Verden

Rekordvarmt også i Danmark og Moskva

Ikke bare i ni norske fylker, men også i Danmark og den russiske hovedstaden Moskva var forrige måned den varmeste januarmåned som noen gang er målt.

En mann drikker vann i en snøfri gate i Moskva i slutten av januar. Foto: Foto: Pavel Golovkin / AP / NTB scanpix

 • NTB

– Vi setter rekord med 5,5 grader i gjennomsnitt. Det er det varmeste siden vi begynte å måle i 1873, sier vakthavende meteorolog Henning Gisselø ved Danmarks Meteorologiske Institut (DMI).

Den forrige rekorden var fra 2007, da gjennomsnittstemperaturen i Danmark var 5,0 grader i årets første måned. At en gjennomsnittsrekord for en hel måned i hele landet blir slått med hele 0,5 grader, er svært uvanlig.

I Russlands hovedstad Moskva lå temperaturen i forrige måned i snitt på om lag 0 grader. Også her var været det varmeste siden målingene begynte på 1870-tallet. Temperaturen lå over 9 grader høyere enn normalt, opplyser det russiske meteorologiske instituttet Rosgidromet.

I Norge var det i forrige måned rekordhøye snittemperaturer i alle fylker sør for Nordland. Temperaturen i Oslo lå 7,1 grader over normalen. På Sunndalsøra i Møre og Romsdal ble det satt ny nasjonal varmerekord for januar rett etter nyttår.

Både i Norge og de fleste andre steder på kloden har gjennomsnittstemperaturene gradvis steget som følge av den globale oppvarmingen. Varmerekorder settes dermed oftere enn om klimaet hadde vært stabilt.

 1. Les også

  Nest varmeste januar noensinne målt i Norge – rekordvarme i ni fylker

Les mer om

 1. Moskva
 2. Danmark

Flere artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Rekordvarm januar i ni fylker

 2. NORGE
  Publisert:

  Meteorologene: 2020 er det varmeste året målt noensinne i Norge

 3. NORGE
  Publisert:

  Aldri før vært så mildt som i år i Sør-Norge

 4. VERDEN
  Publisert:

  Varmerekord i Australia to dager på rad

 5. OSLO
  Publisert:

  Nest varmeste januar i Oslo så langt

 6. NORGE
  Publisert:

  Varmeste vinter noensinne