Den blinde aktivisten vil forlate Kina

Kort tid etter å ha forlatt USAs ambassade ønsker aktivisten Chen Guangcheng å forlate Kina etter angivelig å ha mottatt dødstrusler mot sin familie.

Den blinde kinesiske aktivisten Chen Guangchengs ledes frem til Chaoyang-sykehuset i Beijing av USAs Kina-ambassadør Gary Locke (t.h.) etter å oppholdt seg ved den amerikanske ambassaden i Beijing i seks dager.

Den diplomatiske floken rundt den blinde kinesiske aktivisten Chen Guangchengs flukt fra husarrest fortsetter etter at han onsdag morgen, norsk tid, forlot den amerikanske ambassaden i Beijing og ble lagt inn på sykehus.

Fra Chaoyang-sykehuset i Beijing sier Chen til AP onsdag ettermiddag at hanønsker å forlate Kina etter å ha mottatt drapstrusler fra kinesiske myndigheter.

Uttalelsene kommer bare timer etter at amerikanske myndigheter offentliggjorde at de hadde inngått en avtale med kinesiske myndigheter som garanterte for Chens sikkerhet.

Skal ha truet familien

Til AP sier Chen at truslene kom via amerikanske tjenestemenn i timene før han ble overført til sykehuset.

Ifølge Chen ble han først fortalt av amerikanske tjenestemenn at kinesiskemyndigheter ville sendt hans familie tilbake til hjembyen om han ikke forlot ambassaden. Senere skal de ha sagt at kinesiske myndigheter vil slå hans kone i hjel om han ikke forlot ambassaden.

Les også

Blind aktivist flyktet til Beijing

Det amerikanske utenriksdepartementet benekter både at noen av deres tjenestemenn har fortalt Chen om drapstrusler og at de kjenner til at kinesiske myndigheter har kommet med slike trusler. Samtidig bekreftes det at kinesiske myndigheter ville sende Chens kone og to barn hjem til provinsen hvor de angivelig skal ha bli mishandlet for Chens kamp mot lokale myndigheter, og frata familien muligheten til å gjenforenes.

Ønsket ikke asyl

Chen sier til AP at han aldri ba om asyl i USA under ambassadeoppholdet, men at han ble bekymret da representantene fra den amerikanske ambassaden ikke var å se ved sykehuset til tross for løfter om at amerikanske tjenestemenn skulle garantere for hans sikkerhet ved sykehuset.

— Da jeg ankom sykehuset fant jeg ut at det ikke var en eneste tjenestemann fra ambassaden der. Jeg ble veldig misfornøyd. De kunne fortalt meg sannheten om dette, sier Chen til AP.

— Det er ingen fra den amerikanske ambassaden her.Jeg forstår ikke hvorfor. De lovet meg at de skulle være her, sier Chen fra sykesengen til Channel 4 News.

Juridisk aktivist

Til Channel 4 sier han at han ikke dro til sykehuset iBeijing som følge av en mindre skade han pådro seg under flukten til Beijing, men at dethele var en del av en avtale med kinesiske myndigheter.

- Jeg kom hit på grunn av en avtale. Jeg varbekymret for familien min sin trygghet, sier Chen.

Chen hadde onsdag oppholdt seg ved den amerikanske ambassaden i Beijing i seks dager etter at han forrige uke flyktet fra sin hjemby påden kinesiske landsbygden der han har sittet i ulovlig husarrest i 19 måneder. Husarresten følger en fire år lang straff for å ha «forstyrret trafikken», men henger trolig sammen med hans avsløringer om hvordan lokale myndigheter i Shandong-provinsen haddetvangssterilisert kvinner og tvunget dem til å ta abort som et ledd iden kinesiske ettbarnspolitikken.

Til Channel 4 forteller Chen om hvordan representanter fra myndighetene har inntatt familiens hus i hjembyen.

— De har forvandlet hjemmet vårt til et fengselmed sju kameraer og elektrisk gjerde rundt.

— Mitt største ønske er å forlate landet medfamilien og hvile en stund, sier Chen.

Diplomatisk krise

Chens ønsker om å forlate landet forlenger en diplomatisk krise mange trodde var løst i tolvte time da Chen forlot ambassaden etter at amerikanerne skal ha mottattgarantier for at Chen skal få leve i frihet.

– Å gjøre disse garantiene til virkelighet blir den neste storeutfordringen. USAs myndigheter og det amerikanske folk akter å holde tettkontakt med Chen og hans familie i dagene, ukene og årene fremover, saClinton i en pressemelding onsdag.

Kina har krevd en unnskyldning fra amerikanske myndigheter fordi de lot Chen oppholde seg på ambassaden, noe en ikke navngitt amerikansk tjenestemann har uttalt at ikke vil komme, ifølge Washington Post.

Torsdag skal utenriksminister Hillary Clinton møte kinesiske myndigheter i den årlige strategiske samtalen som har til hensikt å bedre tillitten mellom de to landene. Chen-saken kommer på toppen av flere betente temaer som inkluderer landenes handelsbalanse, Nord-Korea og Syria.

Medier og tilhengere strømmer til etter at nyhetene om at den kinesiske aktivisten og juristen Chen Guangcheng hadde blitt fraktet til et sykehus i det østlige Beijing spredte seg onsdag.
Etter å ha blitt fraktet til Chaoyang-sykehuset i Beijing sammen med USAs Kina-ambassadør Gary Locke (t.v.) ble Chen Guangcheng gjenforent med sin kone og to barn, som han hadde vært borte fra i to år.