Trump varsler plan for å gi palestinerne egen stat, hovedstad og 50 milliarder dollar

– I dag tar Israel et stort skritt mot fred, sier USAs president Donald Trump. Tusenvis av palestinere demonstrerer på Gazastripen i protest mot fredsplanen.

Benjamin Netanyahu klapper mens Donald Trump legger frem en fredsplan for Midtøsten.

Demonstrantene brenner amerikanske flagg og bilder av Trump, som like etter klokken 18 la frem det han har omtalt som «århundrets avtale» for fred mellom Israel og palestinerne.

– I dag tar Israel et stort skritt mot fred. Mange unge over hele Midtøsten er klar for en mer fredelig fremtid, sier Trump.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sto ved hans side og inntok selv talerstolen da Trump var ferdig i 18.35-tiden.

Palestinske myndigheter har imidlertid ikke vært involvert i arbeidet med planen og avviser den helt.

Planen innebærer blant annet at Israel får beholde bosetningene i de okkuperte palestinske områdene.

Tusenvis av palestinere demonstrerte tirsdag på Gazastripen, i protest mot president Donald Trumps såkalte fredsplan.

Jerusalem skal bli Israels «udelte hovedstad»

Trump sier at det er laget et konseptuelt kart med nye grenser for de to statene. Kartet skal utføres mer i detalj av en komité.

– Jerusalem skal bli Israels udelte, jeg gjentar udelte, hovedstad, sier Trump til massiv applaus fra de fremmøtte i Det hvite hus.

– Overgangen til en tostatsløsning vil ikke føre til noen økning i trusselen mot Israel, sier Trump.

50 milliarder dollar i investeringer

Ingen palestinske representanter delte podium med Trump, men han beskrev også den palestinske delen av avtalen.

– Dagens avtale er en unik mulighet for palestinerne til å ta et stort skritt mot å få en egen stat, sier USAs president.

Planen innebærer at palestinerne skal få sin hovedstad i Øst-Jerusalem, hvor USA skal åpne en ambassade, varsler Trump.

– President Abbas, jeg vil at du skal vite at dersom du velger fredens vei, vil mange land stå klare til å hjelpe dere, sier Trump.

Med i avtalen følger 50 milliarder dollar til utvikling av de palestinske områdene. Dette skal skape en million nye arbeidsplasser. De vil få tilgang til tre ganger så store områder som i dag.

Trump varsler også tiltak mot islamistisk terrorisme som en del av planen.

Kaller Trump «den beste vennen Israel noen gang har hatt i Det hvite hus»

Netanyahu overtok deretter talerstolen og takket blant annet ambassadørene fra Bahrain og Oman.

– Dette er en historisk dag. Vi kommer til å huske 28. januar 2020, da du, president Trump, anerkjente israelske områder som er vesentlig for vår arv, sier Netanyahu.

Han beskriver planen som en «realistisk sti mot holdbar fred».

Netanyahu tok sterkt avstand til at israelernes tilstedeværelse på de okkuperte områdene kalles «ulovlig».

– I dag, president Trump, har du punktert denne løgnen, sier han.

Han ser frem til å forhandle om fred med palestinerne, og sier han er klar når som helst.

– Det er en god plan for Israel. Det er en god plan for fred, sa Netanyahu, og kalte Trump «den beste vennen Israel noen gang har hatt i Det hvite hus».

– Vi har hatt flere gode venner i Det hvite hus, men ingen kommer i nærheten av deg, sier Netanyahu, og skrøt av at Trump anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad, trakk seg fra atomavtalen med Iran og fikk Qasem Soleimani drept.

Han mener det vil være vanskelig for palestinerne å takke nei til avtalen, ettersom den medfører 50 milliarder dollar i investeringer.

– Jeg vet det vil være motstand og hindringer. Men hvis ikke nå, når? Og hvis ikke oss, hvem, avsluttet Netanyahu.

En palestinsk mann i Hebron på den israelskokkuperte Vestbredden slår skoen sin i fjernsynsapparatet som viser pressekonferansen da Donald Trump presenterte det han selv kaller «århundrets avtale» for Midtøsten.

– En politisk komedie

– En politisk komedie, et politisk sirkus, kommenterer Palestinas ambassadør til Storbritannia, Husam Zomlot, til CNN.

Han mener planen knuser internasjonal lov og orden, og knuser mulighetene for at palestinerne kan være med i forhandlinger.

– Donald Trump kunne hatt godt av litt ydmykhet. Trump kommer fra underholdningsbransjen og eiendomsbransjen, hvor den ene parten får eiendommen og den andre parten får pengene. Her får Israel hele eiendommen, sier Zomlot.

– Fred kommer ikke av diktering og mobbing. Vi trenger ikke Trumps penger. Vi klarer oss fint uten bistand fra utlandet. Vi lar oss ikke kjøpe, slår Zomlot fast, og kaller planen «apartheid».

Landene i Den arabiske liga møtes lørdag for å diskutere president Donald Trumps plan for fred i Midtøsten, melder NTB.

Planen avvises av Hamas

Palestinske Hamas avviser kontant Trumps Midtøsten-plan og sier at Israel og USA vil måtte ta ansvar for det de har gjort.

– Vi er sikre på at vårt palestinske folk ikke vil la disse sammensvergelsene passere. Så alle muligheter er åpne. Okkupasjonen og den amerikanske regjeringen vil bære ansvaret for det de har gjort, sier Khalil al-Hayya, en tjenestemann i Hamas, den islamistiske bevegelsen som kontrollerer Gazastripen.

Hamas reagerer sterkt på utsagnet om at Jerusalem skal bli Israels udelte hovedstad.

– Vi vil ikke akseptere noe substitutt for Jerusalem som hovedstad i den palestinske staten, sier al-Hayya.

Lysbakken: – Dette er ingen fredsplan

SV-leder Audun Lysbakken krever at Norge tar skarp avstand fra det han kaller president Donald Trumps okkupasjonsplan for Palestina.

– Dette er ingen fredsplan, men en endelig konsolidering og anerkjennelse av en ulovlig okkupasjon. Israel blir belønnet for maktbruk, ulovlige bosetninger og mange års undergraving av fredsprosessen, skriver Lysbakken i en e-post til Aftenposten.

Begge er på gjenvalg. Begge er i rettslig trøbbel.

Både Trump og Netanyahu kjemper om et nært forestående gjenvalg. For Netanyahu kan Trumps plan bli et politisk være eller ikke være, ettersom han 2. mars går til valg for tredje gang på ett år.

Det anerkjente utenrikspolitiske tidsskriftet Foreign Policy skrev mandag at Trumps fredsplan ser ut som at den er «designet hovedsakelig» for å få Netanyahu gjenvalgt.

I tillegg vil begge de to statslederne ha glede av å rette oppmerksomheten vekk fra problemene de sliter med på hjemmebane, ifølge Reuters. Trump er midt i en riksrettssak, mens Netanyahu er siktet for korrupsjon. Begge mener seg uskyldig.

Trump har flere ganger utsatt offentliggjøringen av Midtøsten-planen for å unngå at det skal skape problemer i Netanyahus valgkamp.

Netanyahu trakk tirsdag sin anmodning om immunitet i korrupsjonssaken, bare timer før de folkevalgte skulle diskutere den.