Verden

Masseskyting i Thailand: Drepte 29 før han ble skutt i natt

Søndag morgen bekreftet politiet at skytteren er skutt og drept. Han rakk å drepe 29 personer og skade 57.

Dette bildet, som er tatt fra en overvåkingsvideo på kjøpesenteret Terminal 21 Korat, skal vise gjerningspersonen ikledd stridsutstyr. Han ble drept natt til søndag (norsk tid).
  • Wasim Riaz
    Journalist
  • Helle Aarnes
    Journalist
  • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Nesten 17 timer etter at gjerningsmannen lørdag ettermiddag startet skytingen i Nakhon Ratchasima, også kjent som Korat, opplyser politiet at mannen ble skutt og drept av sikkerhetsstyrker søndag morgen.

– Det er over nå, sier politisjef Chakthip Chaijinda på en pressekonferanse, melder NTB.

Gjerningsmannen, en 32 år gammel sersjantmajor, forskanset seg på kjøpesenteret Terminal 21 etter å ha skutt og drept 29 mennesker og skadet 57.

Det er uklart om det fortsatt er ofre i bygningen etter skytingen.

Nakhon Ratchasima ligger rundt 250 kilometer nordøst for Bangkok og har drøyt 200.000 innbyggere.

Evakuerte flere hundre

Angrepet mot senteret startet ved 12-tiden (norsk tid) lørdag og varte i flere timer. Før soldaten ankom senteret, drepte han tre personer på en militærbase og stjal våpen som han brukte under masseskytingen.

Sikkerhetsstyrker skal ha tatt kontroll over kjøpesenteret ved 20-tiden, men det tok ytterligere noen timer før gjerningspersonen ble funnet og drept.

Rett før 21-tiden lørdag meldte Reuters om at det er blitt hørt flere skudd i senteret. BBC skrev at den mistenktes mor ble hentet til senteret i håp om at hun kunne overtale ham til å overgi seg.

Gjerningsmannen skjøt rundt seg både utenfor og innenfor kjøpesenteret Terminal 21. Denne scooteren tilhører et av ofrene som ble skutt.

Det ble også meldt om at gjerningspersonen hadde prøvd å flukte fra baksiden av bygningen.

Hundrevis av personer gjemte seg på forskjellige steder i senteret da de hørte skudd. Noen av dem holdt seg i skjul i flere timer før de ble hjulpet ut av sikkerhetsstyrker.

En kvinne som var på senteret, har fortalt BBC hvordan hun og andre gjemte seg på et bad i fjerde etasje, før de flyktet til andre etasje og gjemte seg under et restaurantbord i tre timer. De hørte minst fire skudd før hun så noen soldater som hjalp henne i sikkerhet.

Sersjantmajor Jakrapanth Thomma (32) ble raskt pekt ut som gjerningsperson etter masseskyting i Thailand.

– Politi og soldater har stormet inn i det thailandske kjøpesenteret der en soldat har skutt rundt seg. De har hjulpet hundrevis av mennesker i å rømme, sa Kongcheep Tantrawanit, en talsmann for forsvarsdepartementet, til Reuters.

– Det var som en drøm. Jeg er takknemlig for at jeg overlevde, sa Sottiyanee Unchalee (48) til AFP etter å ha blitt reddet.

Hun gjemte seg på vaskerommet på et treningsstudio inne i kjøpesenteret da hun hørte skuddvekslingen.

Selfie med rifle

Bangkok Post meldte sent lørdag at mannen skal ha vært aktiv på Facebook via video, bilder og meldinger. Han skal også ha tatt selfies med en rifle i hånden.

I en av videoene skal han ha posert med våpenet sitt og sagt: «Sliten, kan så vidt bevege fingrene.»

Han skal også ha skrevet: «Shit, jeg har krampe i hånden» og «ingen kan unnslippe døden».

Flere hundre mennesker ble evakuert fra kjøpesenteret Terminal 21 lørdag kveld.

Bangkok Post melder at Facebook har bekreftet at den antatte gjerningsmannens side er tatt ned.

32-åringen kal ifølge Reuters ha vært skarpskytter i det thailandske forsvaret.

Thailand skal være et av landene i verden der flest eier skytevåpen.

Tre drept på militærbase

– Gjerningsmannen brukte automatgevær og skjøt tilfeldige ofre, noe som resulterte i mange sårede og døde, sa en talsmann for politiet i byen mens skytingen pågikk.

Styrker fra politiet og hæren gikk lørdag kveld inn i kjøpesenteret der minst 20 personer er drept.

Mens politiaksjonen pågikk lørdag, økte dødstallene fra time til time. Reuters meldte først om ti drepte, men skrev ved 17.20-tiden (norsk tid) lørdag at det er minst 20 drepte. Tallet endte etter hvert på 29.

Tre av dem skal ha blitt drept på en militærbase der gjerningspersonen befant seg før han ankom kjøpesenteret, skriver Bangkok Post. Der skal han ha drept en overordnede og to andre personer før han tok med seg våpen til kjøpesenteret.

Underveis løsnet han også skudd på gaten utenfor kjøpesenteret der flere personer ble truffet. Minst to av de drepte skal være politifolk.

Personlige problemer

Thailands statsminister Prayut Chan-o-cha sier masseskytingen i Korat i Thailand er uten sidestykke og at motivet skal være problemer knyttet til et hussalg, melder NTB

Dette våpenet, som ifølge nyhetsbyrået Xinhua ble brukt av gjerningspersonen, lå på bakken ved åstedet.

– Dette er uten sidestykke i Thailand, og jeg vil at det her er siste gang en slik katastrofe inntreffer, sa statsminister Prayut Chan-o-cha utenfor sykehuset i Korat søndag.

Statsministeren sier at gjerningsmannens motiv er knyttet til et hussalg. Ifølge nyhetsbyrået AP skal det være snakk om krangel om penger.

Konflikten skal ha vært mellom gjerningsmannen og svigermoren til hans øverstkommanderende. Svigermoren til øverstkommanderende skal være en av de drepte på militærbasen.

Les mer om

  1. Skyting
  2. Thailand