Enorm interesse for saligkåring av pave

Over én million mennesker samlet seg søndag foran Peterskirken i Roma for å delta i saligkåringen av avdøde pave Johannes Paul II.

Hundretusenvis av mennesker samlet seg søndag foran Peterskirken i Vatikanet for å overvære saligkåringen av avdøde pave Johannes Paul II. Foto: REUTERS/SCANPIX

Ikke siden paven ble begravet for seks år siden har så mange samlet seg foran Peterskirken, som for anledningen var dekket av bilder og postere av den avdøde paven.

Mange hadde overnattet ute for å sikre seg en god plass til saligkåringsmessen som startet klokka ti søndag, ledet av pave Benedict, og allerede ved daggry strømmet store folkemengder til Petersplassen. Like før messen startet, meldte italiensk politi at over én million mennesker var til stede.

90 offisielle delegasjoner fra hele verden, blant dem medlemmer fra fem europeiske kongefamilier, og 16 statsledere vil delta under saligkåringen.

Skritt nærmere helgen

Med saligkåringen rykker den avdøde paven et avgjørende skritt nærmere å bli kåret til helgen.

Johannes Paul var pave fra 1978 til 2005 og det første ikke-italienske overhode for den katolske kirke på over 450 år. Han var blant annet en sterk motstander av både kommunisme og liberalisering av reglene om prevensjon. Men for mange katolikker framsto han som ydmyk og vennlig og som en sterk forsvarer av den rette troen.

For å bli saligkåret må det dokumenteres at man har utført ett mirakel, og for å kunne helgenkåres kreves ytterligere ett til.

Helbredet

Johannes Paul skal på mirakuløst vis ha bidratt til at en fransk nonne, søster Marie Simon-Pierre, ble helbredet for Parkinsons sykdom. Han skal også ha gitt en alvorlig syk polsk niåring tilbake evnen til å gå.

Lørdag talte søster Marie Simon-Pierre på en messe for den avdøde paven.

Bedre image

Ifølge eksperter kan saligkåringen hjelpe Vatikanet med å forbedre sitt image etter de mange pedofiliskandalene de siste årene. Andre har vært kritiske til at saligkåringen har gått så raskt. Vanligvis tar prosessen flere tiår.