Nasjonalistseier i Skottland

Dette er den store vinneren i det britiske valget: Leder for nasjonalistpartiet i Skottland, Alex Salmond, sikret historisk flertall i det skotske parlamentet.

Alex Salmond er Skottlands førsteminister, og etter fremgangen i torsdagens lokalvalg kan nasjonalisten oppleve at skottene velger å løsrive seg fra London.

Les også:

Les også

Liberaldemokratene knust i britisk lokalvalg

I rekken av ydmykede og nederlagsdømte politikere, var det én mann som kunne ta på det skotskrutede tartanslipset og juble: Norgesvennen Alex Salmond, leder for det skotske nasjonalistpartiet SNP, sørget for å skaffe partiet flertall i det skotske parlamentet Holyrood. Det sendte samtidig sjokkbølger inn i Westminster i London, for resultatet betyr én ting: I løpet av neste valgperiode blir det folkeavstemning om hvorvidt Skottland skal bli et eget land— med full uavhengighet fra Storbritannia. Det betyr i så fall slutten på «The United Kingdom».

Trekker seg

Alex Salmond er i dag førsteminister i Skottland, og har ledet en mindretallsregjering med vekslende støtte fra Labour og De grønne. SNP har hele tiden ønsket folkeavstemning om løsrivelse fra Storbritannia, men partiet har ikke klart å overbevise de andre partiene – til tross for at flere alternativer er blitt lagt på bordet. Nå trenger ikke partiet lenger å spørre noen om lov til å arrangere folkeavstemning. Men det gjenstår selvsagt å se om det skotske folk tør stemme ja til et slikt drastisk forslag. De siste årene har det ikke vært flertall for full uavhengighet, selv om skottene er mektig lei av å bli styrt fra London.

Skottland har tradisjonelt vært arbeiderpartiets kjerneområde, og det var ventet at det var her Labour-leder Ed Miliband skulle gjenvinne tapt land. Men Labour gjorde det dårligste lokalvalg i Skottland på 80 år, og i går varslet den lokale Labour-lederen, Iain Gray, at han trekker seg til høsten. Også i Wales, hvor Labour står meget sterkt, gikk partiet tilbake.

Straffes hardt

Ikke uventet ble Liberaldemokratene og leder Nick Clegg valgets store taper. Resultatene fra lokalvalgene viser at Libdem i store deler av Nord-England og Skottland nesten er radert ut. I Skottland tapte partiet fire av sine seks plasser i parlamentet. Libdem mistet også kontrollen i Sheffield, Nick Cleggs valgkrets. Resultatene viser at partiet har måtte ta hele støyten for koalisjonsregjeringens tøffe innstramningspolitikk. David Cameron og de konservative ser nesten ut til å ha gått fri for velgernes harme. De konservative har faktisk klart å kapre nye mandater. Dersom dette hadde vært et nasjonalt valg, ville De konservative fått en oppslutning på 35 prosent, det samme som ved parlamentsvalget i fjor. Labour ville fått 37 prosent, frem 10 prosent- og Libdem 15 prosent. Disse tallene er basert på prognoser BBC har gjort på bakgrunn av resultatene fra England.

Dobbel ydmykelse

Resultatet fra folkeavstemningen om ny valgordning blir først klar i morgen. Opptellingen startet først i går kveld, klokken 21 norsk tid. Men prognosene viser at det går mot en solid nei-seier, og at britene velger å beholde den nåværende ordningen. For Nick Clegg, som kjempet for å endre ordningen, blir dette dobbel ydmykelse – og hans største og bitreste nederlag som politiker. Dette var britenes «once-in-a-lifetime-opportunity» til å reformere valgordningen. Nå ser den muligheten ut til å ha gått tapt for tiår fremover.