41 døde i flybrann i Moskva. Passasjerfly i full brann nødlandet

Det var 78 personer om bord i Flight SU1492 da flyet søndag nødlandet i et inferno av flammer og røyk.

41 personer er omkommet etter at et passasjerfly nødlandet i Moskva Søndag. Det bekrefter russiske myndigheter.

Flight SU1492 med Aeroflot var egentlig på vei til Murmansk fra Moskva søndag ettermiddag. Men kort tid etter avgang oppsto det problemer, en brann om bord tvang flyet til å returnere til Sjeremetjevo internasjonale lufthavn i Moskva.

Kl. 18.40 lokal tid gjennomførte flyet en svært hard nødlanding. Svart røyk veltet ut av flyet under kræsjlandingen i rullebanen, og det var kraftige flammer. Det var 73 passasjerer og fem besetningsmedlemmer om bord på Aeroflot-flyet, som er av typen Sukhoi Superjet 100. Blant de døde er to barn.

Dødstallet ble flere ganger oppjustert og endret i timene etter ulykken. Havarikommisjonen som er nedsatt melder nå 41 døde til flere medier.

Pressetalsperson Ingrid Kvammen Ekker i UD sier til VG at ambassaden i Moskva jobber med å få klarhet i om nordmenn er rammet etter flyulykken søndag.

– Utenriksdepartementet er kjent med at det har oppstått brann i et fly ved flyplassen Sjeremetjevo i Moskva. Så langt er det ingen indikasjoner på at nordmenn er berørt, sier Kvammen Ekker.

Kan ha blitt truffet av lyn

Årsaken til brannen er ikke kjent, men flyselskapet Aeroflot bekrefter at det har vært en teknisk feil i en av flymotorene.

Ifølge nyhetsbyrået Tass, som siterer en fra besetningen anonymt, skal flyet ha blitt truffet av et lyn mens det var i luften.

Den russiske avisen Komsomolskaya Pravda har intervjuet passasjeren Petr Egorov. Nyhetsbyrået AFP gjengir intervjuet med ham slik:

– Vi hadde akkurat tatt av da flyet ble truffet av et lyn ... Landingen var hard, jeg besvimte nesten av frykt.

Opptak fra det som skal være et overvåkingskamera på flyplassen, viderebrakt av RT, viser at flyet under landingen gjør et hopp, og at flyet nærmest eksploderer i flammer når det på nytt treffer rullebanen.

Flyet «brant som en fakkel»

Bildet viser flyet i brann kort tid etter at det hadde landet på Sjeremetjevo internasjonale lufthavn i Moskva.

Nordmannen Morten Kroslid var på flyplassen i Moskva da det skjedde.

– Flyet kom brennende nedover, og flere hoppet ut av flyet i fart, forteller han til Dagbladet.

Andre av passasjerene skled ned de oppblåsbare nødskliene foran i flyet etter at det hadde stanset, viser videoopptak, før de løp bort på egen hånd bort fra flyet.

Den russiske journalisten Dmitry Smirnov skriver på Twitter at flyet «brant som en fakkel» mens evakueringen på gikk.

«Flammene var enorme. Det var vanskelig for redningsmannskapene å takle ilden», forteller en journalist fra Russia Today, som var på stedet da ulykken skjedde.

Flyet var nytt

Utover kvelden søndag ble omfanget av ulykken stadig tydeligere, og dødstallet er flere ganger blitt oppjustert.

Etter at brannen var slukket, ble det tydelig hvor store skadene faktisk var. Bilder viser at hele flyhalen er brent bort, og bare et metallskjelett er igjen av flyets bakre del.

Ifølge Reuters var flyet, som er av typen Sukhoj Superjet 100, bare ett år gammelt.

Ingen indikasjoner på berørte nordmenn

Pressetalsperson Ingrid Kvammen Ekker i UD sier til VG at ambassaden i Moskva jobber med å få klarhet i om nordmenn er rammet etter flyulykken søndag.

– Hittil er det ingen indikasjoner på at nordmenn er berørt, sier Ekker.