Verden

Karikatur-sak for retten i Frankrike

Et av de franske mediene som trykket Muhammed-karikaturene må nå forsvare sin beslutning i retten.

  • Kurt Haugli

Den franske magasinet Charlie Hebdo trykket Muhammed-karikaturene som i fjor høst skapte stor oppstandelse blant muslimer verden over. Karikaturene av profeten Muhammed ble først trykket i den danske avisen Jyllands-Posten.

Fornærmende

Det er flere muslimske grupper i Frankrike som nå går til sak mot Charlie Hebdo. De mener at karikaturene "fornærmer en gruppe mennesker på grunn av deres religion, " melder bbc.com.

Magasinet og deres tilhengere, blant dem flere muslimer, ser på rettssaken som en prøve på ytringsfrihetens begrensninger.

— Publiseringen av karikaturene var en overveid plan for å provosere rettet mot det islamske fellesskapet i sin mest intime tro, heter det i en uttalelse fra unionen av franske islamske organisasjoner og Paris Grand Mosque.

Akademiker-støtte

På den andre siden publiserte en rekke franske akademikere, blant dem flere muslimer, et brev i den franske avisen Liberatión hvor de støttet magasinets rett til å publisere karikaturene.

— Demokrater i hele verden, og spesielt muslimer, håper å kunne se i Europa, og fremfor alt i Frankrike, et sekulært fristed hvor deres ord ikke blir stoppet av diktatorer eller fundamentalister, heter det i brevet.

Ingen rettssak i Norge

Magazinet var det norske mediet som fikk den største presset etter at de trykket karikaturene. Det kom aldri til noe oppgjør i retten om tegningene, men trykkingen ble klaget inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU). PFU fant ikke noen grunn til å felle noen dom over redaktør Vebjørn Selbekks beslutning om å trykke karakaturene og slo fast at det ikke var brudd på "god presseskikk".

Les også

  1. - Muslimer forsvarte Norge

  2. Avlyser signering <br/> av sikkerhetshensyn

  3. Selbekk endret syn på blasfemiparagrafen

  4. Kraftig ut mot Støre

  5. Danskene svikter muslimske reisemål

  6. Et år med Muhammed-debatt

  7. Tegninger som<br/> tente verden

  8. Ytringer på alvor

  9. Magazinet-redaktør frifunnet i PFU

Spesialutgave av Charlie Hebdo i forbindelse med retssaken.