Da svarte amerikanere ba om flere rettigheter, kom en ny gullalder for statuer av sørstatsgeneraler

Minst 20 statuer er blitt revet ned i USA de siste to ukene, og flere er på vei ned fra sokkelen. Mange av de omstridte sørstatssymbolene ble laget så sent som på 1960-tallet.

Et bilde av George Floyd blir projisert på en statue av sørstatsgeneralen Robert E. Lee i Richmond, Virginia på mandag. Demonstranter krever at alle slike statuer nå skal rives ned.

Portsmouth, Virginia, natt til torsdag: Trommer og tromboner fra gateorkesteret var med på å skape partystemning. Folk danset i og jublet rundt det ti meter høye monumentet i Court Street.

Men gatefesten var også preget av et aggressivt raseri.

Monumentet, en hyllest til sørstatssoldatene fra Portsmouth som døde i borgerkrigen, ble fullstendig ødelagt i løpet av natten. Politiet kunne ikke gjøre annet enn å se på at statuene i monumentet ble tagget ned, påtent og i flere tilfeller revet ned.

– Jeg har masse forskjellige følelser nå, sier 73 år gamle John Hooks til lokalavisen The Virginia-Pilot.

– Dette er stedet der de solgte oss som slaver, legger han til.

Sørstatsmonumentet i Portsmouth er det hittil siste monumentet som er revet ned de siste ukene i kjølvannet av protestene mot rasisme i USA. For mange amerikanere er slike statuer symboler på slavetiden og et system som behandler folk ulikt etter hudfarge.

Hvilke statuer er det som blir revet i USA?

Etter at George Floyd døde mens han ble arrestert i Minneapolis 25. mai, har USA opplevd den største protestbølgen siden 1968. Over hele landet har folk tatt til gatene for å protestere mot rasisme og systematisk forskjellsbehandling.

Mye av raseriet har vært rettet mot symboler som representerer sørstatene og slavetiden i USA. Slaveri ble forbudt da sørstatene tapte den amerikanske borgerkrigen i 1865, men soldatene som kjempet for sørstatene hylles fortsatt i flere av disse delstatene.

Sørstatsflagget brukes ofte som et symbol av rasistiske grupperinger i USA. Her er det medlemmer av Ku Klux Klan som protesterer i Columbia i Sør-Carolina i 2015.

Det er i hovedsak statuer som hyller sørstatene – og dermed, indirekte, slaveriet – som nå rives ned og blir utsatt for hærverk i USA. De siste to ukene er minst 20 statuer blitt fjernet fra sokkelen. Samtidig er minst 14 andre beordret revet av lokale myndigheter.

Demokraten Nancy Pelosi, som er speaker i Representantenes hus, beordret onsdag at alle de 11 statuene av sørstatsledere i Kongressen skal fjernes.

Flere statuer av Christofer Columbus er også blitt ødelagt eller beordret revet ned den siste uken.

Hvor mange slike statuer finnes i USA?

Før de siste protestene fantes det rundt 700 statuer og monumenter til ære for sørstatene, ifølge en rapport fra The Southern Poverty Law Center (SPLC) i 2016.

Delstatene med flest slike statuer er Virginia (96), Georgia
(90) og Nord-Carolina (90).

Etter at en hvit høyreekstremist skjøt og drepte ni svarte personer i en kirke i Charleston i Nord-Carolina i juni 2015, ble spørsmålet om sørstatsmonumentene et brennhett tema.

Flere statuer er fjernet siden den gang, men SPLC anslår at det fortsatt finnes over 1700 statuer, stedsnavn og andre ting som hedrer sørstatene.

Ble alle sørstatssymbolene laget under borgerkrigen?

Nei. De første minnesmerkene for falne sørstatssoldater ble riktignok bygget kort tid etter borgerkrigens slutt, men det var først ved århundreskiftet at byggingen av slike monumenter virkelig skjøt fart.

Byggingen skjedde samtidig med at såkalte Jim Crow-lover ble innført i flere av sørstatene for å sikre at svarte amerikanere ble holdt på en armlengdes avstand fra den hvite befolkningen. Selv om slaveriet var slutt, ble afroamerikanerne fortsatt holdt nede.

Da Martin Luther King kjempet for borgerrettigheter for svarte amerikanere på 1950- og 60-tallet, ble det også bygget mange statuer til minne om falne sørstatssoldater. Nå har King fått sitt eget minnesmerke i Washington, D.C.

Den andre store bølgen av statuer og minnesmerker skjedde på 1950- og 60-tallet, samtidig som borgerrettighetskampen ble en betydelig faktor i amerikansk politikk. Mens Martin Luther King og andre svarte ledere kjempet for likeverd, dukket det opp flere hundre minnesmerker for sørstatssoldater.

Hva med andre symboler?

Sørstatsflagget er, for mange, det fremste symbolet på verdiene som gjorde at sørstatene valgte å trekke seg ut av unionen før borgerkrigen. Flagget, som også er kjent som dixie-flagget, konføderasjonsflagget og sørkorset, anses av mange i sørstatene som et symbol på deres utvidede kulturarv, men mange andre tenker på det som et rasistisk emblem.

For fem år siden ble bruken av sørstatsflagget en stor debatt, og i Sør-Carolina valgte til slutt den republikanske guvernøren å ta ned et flagg som hang utenfor delstatskongressen.

Onsdag ble det kjent at motorsportarrangøren Nascar vil forby bruken av sørstatsflagg ved alle fremtidige billøp. Nascar-løpene er USAs nest mest populære sport målt i TV-seertall.

Andre kulturprodukter blir også påvirket av folkebevegelsen i USA. Denne uken ble filmen Tatt av vinden fjernet fra TV-stasjonen HBOs strømmetjeneste. Samtidig ble TV-serien Cops kansellert etter 32 sesonger.

Flere amerikanske militærbaser er også oppkalt etter ledende sørstatsgeneraler, deriblant Fort Bragg i Nord-Carolina, Fort Hood i Texas og Fort A.P. Hill i Virginia. Forsvarsminister Mark Esper har sagt at han er villig til å vurdere en navneendring, men i går gjorde president Donald Trump det klart at han er sterkt imot denne ideen.

– Min administrasjon vil ikke en gang vurdere å endre navnene på disse storslåtte og sagnomsuste anleggene, skriver Trump på Twitter.