligger på sykesenga på Cuba og har fått besøk av sine to døtre. SCANPIX

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR

  Venezuela på randen av borgerkrig | Frank Rossavik

 2. KOMMENTAR

  Ikke en jobb for generaler

 3. DEBATT

  Civitas Venezuela-vendetta | Eirik Vold

 4. VERDEN

  Slik endrer og omgår de loven for å bli sittende ved makten

 5. VERDEN

  Det gikk fra å være et av verdens rikeste land til å bli u-land. Nå er håpet at Putin kan hjelpe.

 6. KOMMENTAR

  Verst og best ved ytre venstre | Frank Rossavik