Verden

FN hardt ut mot retur av migranter til Libya

Nærmere 9.000 flyktninger og migranter er med bistand fra EU stanset i Middelhavet i år og ifølge FN returnert til uholdbare forhold i Libya.

Den libyske kystvakten, som støttes av EU, stanset mennesker som forsøker å ta seg sjøveien til Europa. Foto: Foto: AP / NTB scanpix

 • NTB

Den libyske kystvakten, som er bygd opp og finansieres av EU, stanset i årets elleve første måneder 8.600 mennesker som forsøkte å ta seg sjøveien til Europa, ifølge FNs høykommissær for menneskerettigheter.

De som ble stanset ble mot sin vilje returnert til krigsherjede Libya, der de løper stor risiko for å bli drept, bli vilkårlig fengslet, eller for å bli utsatt for tortur, seksuelle overgrep og tvangsarbeid, sier høykommissærens talsmann Rupert Colville.

Det er umulig å se på Libya som et trygt sted, slår Colville fast.

Færre lykkes

EUs beslutning om å støtte den libyske kystvakten har bidratt til en kraftig reduksjon i antallet mennesker som lykkes med å krysse Middelhavet på søken etter trygghet i Europa.

I årets elleve første måneder tok 14.500 mennesker sjøveien fra Libya til Italia eller Malta, mot 24.000 i same periode i fjor, viser tall fra Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM).

Antallet mennesker som har forsøkt å ta seg fra Tyrkia til Hellas er i samme periode nesten doblet til 60.000.

Mange mister livet

Over 19.000 flyktninger og migranter har siden 2014 mistet livet i skrøpelige farkoster i Middelhavet, det store flertallet av dem under forsøk på å ta sjøveien fra Libya og Tunisia til Italia, ifølge IOM.

I år har minst 1.246 mennesker mistet livet i forsøk på å krysse Middelhavet, en gledelig nedgang fra i fjor da minst 2.288 omkom.

Minst 743 mennesker av dem som omkom i år la ut fra Libya, noe IOM tilskriver stadig mer kyniske menneskesmuglere.

Les mer om

 1. Migrantkrisen i Europa
 2. Migrasjon
 3. Libya
 4. FN

Relevante artikler

 1. VERDEN

  400 stanset da de prøvde å flykte fra Libya

 2. VERDEN

  FN: Minst elleve døde i forlis i Middelhavet

 3. VERDEN

  Mål: færre flyktninger. Italia vil sende flere til leirene i Libya

 4. VERDEN

  1148 har druknet til nå. På denne ruten er dødsrisikoen 42 ganger høyere.

 5. VERDEN

  Én båt. 53 drømmer. Og en livsfarlig sjørute. Her er historien om hva som skjedde med dem.

 6. VERDEN

  91 savnet i Middelhavet