Frykter at lungeviruset kan mutere – stanser transport i by med 11 mill. innbyggere og ber alle holde seg hjemme

Det er mulig at det nye lungeviruset kan mutere og spre seg ytterligere, sier den kinesiske helsekommisjonen. 17 personer har så langt dødd av coronaviruset. Nå har befolkningen i millionbyen Wuhan fått forbud mot å forlate byen.

Antall mennesker som har dødd av det nye lungeviruset, har steget til 17. 440 personer er smittet i Kina, opplyser helsemyndighetene i landet. Temperaturkontroll av reisende er innført blant annet ved togstasjonen Hankou i Wuhan sør i Kina.

Ifølge den kinesiske avisen People's Daily vil ikke befolkningen i Wuhan få lov til å forlate byen fra og med kl. 10 torsdag 23. januar.

Avisen er landets største og regnes for å være direkte tilknyttet det kinesiske kommunistpartiet.

No people in #Wuhan, C China's Hubei will be allowed to leave the city starting 10 a.m. of Jan. 23. Train stations ... https://t.co/lcPzpCeWxN

Coronaviruset smitter via luftveiene og det er mulig at det sars-lignede viruset kan mutere og spre seg ytterligere, sa viseminister Li Bin i den nasjonale helsekommisjonen på en pressekonferanse natt til onsdag.

Kinesiske myndigheter innrømmer at landet nå er på det «mest kritiske stadiet» for forebygging og kontroll, skriver BBC. De har imidlertid ikke kunnet bekrefte den eksakte kilden til viruset.

Storbyen Wuhan har 11 millioner innbyggere.

Antall mennesker som har dødd av det nye lungeviruset, ble onsdag ettermiddag bekreftet å ha steget til 17.

Så langt er 440 personer smittet i Kina. Det er også påvist smittetilfeller i Japan, Thailand, og Sør-Korea, og i Australia er en mann isolert i sin egen bolig som følge av mistanke om smitte. USA bekreftet det første tilfellet tirsdag.

Avisen The Moscow Times skriver at russiske medier onsdag kveld melder om at minst én person skal ha blitt sendt til sykehus, etter å ha ankommet flyplassen i St. Petersburg med symptomer på viruset.

Stanser trafikk i millionby

Virusets opphav skal være den kinesiske storbyen Wuhan. China Daily melder onsdag kveld norsk tid at myndighetene nå vil stanse busstrafikk, T-bane, ferger, togavganger og flyavganger i byen fra torsdag klokken 10.

Wuhan har 11 millioner innbyggere, ifølge nyhetsbyrået Xinhua. Flere land fraråder sine borgere fra å dra til området.

Kommisjonen opplyste også at det blir iverksatt tiltak for å hindre viruset i å spre seg når millioner samles for å feire kinesisk nyttår. Blant tiltakene er desinfisering og bedre ventilasjon på flyplasser, togstasjoner og kjøpesentre.

– Temperaturkontroller blir også innført på nøkkelpunkter i folketette områder, uttalte helsemyndighetene.

En kvinne får kroppstemperaturen undersøkt på Soekarno-Hatta-flyplassen i Indonesia 22. januar.

WHO erklærer foreløpig ikke krise

På en pressekonferanse onsdag kveld sa WHOs krisekomité at den foreløpig ikke erklærer krise. Komiteen sier situasjonen er under utvikling og kompleks og skal møtes igjen i morgen. Den vil da komme med mer informasjon.

Den var samlet onsdag kveld for å ta stilling til om virus-utbruddet skal betegnes som en internasjonal krise, noe som sjelden skjer og som er forbeholdt svært omfattende og alvorlige epidemier.

Hvis en slik erklæring blir avgitt, vil den bli sett på som en sterk oppfordring til en koordinert internasjonal respons til krisen.

Det nye coronaviruset fører til en lungebetennelse-lignende sykdom med symptomer som feber og pusteproblemer.

Folkehelseinstituttet sier de følger situasjonen om et nytt virus som kan føre til alvorlig lungesykdom, nøye. De utelukker ikke at det kan komme til Norge.