Verden

Terje Svabø vitne til dødsulykken i Budapest: – Det var en intens diesellukt

Den tidligere NRK-profilen var selv på fjordcruise på Donau da en liten turistbåt med sørkoreanere ble rent i senk av et cruiseskip.

En rekke skip og store mannskaper deltok gjennom natten og torsdagen i søk etter overlevende i Donau. Men det var kaldt i vannet, høy vannstand og sterk strøm.
  • Christian Sørgjerd
    Christian Sørgjerd
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Den tidligere journalisten Terje Svabø, kjent blant annet fra skjermen hos NRK ,TV 2 og Aftenpostens spalter, var i Budapest onsdag kveld da dødsulykken inntraff. Svabø var der som reiseleder for en gruppe norske turister. I likhet med mange andre var de ute på Donau for å se Ungarns hovedstad fra vannet.

Terje Svabø var i Budapest som reiseleder og foredragsholder.

– Det er alltid mange båter ute, det er en spektakulær utseiling på kveldstid. Vi sto på dekket på båten. Det vi først merket, var en intens diesellukt, forteller Svabø.

– Så kom en mann flytende på Donau mens han holdt seg fast i en livbøye, forteller Svabø videre.

Deretter begynte deler av den forliste båten å komme flytende, forteller han: Stoler, bord og vrakrester.

– Da en person som var omkommet, fløt nedover elven, ble båten vår stanset og liggende på stedet, sier Svabø.

Dette skjedde

En turistbåt brukt til sightseeing på Donau, hadde blitt truffet av et langt større elvecruiseskip onsdag kveld i 21-tiden. Båten skal ha ligget for anker da ulykken skjedde, og den gikk ned på få sekunder. Båten var 26 meter lang og opprinnelig bygget i 1949.

Om bord var 35 personer. Alle, bortsett fra mannskapet på to, var fra Sør-Korea. Torsdag ettermiddag var syv personer funnet i live etter ulykken, mens åtte personer var funnet omkommet. De resterende hadde status som savnede.

Sørkoreanerne, flere av dem familier, var på pakketur i Europa. Sist lørdag ankom de München, og meningen var at turen deres skulle vare i en uke.

Zsolt Palotai (t.v.) og Adrian Pal, offiserer i henholdsvis brannvesenet og politiet i Budapest, holdt en pressekonferanse torsdag. De viste blant annet videoklipp av hendelsen. Båten ble truffet av fronten til cruiseskipet, og det hele skal ha vært over på få sekunder.

Norsk cruiseoperatør

Ungarsk politi opplyser at ulykken etterforskes som en kriminell handling.

Cruiseskipet som var involvert i ulykken, tilhører rederiet Viking Cruises, som eies av nordmannen Torstein Hagen. Det er 135 meter langt og 12 meter bredt.

I en uttalelse opplyser rederiet at skipet deres var i nærheten av den ungarske turistbåten «da den var involvert i en hendelse» kl. 21 onsdag kveld. Rederiet opplyser videre at det samarbeider med ungarske myndigheter.

Søkene startet raskt etter ulykken, og de pågikk gjennom natten. Torsdag fortsatte de.

Kaldt i vannet

Redningspersonell søkte gjennom natten og torsdag flere kilometer nedover Donau etter overlevende og omkomne.

Temperaturene i vannet er bare 10–15 grader, og det regnet mye gjennom natten. Det er dessuten høy vannføring og sterk strøm.

– Kort tid etter ulykken kom utrykningskjøretøy, både på land og på vannet, som begynte å lete, foreller Terje Svabø.

Skipet han var om bord i, ble stanset og deltok i søk. Svabø er noen ganger i året på slike turer i Sentral-Europa og på Balkan. Denne gangen hadde de vært på skipet i åtte dager og seilt opp Donau helt fra Bucuresti.

VG har snakket med norske Kamilla Skaug, som også var på elvecruise på Donau onsdag. Hun bekrefter hendelsesforløpet.

– Vi sto oppe på dekk for å ta bilder, da det plutselig kom masse vrakrester, møbler og redningsvester flytende. Det var også en mann i en av redningsbøyene, men det er sterk strøm, så han forsvant fort, sier hun til avisen.