Brasils president kritiserer kriminalisering av homofobi

Brasils president Jair Bolsonaro kritiserer høyesteretts beslutning om å kriminalisere homofobi på linje med rasisme. Han sier homofile kan bli skadelidende.

Plakaten har påskriften «Uvelkommen kvinnehater, homofob og rasist» med president Jair Bolsonaro illustrert med Hitler-bart og- sveis.

Torsdag stemte Brasils høyesterett for at homofobi og transfobi skal kriminaliseres på lik linje med rasisme, med strafferamme på opptil tre års fengsel eller straff i form av bøter, inntil nasjonalforsamlingen vedtar en lov som spesifikt retter seg mot denne type diskriminering.

Seks av de elleve dommerne stemte for dette i slutten av mai. De øvrige dommerne stemte torsdag, noe som resulterte i tilsammen åtte stemmer i favør, mens tre dommere stemte imot.

Flertallet i domstolen mener nasjonalforsamlingen har sviktet i sitt arbeid ved å ikke forby denne dype diskriminering frem til nå.

Fredag kommenterte Bolsonaro beslutningen. Han sa homofile kan bli skadelidende. Arbeidsgivere vil nå måtte tenke seg om to ganger før de ansetter en homofil person, av frykt for at de kan bli anklaget for homofobi, uttalte presidenten.

De tre dommerne som stemte imot, deler Bolsonaros syn på at kriminalisering av homofobi er nasjonalforsamlingens oppgave, ikke rettsapparatet.

– Bare nasjonalforsamlingen kan vedta definisjonen av kriminalitet og straff. Bare nasjonalforsamlingen kan vedta lover rettet mot kriminell oppførsel, sier dommer Ricardo Lewandowski.

Bolsonaro sier han vurderer å nominere en evangelisk kristen dommer til høyesterett for å oppnå det han kaller «balanse».

Bolsonaro har i sin fortid kommet med homofobiske uttalelser. Blant annet har han uttalt at han ville heller ha hatt en død sønn enn en homofil sønn.

Brasils nasjonalforsamling har konservativt flertall, sterkt påvirket av kirken.

Landet har ifølge AFP en av verdens høyeste rater for vold mot seksuelle minoriteter.