Verden

Nå er det offisielt: Pete Buttigieg stiller som presidentkandidat i 2020

Fra en nedlagt bilfabrikk i hjembyen South Bend kunngjorde demokratenes nye stjerneskudd at han vil utfordre Trump.

Pete Buttigieg ble gratulert på scenen av sin ektemann Chasten, etter lanseringstalen søndag kveld norsk tid. Foto: John Gress, Reuters / NTB scanpix

  • Hanne Christiansen
    Hanne Christiansen
    Journalist

– Jeg innser at det er dristig å gjøre dette som en millennial borgermester fra Midtvesten, sa Buttigieg til trampeklapp fra publikum.

Søndag kveld norsk tid hadde flere tusen tilhengere møtt opp for å høre den 37 år gamle demokraten lansere sin presidentkampanje.

Egentlig hadde Buttigiegs kampanjeteam planlagt å stenge av et stort uteområde i sentrum av byen for anledningen. Men selv ikke en vordende presidentkandidat kan styre været.

Regn og vind tvang arrangørene til å flytte lanseringen til en nedlagt bilfabrikk, som nylig er blitt omgjort til kontorer for byens voksende teknologinæring.

Det synes Buttigieg hadde en fin symbolsk verdi:

«I denne bygningen kan en se både fortiden, nåtiden og fremtiden», sa Buttigieg ifølge CNN.

– Det handler ikke bare om å vinne et valg, det handler om å vinne en æra, sa Buttigieg til stor applaus fra de flere tusen fremmøtte tilhengerne. Foto: John Gress, Reuters / NTB scanpix

Les også

Norsktalende presidentkandidat fosser frem på målingene i USA

Kritisk til nostalgisk retorikk

Å se fremover har nemlig vært et av Buttigiegs viktigste politiske budskap. Som borgermester i South Bend har han fått honnør for å puste nytt liv i en by som er blitt hardt rammet av nedgangen i amerikansk industri siden 1960-tallet, skriver Associated Press.

De siste ukene har Buttigieg brukt mye tid på å snakke om behovet for en ny generasjon amerikanske ledere.

Han har vært spesielt kritisk til president Donald Trumps slagord, «Make America Great Again». Ved flere anledninger har han gitt uttrykk for at en ærlig og progressiv politikk ikke kan dreie seg om nostalgi for fortiden.

Medarbeidere gjorde klart til den offisielle lanseringen av Pete Buttigiegs presidentkampanje søndag. Foto: Michael Conroy, AP / NTB scanpix

– Handler om å vinne en æra

Allerede i slutten av januar antydet Buttigieg at han ønsker å stille til valg i 2020. Men først søndag kunngjorde han at han har tatt det formelle første steget mot å bli presidentkandidat.

I mellomtiden har han reist på kryss og tvers gjennom USA for å sikre seg politisk og økonomisk støtte til valgkampen, skriver CNN.

Før han entret scenen søndag, ble Buttigieg introdusert av flere tidligere borgermestere.

I talen var det ventet at han ville fokusere på sin rolle som en ny og annerledes type amerikansk politiker.

– Det handler ikke bare om å vinne et valg, det handler om å vinne en æra, sa Buttigieg til stor applaus fra de fremmøtte.

Les også

Nøler du med å uttale navnet til demokratenes ferskeste presidentkandidat? Det er du ikke alene om.

Ligger godt an i viktige stater

Pete Buttigieg har gått fra å være helt ukjent, til å bli presidentkandidat for demokratene. Han er bare 37 år gammel, og har tidligere tjenestegjort i Afghanistan.

Flere meningsmålinger viser at han gjør det stadig bedre. På en av målingene, i den sentrale delstaten New Hampshire, har Biden 23 prosent, Sanders 16 prosent og Buttigieg 11 prosent.

I tillegg til Iowa, er New Hampshire staten der nominasjonsvalget til demokratene starter. Derfor er Buttigiegs økende oppslutning der ekstra viktig.

Han har allerede samlet inn syv millioner dollar (rundt 60 millioner norske kroner) til kampanjen i 2019, noe som ifølge Politico er langt mer enn hans største konkurrenter, som Beto O’Rourke, Elizabeth Warren og Kamala Harris.

Buttigiegs valgkampanje har hittil blitt drevet av rundt 30 personer. Innen slutten av måneden er planen å utvide til 50.

Imponerer med sitt intellekt

Buttigieg har gjort seg bemerket med sin store intellektuelle nysgjerrighet og usedvanlige gode språkøre. Da norske journalister intervjuet ham i Sør Carolina i mars, svarte presidentkandidaten på norsk – som han lærte seg etter å ha lest Erlend Loes Naiv Super.

Foruten amerikansk og norsk snakker Buttigieg fransk, spansk, italiensk, maltesisk, arabisk og Dari, opplyser Buttigiegs kampanjeleder, Lis Smith.

– En ekstraordinær historie om intellektuell nysgjerrighet, sier forfatteren Tom Nichols, som er blant dem som lar seg imponere av Buttigiegs språkkunnskaper.

Buttigieg kan også bli den første presidenten som er åpen om sin homofile legning. Han karakteriserer seg selv som et religiøst menneske og har sagt at «Gud gjorde meg homofil». I fjor giftet han seg med sin mann Chasten, en 29 år gammel lærer som har tiltrukket seg mye oppmerksomhet de siste ukene med sin opptreden på sosiale medier.

  • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.

Les mer om

  1. Amerikansk politikk
  2. USA
  3. Donald Trump
  4. Politikk