Verden

Trump mener skytemassakrene skyldes psykisk sykdom. Blir møtt med krass kritikk fra amerikanske psykologer.

Donald Trump skylder på psykisk sykdom for skytemassakrene i El Paso og Dayton. Men i 2017 kvittet han seg med loven som gjorde det vanskeligere for personer med psykiske helseproblemer å kjøpe våpen.

Psykisk sykdom og hat får folk til å trykke avtrekkeren, ikke våpnene selv, sa Donald Trump denne uken. En grunnløs og stigmatiserende uttalelse, svarer psykologer.
  • Harald Stolt-Nielsen
    Harald Stolt-Nielsen
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

– Det er psykisk sykdom og hat som får folk til å trykke på avtrekkeren, ikke våpnene selv, sa presidenten i etterkant av de to masseskytingene som krevde 31 menneskeliv i Texas og Ohio i helgen.

I etterkant av de to skytemassakrene gikk flere republikanere ut og skyldte på psykisk sykdom. Dette møter motstand blant amerikanske psykologer.

– Psykisk sykdom blir ofte nevnt som årsak for masseskytinger. Det er en grunnløs og stigmatiserende uttalelse. Forskning har vist at en veldig liten andel av voldelige handlinger blir begått av mennesker som er diagnostisert med eller er i behandling for psykisk sykdom, sier Rosie Phillips Davis, president i den amerikanske psykologforeningen (APA).

Det er ingen korrelasjon mellom psykiske lidelser og masseskytinger, mener den amerikanske psykologiforeningen. Her holder en ung gutt et våpen under NRAs årlige medlemsmøte i Indianapolis i april.
Les også

Terrorofre kan ha gått i skjul i frykt for å bli utvist. Raseriet stiger mot Trump i El Paso og i USA.

Psykologer: – En oppskrift på katastrofe

Hun peker på at hyppigheten av psykiske lidelser er så å si den samme over hele verden, men at andre land ikke opplever skytemassakrer i like stor grad som USA.

– Man er avhengig av tilgang til våpen for å gjennomføre disse handlingene. Legger man til rasisme, intoleranse og trangsynthet, så er det en oppskrift på katastrofe, sier Davis.

En politibetjent viser frem en AR-15 rifle, som ofte blir brukt ved masseskytinger.

Kvittet seg med våpenreguleringer

Kort tid før Obama-administrasjonen forlot Det hvite hus fikk den på plass reguleringer som gjorde det vanskeligere for personer med psykisk sykdom å kjøpe våpen. Lovforslaget rammet personer med spiseforstyrrelser, kognitive utfordringer og depresjon.

Rundt 75.000 amerikanere var blitt rammet av reguleringen, som ble innført to dager før Trump ble president, skriver CNN.

Barack Obama forsøkte ved flere anledninger å få gjennom strengere våpenreguleringer, men lyktes aldri.

Da Trump tok over etter Obama, signerte han et lovforslag som fjernet denne reguleringen. Avgjørelsen ble hyllet av våpenorganisasjonen National Rifle Association (NRA).

– Dette markerer en ny æra for våpeneiere. Vi har endelig en president som respekterer og støtter våpnene våre, sa NRAs toppsjef, Chris Cox.

Donald Trump sammen med NRAs toppsjef, Chris Cox (til venstre), og våpenorganisasjonens visepresident, Wayne LaPierre (til høyre), tidligere i år.
Les også

Presidentens kritiseres for ordbruk:– Trump har blod på hendene

Vil ha «røde flagg»-lover

Etter helgens to masseskytinger har flere tatt til orde for å gjeninnføre automatisk bakgrunnskontroll ved kjøp av våpen og forbudet mot halvautomatiske våpen som president Bill Clinton fikk gjennom i 1994.

Representantenes hus i Kongressen, som kontrolleres av demokratene, stemte i februar gjennom et lovforslag som gjør det obligatorisk med bakgrunnskontroll av alle som kjøper våpen, inkludert dem som kjøper våpen via internett eller på våpenmesser. Men det er så langt ikke blitt stemt over i Senatet, hvor det er forventet å bli nedstemt.

Republikanerne stiller seg mer positive til at flere delstater innfører lover som gjør det mulig midlertidig å fjerne personers våpen hvis man observerer urovekkende oppførsel. Dette omtales som «røde flagg»-lover, skriver The New York Times.

For eksempel er det i California mulig for familiemedlemmer å be en dommer om midlertidig å ta våpnene til en slektning som kan utgjøre en trussel, skriver USA Today.

Trump ga mandag uttrykk for at han er positiv til at flere delstater innfører lignende lover.

Flere steder i USA er det de siste dagene blitt holdt minnemarkeringer for ofrene etter masseskytingene i Dayton og El Paso, som her i Brooklyn i New York.
Les også

Nettforumet er et «paradis» for høyreekstremister. Der publiserte massedrapsmennene manifestene sine.

Eier 40 prosent av verdens skytevåpen

Amerikanske borgere, som utgjør 4 prosent av verdens befolkning, eier 40 prosent av alle skytevåpen i verden, ifølge en undersøkelse av våpenregistre fra 56 land fra Graduate Institute of International and Development Studies i Sveits.

– Vanlige amerikanere kjøper rundt 14 millioner nye og importerte våpen hvert år, sa Aaron Karp, en av forskerne bak rapporten.

Våpen og magasiner som ble funnet etter skoleskytingen ved barneskolen Sandy Hook i 2012.

I en årrekke er det blitt gjort forsøk på å innføre strengere reguleringer for kjøp og salg av våpen i USA, men stort sett er det blitt med forsøket.

Etter at 26 barn og lærere ved barneskolen Sandy Hook i delstaten Connecticut ble skutt og drept i 2012, ble det fremmet et lovforslag som hadde ført til obligatorisk bakgrunnskontroll ved alle våpenkjøp. I Senatet, som blir kontrollert av republikanerne og Mitch McConnell, ble lovforslaget nedstemt.

Les mer om

  1. Massedrapene i USA
  2. Amerikansk politikk
  3. Våpen
  4. USA
  5. Donald Trump