Verden

Frankrike forbyr elektrisk oppvarming av uterestauranter

I fremtiden vil det bli en kald fornøyelse å ta en kaffe eller nippe til et glass vin på franske uteserveringer vinterstid. Da blir varmelampene forbudt.

 • NTB-AFP-DPA

Tiltaket ble kunngjort mandag og inngår i president Emmanuel Macrons plan for å redusere CO2-utslipp. Presidentens grønne ambisjoner skal angivelig gjennomsyre den økonomiske pakken som skal få Frankrike på fote etter covid-19-krisen.

Etter de voldsomme sammenstøtene mellom politi og de gule vestene i fjor, opprettet presidenten et Borgernes Klimaråd, der 150 tilfeldig utplukkede personer sist måned kunngjorde flere titalls forslag, blant dem forbud mot elektrisk oppvarming av uteserveringer.

Røykeforbud

Denne delen av fransk restaurantliv tok seg kraftig opp etter at røykeforbudet ble innført i 2008. Eiere av barer og restauranter skjønte fort at kundene kunne beholdes ved å la dem bestille utendørs under behagelige klimatiske forhold. Slike varmelamper er også utbredt i Oslo og mange andre byer i den vestlige verden.

Miljøvernerne raste og mente at dette var sløsing med strøm og gass og at fellesskapet ikke skulle gjøre det mer behagelig for inngrodde røykere. Etterhvert har en håndfull franske byer innført forbud mot utendørs oppvarming, men i Paris har borgermester Anne Hidalgo så langt sagt nei, under henvisning til store tap for restaurantbransjen.

Men mandag varslet altså Macrons nye miljøvernminister Barbara Pompili at det fra slutten av neste vinter blir nye regler og at kundene får kle på seg. Restaurantene får fortsette med oppvarming denne vinteren ettersom mange av dem sliter økonomisk.

Sløsing

– Folk forstår at vi befinner oss i en farlig situasjon. Hvis vi ikke gjør noe, får vi en økologisk krise etter den pågående helsekrisen. Vi kan ikke fortsette å varme opp uteserveringer når det er null grader, bare for at folk skal kunne sitte i varmen og ta en kaffe. Det er energisløsing, sa ministeren i et intervju med avisen Le Monde.

Det blir også forbudt å holde dørene åpne til bygninger med luftavkjøling om sommeren.

Blant andre tiltak som vil bli kunngjort gjennom presidentdekreter de kommende månedene, er økte krav til isolasjon i nybygg og forbud mot kull- og oljefyring. En nasjonal plan skal skjerme naturområder mot bygging av nye kjøpesentre, men regjeringen nedlegger ikke et forbud slik miljøvernere krevde.

 1. Les også

  Meldinger om skyting på marked i Frankrike avkreftet

 2. Les også

  Ny statsminister utnevnt i Frankrike

Les mer om

 1. Frankrike
 2. Politikk

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Erklærer helsekrise og portforbud: – Vi må handle

 2. VERDEN

  Libanon får ny statsminister i forkant av Macron-besøk

 3. VERDEN

  Macron fordømmer rasisme i TV-tale

 4. VERDEN

  Presidenten ba folket om unnskyldning for dårlig lederskap under koronaen. Nå må landet stenges ned igjen.

 5. VERDEN

  Birx sier USA er i ny, alvorligere koronafase

 6. OSLOBY

  Byrådsleder Raymond Johansen presenterte nye smitteråd for Oslo