Verden

Snowdens dramatiske dager i Hongkong

Sist fredag fikk Edward Snowden via en diskret, men bestemt utsending fra myndighetene beskjed om å forlate Hongkong. Kineserne hadde fått ut av Snowden det de kunne ønske seg. Derfor sendte de ham videre til Moskva.

En demonstrant utenfor den ecuadorianske ambassaden i London holder opp en plakat der han takker Ecuador for å ha gitt støtte til såvel Edward Snowden som Wikileaks-grunnleggeren Julian Assange. LUKE MACGREGOR, Reuters

 • Halvor Tjønn

Russlands president Vladimir Putin sier at spionsiktede Edward Snowden fortsatt er på transittområdet på flyplassen i Moskva. Det melder NTB. Dette er første gang Putin uttaler seg om landets befatning med Snowden-saken.

Presidenten understreker at Russland ikke har noen utleveringsavtale med USA i Snowden-saken, og at hans ankomst i Moskva kom uventet på russiske myndigheter.

— Snowden har ikke gjort noe kriminelt i Russland. Han er en fri mann. Jo raskere han velger sitt neste reisemål, jo bedre er det, sa Putin.

Internasjonalt territorium

Tidligere i dag understreket imidlertid russiske myndigheter at flyplassområdet er å regne som internasjonal territorium. De vil derfor ha seg frabedt diplomatisk press og beskyldninger fra USA.

I den første offisielle uttalelsen fra russisk side siden Snowden ankom flyplassen søndag, avviste utenriksminister Sergej Lavrov beskyldningene om at de har hjulpet ham å unngå utlevering eller pågripelse.

— Vi anser forsøkene på å beskylde russiske myndigheter for å bryte amerikansk lov og for å være praktisk delaktig i et plot som absolutt ubegrunnede og uakseptable, sa Lavrov ifølge Reuters på en pressekonferanse i Moskva tirsdag ettermiddag.

- Han valgte sin egen reiserute. Vi fant ut av dette gjennom mediene. Han har ikke krysset den russiske grensen, sa Lavrov.

Ble bedt om å dra

Mens verden venter på nyheter om hvor Snowden har tenkt seg, lekker det stadig ut flere detaljer om hans opphold i Hongkong. Det var søndag, for to dager siden, at Snowden ble kjørt til flyplassen i Hongkong. Få dager før hadde han fått en klar melding om at han måtte forlate den tidligere britiske kronkolonien.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov. Jim Watson/Ap

De hittil ukjente enkelthetene rundt Snowdens opphold i Hongkong, er i dag offentliggjort av den amerikanske storavisen The Washington Post.I en artikkel satt sammen av avisens medarbeidere i Hongkong, Beijing, New Delhi og Washington, fremkommer det at en anonym representant for myndighetene i Hongkong fredag tok kontakt med de ikke-navngitte personene som hadde sørget for Snowdens sikkerhet i storbyen.

Snowden måtte forlate det selvstyrte området så fort som mulig. Hvis han gjorde det, ville myndighetene ikke legge seg opp i hvor han dro, var beskjeden som ble formidlet.

Fra annet hold er det blitt hevdet at Snowdens fire datamaskiner, som han hadde hatt med seg til Hongkong, på det tidspunktet var tappet av kinesisk etterretning.

La press på Hongkong

Allerede i en uke hadde da amerikanske myndigheter lagt press på Hongkong for å få utlevert Snowden. Den amerikanske justisministeren, Eric H. Holder, hadde ringt sin motpart i Hongkong. Samtidig hadde amerikanske diplomater, FBI og jurister som arbeidet for den amerikanske regjeringen, krevet at Hongkong skulle arrestere avhopperen.

