Verden

Cameron ble grillet om angrepsplaner

LONDON (Aftenposten.no): David Cameron mener britene har rett til å gripe inn i Syria, men møtte kraftig motstand i eget parlament.

David Cameron argumenterte for at bevisene er solide nok og at man ikke kan forholde seg passiv til bruken av kjemiske våpen. Opposisjonen hadde likevel mange spørsmål. Foto: NTB SCANPIX

 • Helle Skjervold

Storbritannias statsminister David Cameron hadde kalt parlamentet tilbake fra sommerferien for å diskutere mulighetene for en britisk militærinngripen i Syria.

Og det manglet ikke på spørsmål til en statsminister som mener bevisene for at Assad-regimet har brukt kjemiske våpen mot sivilbefolkningen er gode nok,og britene har rett til å gripe inn uten et FN-mandat i ryggen:

 • Vil man gjennomføre et angrep, selv uten FN-mandat?
 • Tror Cameron et angrep vil sørge for at borgerkrigen i Syria tar slutt?
 • Vil ikke et angrep mot Assad-regimet utløse ytterligere hjelp og ressurser fra hans støttespillere?
 • Hvorfor har man ikke grepet inn før? 100.000 mennesker har allerede mistet livet.
 • Ønsker verden at britene oppfører seg som internasjonalt politi?
 • Vil statsministeren legge frem alt etterretningsmaterialet det nasjonale sikkerhetsrådet sitter på?
 • Hvordan kan man føle seg trygg på at etterretningsmaterialet det her vises til er bedre enn det materialet som ble lagt frem før invasjonen av Irak, når dette i etterkant viste seg å være mangelfult?
 • Dersom Assad er irasjonell nok til å bruke kjemiske våpen, når dette tydelig var satt som en «rød linje» av Obama, er han ikke da irasjonell nok til å gjennomføre enda grusommere ting som hevnaksjon på en eventuell inngripen?
  Totalt har 99 parlamentsmedlemmer tegnet seg på talelisten, og debatten varte langt utover kvelden. Det var satt en grense på fem minutter taletid per person, for å komme gjennom listen.

Både Cameron og Labour-leder Ed Miliband fikk åpne debatten med lengre taler, og flere av de britiske politiske analytikerne mener Cameron var på defensiven.

Parlamentet stemte nei

Sent torsdag kveld ble det klart at det britiske Parlamentet ikke ville støtte statsminister David Camerons ønske om et angrep mot Syria. Forslaget falt med 13 stemmer.

Dermed havarerte statsministerens planer om en rask militær reaksjon mot Syria.

Labour mot, enn så lenge

Opposisjonspartiet Labour hadde stukket kjepper i hjulene for Cameron det siste døgnet. Først nektet de å være med på at dagens ekstraordinære parlamentssamling skulle inneholde en endelig ja/nei-votering over en britisk militærintervensjon. Nå ønsker de at et mer konkret veikart for en slik intervensjon skal legges frem før man må ta stilling i saken.

Opposisjonsleder Miliband utelukker ikke militærintervensjon, men ønsker flere detaljer for å gi sin støtte. Foto: NTB SCANPIX

Labour-leder Miliband understreket overfor Underhuset at Labour kan stille seg bak en militæroperasjon mot Assad-regimet, men ikke på nåværende tidspunkt.

Den endelige avgjørelsen vil tas i det britiske parlamentet i neste uke, når FNs inspektører har returnert fra Syria og lagt frem sine konklusjoner fra området der angrepet skjedde.

Cameron ønsker handling

Cameron har hele denne uken argumentert knallhardt for at verdenssamfunnet ikke har noe valg i denne situasjonen, og at bruk av kjemiske våpen er nødt til å møtes med en klar respons - uansett hvor komplisert dette måtte være.

Statsministeren har forsøkt å få med FNs sikkerhetsråd på en resolusjon som åpner for bruk av alle «nødvendige tiltak», men dette vil ikke passere Russland og Kina.

Derfor jobber han nå for å med seg britene på at de har rett til å gripe inn, selv uten FN-mandat.

- Å ikke gjøre noe er også et valg. Gjør vi ingenting vil reglene mot bruk av kjemiske våpen begynne å rakne.

Les også

Derfor blir ikke stormaktene enige

Cameron beskrev i detalj hvilket bevismateriale som foreligger, blant annet videoer som blant viser barn med skum rundt munnen og andre medisinske symptomer som tyder på bruk av nervegass. Han understreket også at det er ingenting som tyder på at noen andre enn regimet i Syria kunne hatt tilgang på denne typen kjemiske våpen.

Han ba folkevalgte som tvilte på dette ta en titt på videomaterialet selv. Cameron mener bevismaterialet er godt nok, men sa det til syvende og sist vil være opp til hver enkelt å gjøre en skjønnsvurdering.

 • Vi må ikke være så redde for å gjøre noe at vi ender opp med å ikke gjøre noe som helst.

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Cameron til Labour-lederen: «For guds skyld mann, gå av!»

 2. VERDEN

  Full forvirring om våpeninspektørers tilgang til åsted for angivelig kjemisk angrep

 3. VERDEN

  Knusende rapport - men ingen etterforskning av Blair

 4. KOMMENTAR

  Britisk patriotisme gjør Theresa May populær blant arbeidsfolk og rikfolk .

 5. VERDEN

  Theresa May foreslår nyvalg i Storbritannia 8. juni. Kan sikre seg stort flertall i parlamentet.

 6. VERDEN

  EU med nølende Syria-erklæring