Verden

Brexit-bråk blir bare bagateller: Britisk brudulje om brysomt komma

Siden 2016 har brexit splittet britene, men nå har krangelen for alvor tatt av. Det handler om komma.

Minnemynten for brexit har en erklæring om «fred, velstand og vennskap» med andre land. Foto: Ben Birchall, PA/AP/NTB scanpix

 • Kjetil Hanssen
  Kjetil Hanssen

Nesten som om han skulle vært president i USA, satte forfatteren Philip Pullman rabalderet i gang med en Twitter-melding på én setning: «Brexit-50-pencemynten mangler et Oxford-komma og burde bli boikottet av alle lese- og skrivekyndige mennesker», skrev han.

Minnemynten erklærer følgende: «Fred, velstand og vennskap med alle nasjoner». Pullman mener altså setningen på engelsk burde hatt et komma etter velstand.

Ti millioner mynter

Dermed tok debatten om Pullmans grammataktikk mot brexit fyr.

Først for ordens skyld: Et Oxford-komma er et komma etter det nest siste ordet i en opplisting før «og» eller før «eller». Hensikten med kommaet er å forhindre misforståelser. Mer om dette senere i artikkelen.

Minnemynten for brexit er foreløpig preget i 3 millioner eksemplarer. Senere år skal ytterligere 7 millioner brexitmynter ut i sirkulasjon.

– Pedantenes opprør

Avisen The Times rapporterte at Pullman ledet «pedantenes opprør». På Pullmans twitterkonto kokte det. Noen brexit-tilhengere gikk i rette med forfatterens ønske om å bli i EU og stemplet ham som en snobb.

Men de fleste kastet seg ivrig inn i diskusjonen om kommaet og andre språklige finurligheter i stedet for å krangle om EU-medlemskap.

Enkelte påpekte at Oxford-kommaet er mer vanlig i amerikansk.

«Slutt opp med ditt amerikanske seriekommasludder», skrev en debattant.

Andre motstandere var mer subtile. En skrev at han hadde noen til overs, ba Pullman om å bruke dem klokt og avsluttet med «,,,,,,,,,,,,,,».

Forfatter Philip Pullman fikk i fjor av dronning Elizabeth den laveste riddertittelen, Knight Bachelor, og han kan nå titulere seg Sir. Foto: Yui Mok, PA pool via AP/NTB scanpix

– Valgfritt

Andre la vekt på at Oxford-kommaet er valgfritt i britisk engelsk. De fikk delvis støtte fra Susie Dent, en kjent programleder og ekspert fra britiske TV-programmer om språk.

Hun konkluderte med at Oxford-kommaet er valgfritt, men mener at det ofte klargjør meningsinnholdet.

– Jeg synes det er enklere og mer konsekvent å bruke det hele tiden, skrev hun.

 • Lei av Brexit? Disse irske ungene har også fått nok:

Strippere og Stalin

En rekke personer kastet seg inn i diskusjonen med eksempler på hvorfor de mener Oxford-kommaet trengs. En brukte eksempelet: «Jeg elsker mine foreldre, George Clooney og Susie Dent.» Debattanten mente et komma foran «og» i den setningen ville klargjøre at hun ikke var datter av Susie Dent og George Clooney.

En annen brukte et illustrert eksempel. «Vi inviterte stripperne, JFK, og Stalin», skrev vedkommende med en tilhørende tegning av John F. Kennedy, Josef Stalin og to strippere.

Den tegneglade kommaentusiasten skrev som kontrast: «Vi inviterte stripperne, JFK og Stalin» og illustrerte det med en tegning av Kennedy og Stalin som strippere.

Språklige kjepphester

Diskusjonen inspirerte også briter til å ta opp andre språklige kjepphester. Flere uttrykte misnøye med restaurantgjester som bestiller med frasen «Can I get» i stedet for «Can I have». De mener det betyr at kunden vil hente maten eller drikken selv. Andre var blitt gretne av det ofte brukte uttrykket «My bad» – «Min dårlig» – for å innrømme feil.

Amerikanernes standardsvar på spørsmålet «Hvordan har du det?», «I’m good», fikk også gjennomgå. «Good» er et adjektiv i motsetning til «well» som er et adverb. Pullman kastet seg også inn i den mer generelle debatten om angivelig språklig forfall.

Han rakket ned på reklamemakernes tendens til å erstatte substantiver med adjektiver. Han brukte som et eksempel en setning der ordet «lykke» er erstattet av «glad»: «Find your happy.»

 1. Les også

  Få kan skrive denne bokstaven. Noen nekter for at den finnes.

 2. Les også

  Irriterer du deg over andres språkfeil? Du er ikke alene.

Les mer om

 1. Brexit
 2. Språk
 3. Engelsk

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  EU-parlamentet sa ja til brexitavtale

 2. VERDEN
  Publisert:

  Boris Johnson gjemte seg i Downing Street på nasjonens viktigste kveld. Nå hagler kritikken.

 3. VERDEN
  Publisert:

  Farvel, EU. Farvel, Europa. Ved midnatt er et 47 års trøblete ekteskap over.

 4. VERDEN
  Publisert:

  Britene er ute av EU. Men nattens festrus kan fort ende i bakrus. Dette våkner britene opp til.

 5. VERDEN
  Publisert:

  Boris Johnson jublet over brexit. Nå kan irene gi ham en skikkelig blåmandag.

 6. VERDEN
  Publisert:

  EU-landene har godkjent brexitavtalen