Eric H. Holder, USAs justisminister. KEVIN LAMARQUE

Fredag, den samme dagen som Snowden via mellommenn fikk beskjed om å dra, forelå det en formell forespørsel fra USA om å arrestere Snowden. Denne forespørselen ble aldri lagt frem for noen domstol i Hongkong. Leung Chung-ying, regjeringssjefen i Hongkong, sørget mest sannsynlig for at forespørselen aldri kom så langt, skriver The Washington Post. Leung er ansett for å være lojal overfor myndighetene i Beijing.

Med hatt og solbriller

Flere dager før, tirsdag i forrige uke, hadde Snowden tatt kontakt med en kjent advokat i Hongkong, Albert Ho. Advokaten sier til den amerikanske avisen at Snowden stadig hadde byttet oppholdssteder i Hongkong, av frykt for å bli kidnappet av amerikansk etterretning.

Hvem som tok seg av Snowden og geleidet ham til de ulike skjulestedene, er ikke kjent. Men ifølge advokat Ho var dette en person som hadde hva man kaller «forbindelser på høyt plan».

Les også

USA vet ikke hvor mye Snowden fikk med seg

Advokat Ho sier til Washington Post at da han første gang møtte Snowden, satt den etterlyste amerikaneren i en bil, iført hatt og solbriller. Selv gikk Snowden aldri ut på gaten, og bilen kjørte inn på skjulestedet der han oppholdt seg.Under bilturen sa Snowden ingenting, og da de kom frem til skjulestedet ba han alle tilstedeværende om å legge mobiltelefonene sine i kjøleskapet. Først da begynte den ettersøkte amerikanske avhopperen å snakke.

— Ingen fast plan

Skal man tro Hongkong-advokaten, fremsto Snowden som svært oppegående, men det ser ikke ut til at han helt forsto at grunnen var i ferd med å briste under ham i Hongkong.

- Jeg tror ikke at han på noe tidspunkt hadde noen uttenkt plan om hva han skulle gjøre, forteller Ho.

Les også

Assange sier at Snowden er i sikkerhet

Samtalen mellom Snowden, Ho og to andre advokater varte i to timer tirsdag kveld i forrige uke. Like etterpå sørget Ho for at det ble brakt en stor pizza og en grillet kylling til dekkleiligheten for å feire Snowdens fødselsdag. Snowden fikk også servert sin favorittdrikk, Pepsi.Overfor advokatene gjorde Snowden det klart at han under enhver omstendighet måtte unngå å bli fengslet. Han ville da miste sin pc, noe som ville være helt utålelig, slo han fast.

Politiet på slep

Derfor ba han fredag advokat Ho om å finne ut hvorvidt den anonyme personen som hadde bedt ham om å forlate Hongkong, virkelig snakket på vegne av regjeringen der.

Lørdag kveld hadde Ho ennå ikke fått noe klart svar fra regjeringen, men søndag dro altså Snowden til flyplassen i Hongkong, ledsaget av sivilkledde politimenn. Uten noen hindringer gikk de gjennom den vanlige prosedyren for å komme seg på flyet til Moskva.

At hans pass var tilbakekalt av amerikanske myndigheter, så ikke ut til å være noen hindring for at han kunne forlate Hongkong.

Så snart Aeroflot-flyet med Snowden hadde forlatt kinesisk luftrom, kunngjorde myndighetene i Hongkong at Snowden ikke lenger var i den tidligere britiske kolonien.

 1. Les også

  Ecuador vurderer asylsøknad fra Snowden

 2. Les også

  Verdensomspennende krangel rundt Snowden

Edward Snowden Uncredited

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  NBC: Russland overveier å utlevere Snowden

 2. KULTUR

  Asle Toje: Edward Snowdens selvbiografi er god lesning, men vitner også om et gigantisk ego.

 3. KULTUR

  Medieorganisasjoner skal hjelpe Snowden i hans sak mot Norge

 4. VERDEN

  Trump tyr til Twitter for å forsvare seg

 5. VERDEN

  Obama mener fortsatt Snowden bør vende hjem

 6. VERDEN

  Tillerson: Forholdet mellom USA og Russland er på et bunnivå