Verden

Anna – den røde spionen

Anna Chapman har et vakkert ytre. Hennes varemerke er det lange, røde håret. Inntil FBI arresterte henne søndag, levde hun et jetset-liv i New York-området. Nå risikerer hun å måtte tilbringe flere år i fengsel.

Anna Chapman i sentrum av New York. Ifølge FBI var hennes yrke ikke eiendomsmegling, men derimot spionasje.
  • Halvor Tjønn
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Offisielt drev hun en eiendomsmeglerforretning som var verdt minst et par millioner dollar. Like ved Wall Street på Manhattan hadde hun en luksusbolig. Livet var åpenbart en suksess for den antatt 28 år gamle Anna Chapman.

Søndag slo USAs føderale politi FBI til og arresterte Anna Chapman, sammen med ni andre russere som angivelig har bedrevet spionasje mot USA. Amerikanske tabloidaviser var raske med å hente frem store overskrifter. Anna Chapman ble utropt til det 21. århundres Mata Hari, den berømte hollandske skjønnheten som ble anklaget for spionasje og skutt av franskmennene i 1917. Hun fikk også påhengt karakteristikker som «Den røde fare», «bedragersken» og «James Bond-piken». Da hun fremsto i retten mandag, kunne pressen ikke unngå å legge merke til at tiltalte Anna Chapman stilte i dyre designerjeans.

Mystisk fortid

Bortsett fra det, er det ikke mye vi vet om den rødhårede Anna Chapman. På ett eller annet tidspunkt må hun ha kommet seg fra Russland til USA. I New York-området skal hun ha operert delvis på egen hånd, delvis i samarbeid med et titall andre russere. Hensikten skal ha vært å skaffe seg innsikt i amerikansk politikk, samfunnsliv og økonomi. Via ansatte ved offisielle russiske instanser — ambassaden, konsulater etc. - sendte spionringen informasjon til Moskva, om man skal tro det FBI-agenter hevdet i retten denne uken.

Skalkeskjul

Fortsatt er det ingen som vet om Anna Chapman har innvandret til USA fra Russland på en legal måte, eller om hun har antatt identiteten til en amerikansk statsborger for på den måten å vekke minst mulig mistanke. Det er også høyst uklart om hun i det hele tatt drev med eiendomsmegling, eller om dette bare var et rent skalkeskjul for hennes egentlige virksomhet.

Les også

  1. Betalt for å samle inn sladder

  2. Spionene i folkedypet

  3. Russland: – Et gufs fra den kalde krigen