Han kan vinne Spania og bli den første sosialistlederen i Europa med suksess. Men da trenger han nye venner.

MALAGA (Aftenposten): Sosialisten Pedro Sanchez måtte skrive ut nyvalg etter bare seks måneder ved makten.

Spanias statsminister, Pedro Sanchez

Mini-Macron: Den spanske statsministeren Pedro Sanchez er 1,90 meter på strømpelesten, tidligere basketballspiller og et hode høyere enn den franske presidenten.

Likevel blir den unge, velutdannede sosialisten og EU-tilhengeren ofte sammenlignet med nabolandets president, Emmanuel Macron. De to statslederne finner ofte sammen på den europeiske scenen.

Men på hjemmebane sliter begge.

Sanchez og Macron har ofte fremstått som et godt koordinert dreamteam på den europeiske scenen. På hjemmebane sliter begge.

Sterke europeiske ledere

– Macron og Sanchez kommer svært godt ut av det med hverandre. De oppfattes som samme type politikere og er enige om det meste, sier Marcus Buck, førsteamanuensis, statsviter og Spania-ekspert ved Universitet i Tromsø.

– Men i motsetning til Macron, som valgte å starte sitt eget parti, valgte Sanchez å utfordre det gamle makthierarkiet i PSOE, sier Buck.

PSOE er det sosialdemokratiske partiet i Spania.

Tvunget til nyvalg

Men akkurat nå står det viktigste slaget på hjemmebane. Førstkommende søndag er det utlyst nyvalg i Spania. Sanchez må kjempe hardt for å beholde jobben.

Sosialdemokraten overtok som statsminister sommeren 2018 etter at de katalanske partiene og venstrepartiet Podemos gikk sammen med PSOE og felte daværende konservative statsminister Mariano Rajoy.

Men bare måneder senere nektet de katalanske partiene å stemme for budsjettet så lenge Sanchez ikke åpnet for forhandlinger om økt selvstyre for Catalonia.

Spanias unge statsminister oppfattes som et frisk pust i det sosialdemokratiske partiet. Andre mener han har latt seg bruke av separatistene. På høyresiden og i deler av det konservative partiet blir har betraktet som en forræder.

Slutt på topartisystemet

Dermed hadde ikke Sanchez noe annet valg enn å skrive ut nyvalg. Taper han valget, går han inn i historien som statsministeren med kortest levetid i moderne spansk historie.

Etter Franco-tiden har Spania hatt et stabilt topartisystem og vært styrt av enten konservative PP (Partido Popular) eller sosialdemokratiske PSOE.

Men i likhet med mange europeiske land opplever Spania nå et partisystem i full oppløsning, fragmentert og overtatt av nye fløypartier.

Så selv om Sanchez gjør et godt valg, noe han ligger an til, vil sosialistpartiet ikke få flertall alene.

Partiet VOX fosser frem. – Vi tør å si det millioner av spanjoler tenker, sier partileder Santiago Abascal.

– Et sterkt og sentralisert Spania

– Vi tør å si det millioner av spanjoler tenker, er partileder Santiago Abascals svar når han blir spurt om forklaringen på at partiet VOX nå fosser frem i Spania.

Partiet som ble dannet i 2014, har knapt vært synlig på den nasjonale politiske scenen før nå.

Partiet har tre kampsaker: anti-immigrasjon, anti-islam og vern om strenge konservative familieverdier. I tillegg: Separatistene i Catalonia må stoppes og straffes. Partiet ønsker et sterkt og sentralisert Spania.

Oppslutningen om VOX har også skjedd parallelt med at Spania nå er blitt det landet i Europa som tar imot flest migranter.

Les også

Spania var ett av få land i Europa uten et høyreekstremt parti. Så gjenoppsto migrantruten over Gibraltarstredet. Det endret alt.

Gjennombruddet

I desember kom gjennombruddet. Da ble sosialistene feid ut av regionsforsamlingen i Andalucia etter 30 år ved makten. Regionen har vært sosialistenes maktbase i Spania. Nå har en koalisjon bestående av PP, sentrum-høyre partiet Ciudadanos og Vox overtatt makten.

Dette er også regionen som tar imot flest migranter, som ankommer Afrika via Gibraltarstredet.

-Voxs velgere ligner på Trumps tilhengere

– Fremveksten av et nytt parti på høyresiden er helt unikt i Spania. Etter Francos diktatur, har spansk politikk vært dominert av moderate krefter. Og med et tydelig alternativ på høyre- og venstresiden, sier Agustin Menéndez.

Han er spansk professor ved Universidad de Léon iMadrid, og han også vært tilknyttet Det norske senteret for europaforskning, ARENA.

– Høyreekreme Vox skiller seg fra de andre populistiske partiene i Europa ved å være lite populistiske. De er et mer rendyrket ytre høyreparti. Migrasjon er viktig, men strenge familieverdier og liberal økonomisk politikk er også bærebjelker. De ligner mer på Trumps-parti enn de tradisjonelle populistene, sier Menéndez.

– De står også sterkt i en velstående middelklasse, sier han.

Kan få flertall?

Nederlaget i Andalucia var hardt å svelge for Sanchez. Det samme er kritikken om at han lar seg bruke av separatistene i Catalonia.

Men de siste ukene har valgvinden snudd, og nå viser meningsmålinger at sosialistene, i koalisjon med venstrepartiet Podemos og separatistpartiene i Catalonia og i Baskerland kan gi Sanchez fornyet tillit.

Det sentrumsliberale partiet Ciudadanos, ledet av karismatiske Albert Rivera, var lenge ansett som en mulig samarbeidspartner både til høyre og venstre. Men nå har Rivera snudd seg mot sosialistene -og sagt det er uaktuelt å samarbeide med PSOE.

Det sentrumsliberale partiet Ciudadanos, ledet av karismatiske Albert Rivera, var også et parti sosialistene kunne stole på. Slike er det ikke nå lenger. Partiets leder vil trolig velge å støtte høyresiden.

Fra partilederdebatten tirsdag: Leder av konservatvie PP, Pablo Casado, leder for sosialistene, Pedro Sanchez, leder for sentrumsliberale Ciudadanos, Albert Rivera og leder for vesntresosialistene Podemos, Pablo Iglesias. Vox, ytrehøyte-partiet, fikk ikke delta i debatten.

Avhenger av valgvinden

Dersom sentrumsliberale Ciudadanos velger å gå til høyre, kan maktbalansen forrykkes. Da kan konservative PP, Ciudadanos og Vox få flertall.

Foreløpig vil ingen åpent si at de støtter Vox – og langt mindre si at de vil gjøre høyrepartiet til endel av en koalisjon. Men etter valget kan alt endres.

– Det er fortsatt mange usikre velgere, og de vil trolig avgjøre valget. I Spania er det tradisjonelt slik at venstresiden tjener på høy valgdeltagelse, mens høyresiden tjener på det motsatte, sier Marcus Buck.