Verden

Grillingen i Kongressen har skapt to nye republikanske stjerner

En tidligere toppbryter og en av tidenes yngste kongresskvinner. Begge har satt sitt preg på riksrettshøringene.

Republikanernes kongressrepresentanter Jim Jordan og Elise Stefanik har fått mye oppmerksomhet for sine opptredener i riksrettshøringene.
 • Hanne Christiansen
  Korrespondent i Midtøsten
 • Robert Gjerde
  Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

På et tidspunkt var Jim Jordan en av de mest mislikte skikkelsene internt i det republikanske partiet.

Men den siste tiden har kongressmannen fra delstaten Ohio gått fra å omtales som en «pine» for de republikanske lederne, til å bli en av deres viktigste menn i riksrettsgranskningen mot president Donald Trump.

Foran millioner av TV-seere har Jordan ledet republikanernes forsvar av presidenten i de åpne høringene i etterretningskomiteen. Og han gjør det med en stil som beskrives som usedvanlig stridslysten og aggressiv.

Les også

Første åpne høring i Trump-granskningen oppsummert: Trumps pitbull, totalt sprik, to nyheter og en latterkule

Trøbbelmaker

Da det ble kjent at etterretningskomiteen skulle holde åpne høringer, gikk det ikke lang tid før republikanernes leder i Representantenes hus, Kevin McCarthy, tok en sjelden beslutning: Han fjernet en partifelle fra komiteen og erstattet ham med Jim Jordan.

Ifølge Washington Posts kilder kom flyttingen på bestilling fra presidenten selv.

For det var mange som ble overrasket da nettopp McCarthy gikk av veien for å sikre Jordan en plass i komiteen. I 2015 spilte kongressmannen nemlig en sentral rolle i å hindre McCarthy fra å bli republikanernes speaker i Representantenes hus.

Også i fjor, da McCarthy jobbet for å bli partiets leder i Huset, motarbeidet Jordan ham aktivt.

Ifølge The Washington Post var Jordan på et tidspunkt så dårlig likt i partiet at noen av kollegene hans foreslo for ledelsen at de burde gjøre om på valgdistriktet slik at Jordan ville miste sitt sete.

Uten dressjakke og med en krigersk fremtoning – slik beskriver amerikanske kommentatorer Jim Jordans opptreden som Trumps «angrepsbikkje».

Tidligere toppbryter

Det første åpne møtet i riksrettsgranskningen av president Donald Trump ble avholdt den 13. november.

Da fikk den amerikanske offentligheten se sluggeren Jordan i aksjon. Kongressmannen gjorde seg bemerket med sin pågående og raljerende stil, skrev Aftenpostens USA-korrespondent om Jordans opptreden.

55-åringens aggressive politiske stil settes av mange i sammenheng med hans tidligere karriere som profesjonell bryter. Under studietiden ble Jordan delstatsmester i Ohio fire ganger. Han skal kun ha tapt én kamp i løpet av hele karrieren.

Han er utdannet jurist og ble valgt til Kongressen i 2007. I 2015 var han med på å starte den konservative gruppen House Freedom Caucus, som blant annet har støttet Tea Party-bevegelsen.

Les også

Han kalte Ukraina-affæren en narkohandel. Nå er John Bolton tilbake etter Twitter-mysterium.

Dypt lojal til presidenten

Jordan har lenge vært kjent som en entusiastisk og dypt lojal Trump-tilhenger. I April sa han blant annet til CNN at han aldri har hørt Trump lyve.

Også Trump har snakket varmt om Jordan offentlig og skal ha ringt kongressmannen flere ganger under høringene for å rose ham for innsatsen.

Presidenten forsvarte også Jordan da han i fjor ble trukket inn i en gammel overgrepssak fra universitetet i Ohio. Jordan ble beskyldt for ikke å ha anmeldt en rekke overgrep mot unge brytere da han var juniortrener på 1980- og 1990-tallet.

Jordan benekter å ha visst noe om overgrepene. Trump har sagt han «tror på ham 100 prosent».

En av tidenes yngste

To dager inn i høringene var det 35 år gamle Elise Stefaniks tur til å spørre ut vitner.

Stefanik er det eneste kvinnelige republikanske medlemmet i etterretningskomiteen. Da hun i 2014 ble valgt inn i Kongressen, var hun den yngste kvinnelige representanten noensinne.

I likhet med Jordan har hun heller ikke vært redd for å gå mot partiledelsen. Etter valgnederlaget i 2018 gjorde hun seg bemerket da hun offentlig kritiserte både partiets politiske retning og mangelen på mangfold og kjønnsbalanse.

Republikaneren Elise Stefaniks opptreden under grillingen i Kongressen utløste et skred av donasjoner til hennes demokratiske utfordrer.

Trump: – En stjerne er født

Stefanik åpnet sitt innlegg med å gå hardt ut mot demokratenes komitéleder Adam Schiff. Hun beskyldte ham for å legge munnkurv på henne og andre partifeller «bare fordi vi er republikanere».

Senere tok Stefanik en sentral rolle da republikanerne skulle spørre ut USAs tidligere ambassadør til Ukraina, Marie L. Yovanovitch.

Etter høringen gikk president Trump ut på Twitter og erklærte at «en ny republikansk stjerne er født».

Stefanik sier til nettstedet townhall.com at høringen så langt har vært en parodi av en prosess.

– Høringen har vær gjennomført i et halsbrekkende tempo. Og samtidig som dette er første gang at offentligheten har hatt muligheten til å følge med og overvære en slik prosess, så har det før dette vært to måneder med lukkede dører som har vært en parodi av en prosess.

A new Republican Star is born. Great going @EliseStefanik! https://t.co/9QH4oUa2eg

Utløste pengeskred

Oppmerksomheten rundt Stefaniks opptreden skulle imidlertid vise seg å gagne også opposisjonen.

For støttespillere strømmet til for å gi penger til Stefaniks utfordrer i det 21. valgdistriktet i staten New York, demokraten Tedra Cobb.

I løpet av helgen som fulgte etter høringen, fikk Cobbs kampanje inn mer enn en million dollar, skriver The New York Times.

Stefaniks kampanje ville ikke oppgi hvor mye donasjoner de fikk inn etter høringen. Men både Stefanik og Cobb fikk over 200.000 nye følgere på Twitter den helgen.

 • Få med deg det som skjer i verden. Følg Aftenposten Verden på Facebook og Twitter.

Les mer om

 1. Amerikansk politikk
 2. Donald Trump
 3. USA
 4. Riksrett
 5. Riksrettshøring