California herjes av skogbranner – tusener evakuert

Rekordhøye temperaturer har ført til at flere titalls skogbranner herjer rundt i California i USA. Tusenvis av mennesker har måttet evakuere fra hjemmene sine.

Himmelen farges gul fra røyk og flammer ved en motorvei i Vacaville i California, som er rammet hardt av skog- og krattbranner.

Onsdag kjempet rundt 7.000 brannmannskaper mot 367 branner i skog og kratt rundt om i delstaten, ifølge guvernør Gavin Newsom. 23 av brannene betegnes som «enorme».

Newsom har erklært delstatskrise og har bedt Californias nabodelstater om bistand.

– Vi har satt inn alle ressurser vi har tilgjengelig, sa guvernøren på en pressekonferanse onsdag.

Det er også beordret evakueringer i en rekke fylker, og brannvesenet oppfordrer alle som bor i berørte områder, til raskt å etterkomme instruksjonene. De verste brannene er i vindistriktene i Napa og Sonoma Valley, som ligger like nord for San Francisco.

Årsaken til de mange brannene er at det har vært rekordhøye temperaturer i delstaten den siste uken, kombinert med svært mange lynnedslag. Ifølge Newsom er det registrert 10.849 lynnedslag de siste 72 timene i delstaten.

Verdens meteorologiorganisasjon jobber nå med å verifisere temperaturmålinger fra Death Valley på søndag som viste 54,5 varmegrader. Det vil i så fall være den høyeste temperaturen registrert på Jorden siden 1931.