Verden

Jubler over bombetreff, frykter hevn

<strong>DEHIBA, TUNISIA/OUEZZEN, LIBYA (Aftenposten.no):</strong> Opprørerne takker NATO for å ha slått til mot familien Gadafi. –Allah råder, men jeg tror vi kan regne med at Gadafi er borte før uken er over, sier Adel Issa optimistisk.

De rømmer fra krigshandlingene i Libya, over grensen til Tunisia. Mange av de små lastebilene har mer enn eiendeler på planet. Små barn og kvinner i sorte slør, sitter ofte i lasset som kan inneholde matvarer, møbler, husgeråd og leker. ANIS MILI/REUTERS

 • Jørgen Lohne
  Aftenpostens korrespondent i Asia

Les også:

Stemningen på grensen mellom Libya og Tunisia har vært nervøs siden Gadafi-styrker både bombarderte og kjørte sine pickuplastebiler inn i den tunisiske grensebyen Dehiba fredag. De ble senere drevet tilbake, og opprørere hadde lørdag morgen kontroll over Ouezzen, grensebyen på libysk side.

En talsmann for opprørerne hadde en times tid før skytingen startet mot tunisisk side i går, fortalt Aftenposten at faren for nye rakettangrep mot Dehiba og Ouezzen var blitt større etter at NATOs luftstyrker natt til i går drepte Muammar al-Gadafis sønn og tre av hans barnebarn. Han så ikke bort fra at nettopp dette området kunne bli utsatt for diktatorens hevn.

— Men noe nytt angrep på bakken kommer neppe. Vi har tatt våre forholdsregler. Veien Gadafi-styrkene brukte over fjellet er nå sikret, i likhet med alle de øvrige adkomstrutene. Vi har full kontroll, sier Adel Issa.

Den høyreiste filologen fra byen Naloute som nettopp har avlagt sin mastergrad i arabisk, møtte Aftenposten på libysk side, ved bommen der biler med flyktninger står i kø for å passere på vei til sikkerheten i Tunisia.

Mens vi snakket sammen, kunne vi høre oberst Gadafis styrker spille opp med sine kraftige våpen. Etter hvert ble det klart at detonasjonene kom nærmere grenseovergangen og både opprørere og de tunisiske grensevaktene ba journalister komme seg vekk. Adkomsten til grensen på tunisisk side ble deretter stengt av en militær kontrollpost.

Panikk

Raketter fra Libya rammet i går minst ett hus i Dehiba, der det i går var visse tilløp til panikk på grunn av trusselen fra oberst Gadafis styrker.

Salem N’Kadmini står taus mens det skrikes og gestikulere rundt ham. Stille viser han frem splinten fra en granat som i går ettermiddag slo ned i familiens hus i utkanten av den tunisiske grensebyen.

Siden tidlig på ettermiddagen hadde befolkningen hørt detonasjoner og sett røyk stige opp sørvest for byen.

Også ild fra automatrifler og mitraljøser kunne høres, noe som bar bud om at de libyske opprørerne var i kamp mot de Gadafi-tro styrkenes våpentekniske overmakt.

— Den tunisiske hærens oppgave er foreløpig å beskytte de sivile i byen, fastslår en tunisisk løytnant, som ikke ville oppgi sin identitet, overfor Aftenposten.

Våghalser blant de skuelystne våget seg noen hundre meter ut i retningen det ble skutt fra, og hentet inn flere bruddstykker av raketter. Splintene ble senere paradert gjennom den vesle byen, av menn som sto på et lasteplan og viste dem frem.

Forsterkninger

Tunisias overkommando deler ikke nødvendigvis opprørernes oppfatning av at faren for angrep fra bakkestyrker er totalt avverget. De siste dagene er det kjørt frem solide forsterkninger til grenseovergangen, som vanligvis voktes av cirka 100 militære, ifølge velorienterte tunisiske journalister.

1000 soldater, blant dem mange fra elitestyrker, er nå forlagt i området. Stridsvogner er på vei med spesialtog, får Aftenposten opplyst i Dehiba. Tunisia ønsker å være vel forberedt på det nye uberegnelige regimet i det store nabolandet

Endeløs kø

Ved grenseovergangen står det en konstant bilkø i flere kilometer før Ouezzen. Og rekken av kjøretøyer fortsetter inn i et par hundre meter ingenmannsland foran neste sperring, der de tunisiske immigrasjonsmyndighetene står klare til å formalisere talløse libyske familiers nye status som flyktninger.

5000 kjøretøyer passerer nå denne vesle grensepasseringen til Tunisia hver eneste dag. Det innebærer at flere titall gamle og unge libyere hver dag forlater sitt hjemland bare her. I den vesle byen Dehiba på tunisisk side er folketallet økt fra 5000 til over 30000.

De tunisiske innbyggerne stiller villig opp for flyktningene og deler av det lille de selv har; enkelte av de små husene gir rom for flere titall libyere som har rømt fra krigen. Flyktninger sendes videre til Tatahouine og andre større byer i nærheten, men pågangen er så stor at stadig flere er prisgitt solidariteten fra Dehibas grenseboere.

Gjestfriheten koster dem ekstra oppmerksomhet fra Gadafis soldater.

Glad for NATO

Ingen av kvinnene og få av mennene blant de libyske flyktningene som venter i solsteken i den endeløse bilkøen, vil snakke med journalister. Unge Seddik Khalif fra Zentan tar seg imidlertid til en kort prat om nattens begivenheter i hovedstaden:

— Vi gleder oss over at NATO har rammet et medlem av diktatorens familie. Dette vil få stor betydning, sier skoleeleven.

Han ser eldre ut enn sine 17 år der han sitter i førersetet med småbrødrene Mohammed (4) og Abdel Bari (snart 2) ved siden av seg.

— Men små barn er også blant ofrene?

— Ja, og det er selvsagt forferdelig. Men familien Gadafis styrker har selv stått bak angrep på private hjem, skoler og moskeer der barn er blitt drept, minner storebror om med alvorlig mine, og starter bilene for å kjøre noen meter fremover.

Dehiba, Tunisia/Ouezzen, Libya

 1. Les også

  Tror NATOs mål er å ta livet av Gadafi

 2. Les også

  Sår tvil om Gadafis sønn er død

 3. Les også

  Faremo vil ikke si om Gaddafi-sønn ble drept av norske bomber

 4. Les også

  NATO-bombet skole for funksjonshemmede

 5. Les også

  Gadafi tilbyr våpenhvile og amnesti

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  I dag kommer granskningsrapporten om Norges bombing av Libya

 2. VERDEN

  Mange innesperrede flyktninger og migranter drept i luftangrep i Libya

 3. VERDEN

  EU vurderer flytende mottakssentre

 4. SPORT

  OL-billetter til despoter

 5. POLITIKK

  Torsdag kommer dommen over Norges Libya-bombing

 6. VERDEN

  Krisemøte i FNs sikkerhetsråd om Libya-bombing