Verden

Tusener protesterer mot AfD i tysk delstat

Tusener av tyskere deltok lørdag i en protest mot ytre høyrepartiet Alternative für Deutschland (AfD) i Erfurt i delstaten Thüringen.

Flere tusen mennesker demonstrerte i den tyske byen Erfurt lørdag mot ytre høyre-partiet AfD.
  • NTB-AFP-DPA
Liberale Thomas Kemmerich fikk en svært kort periode som regjeringssjef i delstaten Thüringen. Reaksjonene var sterke etter at han dannet regjering ved hjelp av AfD og CDUs representanter i delstatsforsamlingen, selv om venstrepartiet Die Linke ble størst i høstens delstatsvalg.

Demonstrasjonen er organisert av fagbevegelsen, flere frivillige organisasjoner, kunstnere og politikere, som har gått sammen om å danne en bevegelse kalt Unteilbar (udelelig).

– Ingen pakt med fascister, lød arrangørenes oppfordring på Twitter i forkant av demonstrasjonen.

Ifølge arrangørene deltok over 18.000 mennesker i demonstrasjonen.

Det var også protestmarsjer i flere andre tyske byer, deriblant Dresden.

AfD gikk kraftig fram i høstens delstatsvalg i Thüringen og ble nest største parti med vel 23 prosent av stemmene. Kristendemokratiske CDU, som er Tysklands dominerende regjeringsparti, greide kun tredjeplassen med snaut 22 prosent.

På en klar førsteplass kom venstrepartiet Die Linke med en oppslutning på 31 prosent.

Nylig gikk den lokale greinen av CDU sammen med AfD for å sikre at liberaldemokraten Thomas Kemmerich kunne danne delstatens regjering.

Det førte til skarp kritikk, ikke bare fra opposisjonen, men også fra statsminister Angela Merkel, som kalte det «en dårlig dag for demokratiet».

Etter 24 timer trakk Kemmerich seg.

Krisen i Thüringen er også den direkte årsaken til at kvinnen som ble regnet som CDUs kronprinsesse og Merkels etterfølger, Annegret Kramp-Karrenbauer, trakk seg som partileder denne uken.

Flere politikere er ventet å ta opp kampen om ledervervet – blant dem Merkels rival Friedrich Merz, som befinner seg på høyresiden i partiet.

Les også

  1. Hun var Angela Merkels favoritt. Derfor gir hun opp planen om å etterfølge henne.

  2. Aftenposten mener: Viktig veivalg for tyske CDU

  3. Merkels håndplukkede etterfølger kaster inn håndkleet

Les mer om

  1. Angela Merkel
  2. CDU