Verden

Luften er så forurenset at alle skolene stenger i hovedstaden

Myndighetene i Indias hovedstad New Delhi har erklært krisetilstand og stengte fredag alle skoler på grunn av kraftig luftforurensning. Bøndene i nabostatene får skylden.

En fugl flyr gjennom den forurensede luften i Indias hovedstad New Delhi fredag.
  • Hans O. Torgersen
    Hans O. Torgersen
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

«Et gasskammer», kalte New Delhis sjefminister, Arvind Kejriwal, byen sin på Twitter fredag.

Sjefsministeren la skylden på bøndene i nabostatene, som på denne tiden av året brenner rester av avlingene sine som forberedelse til neste såsesongen.

«Delhi er blitt et gasskammer på grunn av brannene i avlingene i nabostatene. Det er veldig viktig at vi beskytter oss mot denne giftige luften», skriver Kejriwal.

Ifølge regjeringens overvåkingsorgan SAFAR viste satellittbilder torsdag nesten 3.200 hendelser med slike branner i Haryana og Punjab. Dette bidro til 44 % prosent av New Delhis forurensning.

Byens myndigheter har startet utdeling av fem millioner munnbind.

«Jeg oppfordrer alle innbyggere til å bruke dem når det er nødvendig, skriver sjefsministeren.

Merkel droppet munnbind

Tysklands statsminister Angela Merkel trosset legenes råd og droppet munnbind da hun fredag besøkte Indias hovedstad.

Heller ikke Indias statsminister Narendra Modi hadde på seg munnbind eller pustemaske da han tok imot Merkel ved presidentpalasset.

Tysklands statsminister Angela Merkel inspiserte en æresgarde da hun ble mottatt ved presidentpalasset i New Delhi. Merkel trosset legenes råd og bar ikke munnbind eller pustemaske.

Den tykke disen har hengt over den indiske hovedstaden hele denne uken. For tredje dagen på rad nådde konsentrasjonen av svært skadelige partikler i luften kritiske nivåer, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Les også

Verden styrer stødig mot 2,5 graders oppvarming – til tross for elbil-revolusjonen

En indeks som måler nivået av svevestøv, som når dypt ned i menneskers lunger, nådde fredag 484 på en skala som går opp til 500. Dette er den verste målingen hittil i år.

Nivåer på over 400 regnes som farlig for mennesker med luftveissykdommer og kan også være skadelig for dem som ikke er syke.

Råder ansatte til å bli hjemme

Noen selskaper rådet de ansatte til å unngå eksponering for giftig luft og arbeid hjemmefra.

– Vi har fått beskjed om å være hjemme til på mandag, sa Anuj Rawat, kontorsjef i Kantar, markedsavdelingen til den britiske reklamevirksomheten WPP.

Folk slapper av i en park ved krigsminnesmerket India Gate i New Delhi.

Myndighetene forbød alt byggearbeid i den hurtigvoksende metropolen med 20 millioner mennesker frem til 5. november.

Den farlige luften har ført til at mange mennesker har gitt uttrykk for at de er forbannet og emneknaggene #DelhiAirQuality og #FightAgainstDelhiPollition er mye brukt på Twitter.

Les mer om

  1. Luftforurensning
  2. New Delhi