Verden

Snowden har søkt asyl i Norge

Statssekretær Pål Lønseth (Ap) varsler at søknaden vil bli avvist, fordi Snowden var i Russland da han søkte.

afp000547955-_I9ULpcL8V.jpg The Guardian

 • Andreas Slettholm
  Kommentator

Snowden leverte en asylsøknad til Russland på det russiske konsulatet i transittområdet på Sjeremetjevo-flyplassen i Moskva søndag kveld. Samtidig leverte han asylsøknader eller forespørsler om asylassistanse til en rekke andre land.

WikiLeaks offentliggjorde mandag listen over landene, og Norge er ett av dem.

De andre landene Snowden ber om asyl i skal være Østerrike, Bolivia, Brasil, Kina, Cuba, Finland, Frankrike, Tyskland, India, Italia, Irland, Nederland, Nicaragua, Polen, Spania, Sveits og Venezuela.

Bekrefter søknad

Tirsdag morgen bekreftet Utenriksdepartementet at de har mottatt Snowdens asylsøknad.

— Norges ambassade i Moskva mottok en telefaks med søknad om asyl i Norge i går ettermiddag, bekrefter underdirektør Frode Andersen i UD overfor NTB.

Det er Justisdepartementet som er ansvarlig departement for behandling av asylsøknader.

— Jeg kan bekrefte at vi er orientert av Utenriksdepartementet om situasjonen. Foreløpig kan jeg ikke si så mye mer enn det, sier kommunikasjonsrådgiver Steffen Aagegot i Justisdepartementet.

- Vil bli avvist

Statssekretær Pål Lønseth (Ap) påpeker at det normalt er et krav at asylsøkere må befinne seg i Norge eller ved norske grenser for å kunne søke asyl.

– Ifølge norsk lov kan en ikke søke asyl fra utlandet, og normal prosedyre tilsier at asylsøknader til Edward Snowden vil bli avvist fordi Snowden var i Russland da han søkte, sier stassekretær i Justisdepartementet Pål Lønseth til NRK.

Imidlertid finnes det unntak. Utlendingsloven åpner for at blant annet ambassadene eller internasjonale organisasjoner som PEN og Helsingforskomitéen kan anmode om at søknader blir behandlet selv om asylsøkeren befinner seg i utlandet. Vedkommende må da ha vært utsatt for forfølgelse og oppfylle vilkårene i Flyktningkonvensjonen.

I 2007 fikk rundt 15 personer innvilget asyl på denne måten.

- For oss dreier det seg hovedsakelig om menneskerettighetssaker, med folk som befinner seg under et stort press, og som regel borgere i eget land, sier Aage Borchgrevink i Den norske helsingforskomité.

Også FN kan gjøre slike anmodninger. Borchgrevink påpeker at Snowden-saken ville vært utypisk for Helsingforskomiteen å engasjere seg i.

- Når det gjelder Snowden, har han mulighet til å henvende seg til FN. I tillegg må han begrunne veldig godt hvorfor han er utsatt for forfølgelse i USA, sier Borchgrevink.

Leder Andreas C. Halse i Sosialistisk Ungdom (SU) tok i forrige uke til orde for at Norge bør tilby Edward Snowdenasyl. Høyre avviste da problemstillingen som hypotetisk, mens Frp og KrF mente at Norge ikke burde innvilge en eventuell asylsøknad fra Snowden.

Likheter med Vanunu

I 2004 søkte den israelske atomteknikeren Mordechai Vanunu asyl i Norge. Han ble verdenskjent da han avslørte israelske masseødeleggelsesvåpen på 80-tallet, og ble fengslet frem til 2004.

- Det er kanskje den saken som ligner mest på Snowden-saken. Den søknaden ble fremmet av ytringsfrihetsorganisasjonen PEN, sier Borchgrevink.

Vanunus asylsøknad ble til slutt avvist av norske myndigheter. I 2008 kom det frem at det var daværende kommunalminister Erna Solberg som hadde instruert UDI til å avslå søknaden, til tross for at UDI mente at han oppfylte alle aktuelle vilkår for å få innvilget asyl.

Anklager Obama

Edward Snowden anklaget mandag president Barack Obama for å legge press på andre ledere om å nekte ham asyl, ifølge WikiLeaks. I en uttalelse offentliggjort av WikiLeaks sier Snowden også at Obama-administrasjonen bruker statsborgerskap som et våpen for å hindre ham asyl. Men han sier han «står fast i sin overbevisning», og takker samtidig for støtten han får.

Edward Snowden sier også han er fri til fortsatt å offentliggjøre viktig informasjon som tjener allmennhetens interesse, og føler seg utsatt for en ren forfølgelse.

I et brev sendt til myndighetene i Ecuador som nyhetsbyrået Reuters har fått se, uttaler spionsiktede Edward Snowden seg for første gang siden han flyktet til Moskva fra Hongkong for åtte dager siden.

Utenomrettslig menneskejakt

Han sier i brevet at USA driver en utenomrettslig forfølgelse av ham og takker samtidig Ecuador for å ha tatt hans asylsøknad opp til vurdering.

— Uavhengig av hvor mange dager jeg har igjen, så er jeg fortsatt fast bestemt på å kjempe for rettferdighet i en utilstrekkelig verden. Dersom noen av dagene foran meg realiserer et bidrag til et fellesgode, så vil verden kunne takke Ecuadors prinsipper, heter det i brevet til Ecuador.

Snowden har oppholdt seg på Sjeremetjevo-flyplassen i Moskva siden 23. juni.

I brevet skriver han videre at mens folk verden over har vist ham støtte, så har USA svart med «en utenomrettslig menneskejakt som har kostet meg min familie og min frihet til å reise og leve i fred uten frykt for ulovlige angrep».

I fjor fikk seks personer fra USA innvilget asyl i Norge, ifølge UDIs årsrapport.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Assange fengslet i London. Begjæring om utlevering til USA skal behandles senere.

 2. NORGE

  Atomvarsler Mordechai Vanunu får familiegjenforening i Norge

 3. NORGE

  En av fire asylsøkere som kom til Norge i år er fra Tyrkia

 4. POLITIKK

  Norge gir asyl til russiske Jehovas vitner

 5. NORGE

  Afghansk familie har søkt tilflukt i Hønefoss kirke

 6. NORGE

  Dunya får ikke bli i Norge – UDI mente den 3 måneder gamle babyen kunne bli igjen hos faren.